середу, 25 березня 2015 р.

Бібліотека продовжує краєзнавчі подорожі вихідного дня.

Почалася весна і кияни із столиці потягнулися до мальовничих краєвидів. Цього разу краєзнавчій гурток нашої бібліотеки здійснив екскурсію по заміським живописним історичними місцям: Макарів та Радомишль.
Одним із таких пам’ятних міст Київщини є містечко Макарів, яке розташоване по обидва береги річки Здвиж. У місті Макарів ще з Х століття знаходився замок, від якого проходила друга лінія Змієвих валів. Місто має багату історію, з якою ми ознайомились на Замчищі, що існувало до середини ХІХ століття. Біографії багатьох письменників пов’язані з містом. Невеличке містечко, але має свою художню галерею, створену на основі подарунків Анатолія Марчука - місцевого мецената. А ще в Макарові жив святий Дмитрій Ростовський (в миру Данило Савич Туптало — українській та російській церковний діяч, вчений, письменник і проповідник, богослов. Його життя – це служба Богу та українському народу . До речі, твори цієй надзвичайно духовної людини Ви можете знайти на полицях нашого книжкового фонду ("Книга житія святых...").

 


































































На річці Мика стоїть Радомишль - одне з найдавніших міст України. Територія Радомишля була заселена людьми ще 35 - 30 000 років тому. Перші відомі письмові згадки про Радомишль зустрічаються в Іпатіївському літописі 1150 р. Там він згадується під назвою Мичеськ. З XVI століття Мичеськ згадується вже як Радомисль, а з 1946 року набуває свою сучасну назву - Радомишль. На початку ХХ століття місто було одним з найбільших у Київській губернії. Ми оглянули будинок водяного млина на річці Мика, зведеного в XIX ст. на фундаментах зруйнованої під час козацьких повстань паперової фабрики. Довгий час будівля млина стояла занедбаною, але потім, завдяки меценатам, було відреставрована і стала етнопарком : "Замок Радомисль" -перлина стародавнього королівського шляху «Віа Регія», що з’єднував вісім європейських країн – Іспанію, Францію, Польщу, Литву, Білорусь і Україну. В залах замку представлені майже тисяча ікон, деякі з них є унікальними. У замку відтворені архітектурні інтер'єри XVIІ століття. Ландшафтний парк, що його оточує, складається з декількох островів, з'єднаних між собою кам'яними містками. Гармонійно вписані в ландшафт парку колекція кам’яних скульптур XVIII-XIX ст. та єдиний в Україні монумент, що «пливе» по річці. Його було створено на честь засновника Радомишльської папірні – Єлисея Плетенецького.













































Людина складається не тільки з тіла, а й з душі , яку потрібно підпитувати красою, очищати її вічними цінностями таким як музика, природа, живопис, історія.
Ми дуже вдячні нашій читачці Юрченко Галині Михайлівні, яка надихнула нас на таку цікаву та захоплюючу подорож!

Немає коментарів:

Дописати коментар