понеділок, 20 квітня 2020 р.

Крістофер Ґе́о Шкуру́пій

20 квітня 1903 р. народився Крістофер Ґе́о Шкуру́пій ( м. Бендери) - український письменник, поет, прозаїк, журналіст – відомий і не відомий творець українського футуризму та неоромантизму.
По закінченні II Київської класичної гімназії навчався на мед. факультеті Київського університету, де провчився лише рік, в Київському інституті зовнішніх зносин. Працював на залізниці, редактором і сценаристом на кінофабриці, в редакції газети «Більшовик».
Друзі називали його Жоржем, а критики — вундеркіндом. Він хотів спробувати все, пробував — і йому все вдавалося. Йому було тільки 17 років, коли з’явилися друком його перші вірші і проза. Йому ледве виповнилося 19, коли вийшла його перша збірка віршів, на обкладинці якої стояло: король футуропрерій Гео Шкурупій. Йому було 22, коли його перші прозові збірки — дві одночасно — вибухнули небаченим феєрверком. У 26 років він видав підсумкову на той час збірку віршів «Для друзів поетів сучасників вічності».
А в 31, його було арештовано за звинуваченням у приналежності до «київської терористичної організації ОУН». А вирок ?
10 (!) років Соловків .
Зі спогадів С. Підгайного узнаємо, що він був товариський і користувався симпатією співв’язнів.
25 листопада 1937 р. особлива трійка - сесія Ленінградського НКВД засудила до розстрілу багатьох соловецьких в’язнів українського роду. Серед них був і Ґео Шкурупій. Вирок виконано 8-го грудня.
Натомість професор Ковалів стверджує , що Ґео Шкурупія нікуди ніхто не засилав. Шкурупія разом із Михайлом Семенком та Майком Йогансеном було розстріляно в Харкові 28 листопада 1937 р.
А йому було лише 34 ...

Немає коментарів:

Дописати коментар