понеділок, 9 листопада 2015 р.

Родовідна пам’ять

                                                                "Мово! Мудра Берегине, що не давала погаснути земному вогнищу роду                                                                                                       нашого  і тримає народ на небесному Олімпі волелюбності, слави і гордого духу".                                                                                                                                                                       К.Мотрич

 
Історія нинішньої цивілізації багата на видатні звершення, важливі вдкриття, глобальні досягнення. Проте людство має усвідомити, що лише виникнення мови варте усіх досягнень разом узятих, бо має вирішальне значення у формуванні особистості як громадянина. Лише мова здатна досконало виразити найтонші  порухи емоцій, найглибші відтінки душі. Любов до Батьківщини неможлива без любові до рідного краю. Тільки той зможе осягти своїм серцем і розумом, красу, велич і могутність України, хто збагнув відтінки й пахощі мови, хто дорожить нею, як честю рідної матері, як добрим ім’ям родини.
 9 листопада наша країна вшановує День української писемності та мови. Традиційно цього дня відзначають найкращих популяризаторів українського слова, проводять різноманітні творчі конкурси, вечори, читання.  Саме в такому руслі відбулося святкування і в нашій бібліотеці, під час літературознавчої зустрічі українського поета, письменника, публіциста, журналіста та просто мудрої й освіченої  людини  - Олеся Ільченка з учнями 115 школи. Бо хто ж як не талановитий митець зможе розкрити неоціненне значення мови для кожного народу, для збереження його національної культури й самобутності?! Українським читачам О.Ільченко відомий як автор багатьох дитячих книжок, поетичних збірок, сценарію екранізованої стрічки "Я той, хто є". У  2009 році виходить містичний детективний роман письменника  "Місто з химерами". До речі, його автор представив на розсуд і нашим слухачам. Митець багато розповідав про улюблений Київ, декламував свої вірші, ділився творчими планами на майбутнє. Творить і пише Олесь Григорович українською мовою, бо щиро любить рідну землю і свято вірить у її благополуччя й процвітання. І це незважаючи на те, що в даний час автор мешкає у Швейцарії, і його з Україною розділяють незлічені кілометри. Душею і серцем він разом зі своєю Батьківщиною, а рідне слово для нього є таким близьким і сокровенним. Зустріч вийшла по-домашньому затишною і незабутньою.
Дякуємо нашому гостю за позитивні емоції і відверту розмову, бажаємо йому безкінечного творчого натхнення!


















Немає коментарів:

Дописати коментар