понеділок, 24 червня 2024 р.

Історія Солом'янки

20 червня, в нашій бібліотеці, відбулась краєзнавча лекція за участі провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди, києвознавця Олександра Михайлика.  Наші слухачі дізнались історію виникнення Солом'янки, а місцевість почала розвиватись у 40-их роках 19 століття. Надзвичайно цікаво було розглядати стародавні карти, та як змінювалось поселення. Про 1870 рік,  коли проклали залізницю, навколо якої заселялись люди, про Батиєву гору, Кучмин яр, Протасів яр, перші назви вулиць та як вони змінювались. Про історію будинків (деякі з них ще до тепер вціліли та функціонують), про Собор Покрови Пресвятої Богородиці та настоятеля церкви першого митрополита УАПЦ Василя Липківського, про саму вулицю імені Василя Липківського та багато іншої вичерпної інформації отримали наші читачі. А ми, в очікуванні на нові цікаві лекції.




неділя, 23 червня 2024 р.

Зелена неділя квітує

День Святої Трійці вважається одним із найбільш шанованих християнських свят у церковному календарі: його урочисто відзначають як християни західного, так і східного обряду. Трійця, або ж П’ятидесятниця, відзначається на п’ятдесятий день після Великодня. Цьогоріч вона припадає на 23 червня.
У народі цей день отримав назву Зелена неділя або Зелені свята. У цей день прикрашають оселі живими квітами, рослинами та травами, розвішуючи їх на вікнах, дверях і дахах. За віруваннями, зелене клечання не лише додає свіжості й краси домівкам, але й є потужним оберегом від злих духів та приносить удачу, а дівчата плетуть вінки з квітів і ворожать на свою долю і заміжжя.
   
                          

неділя, 16 червня 2024 р.

Для мужнього та рідного

День батька – це особливе свято, яке нагадує нам про важливість тата в нашому житті. Його щира любов, невтомна підтримка та мудрі поради роблять нас сильнішими, дають віру у власні сили та ведуть до нових звершень. Пропонуємо відповісти на декілька питань стосовно свята. 
 
                  

понеділок, 10 червня 2024 р.

Вулиця Кавказька та її мешканці

6 червня в нашій бібліотеці відбулась краєзнавча лекція за участі києвознавця Олександра Михайлика. Лекцію було присвячено вулиці Кавказькій та її мешканцям. Незважаючи на те, що вулиця невелика, та виникла вона у  90-х роках ХІХ століття. Про трансформацію вулиці від початку заснування до сьогодення, про відомих жителів вулиці - української актриси Марії Капніст;  про творчість письменників  Василя Шевчука, Валерія Шевчука, Горячко Лідії, Литвинця Михайла; про біолога Василя Мотузного та багато інших. А ще, найцікавіше, на багато запитань  отримали відповіді наші читачі.