середу, 15 квітня 2020 р.

Мальовничі місця Київщини

У кожного села своя історія. Інколи вона буває напрочуд розмаїтна, сягає глибини далекіх віків. Про деякі з них промовляє сама назва. Неподалік від Києва на північ від Житомирської траси розташувалося село Наливайківка – батьківщина древнього українського роду Наливайків, на честь якого, за легендою, населенний пункт й отримав свою назву.
Северин Наливайко зі своїми козаками належав до Білоцерківського полку, що охоплював землі південно-західної Макарівщини. Наприкінці 1595 року під впливом народних хвилювань, викликаних утиском православної віри, Северин Наливайко з козаками стали на оборону своєї християнської віри. Повстання було придушене, а Северин Наливайко страчений у Варшаві 1597 року.
Видатні люди Макарівщини
Туптало Данило ( Димитрій Ростовський )(1651-1709) - народився в родині козацького сотника Сави Григоровича Туптала в Макарові. Туптало написав багато віршів, п'єс, духовних пісень, численні проповіді.
Малик Володимир Кирилович (1921-1992) – народився в с.Новосілки Макарівського району в селянській родині. Видатний український письменник, лауреат премії ім.Г.Сковороди, Ім.Лесі Українки, премії фонду ім.Т.Шевченка, ім.Панаса Мирного.
Підсуха Олександр Миколайович (1918-1990) - народився в родині сільського коваля. Видатний український письменник.Працював редактором журналу "Дніпро". Потім був заступником голови Спілки письменників України. О.М.Підсуха написав сорок книжок, більшість з яких ввійшли до золотого фонду української класичної літератури.
Паламаренко Анатолій Нестерович (нар.1939)-- народний артист України, лауреат Національної премії ім.Т.Шевченка.
Марчук Анатолій Петрович: народився в селі Весела Слобода, але його батьківщиною є Козичанка. Його ім’я занесено до "Енциклопедії сучасної України"” (за редакцією академіка І.Дзюби). Твори художника зберігаються в провідних художніх музеях України та Польщі, у колекціях Міністерства культури і туризму України, дирекції виставок Національної Спілки художників України та приватних збірках Німеччини, США, Австралії та Канади.

Немає коментарів:

Дописати коментар