понеділок, 16 вересня 2024 р.

Залізнична колонія

11 вересня в нашій бібліотеці відбулась чергова лекція за участі києвознавця та нашого колеги Олександра Михайлика. За проханням читачів, лектор знову розповідав про Залізничну колонію. В тих хто слухав попередню лекцію - виникли запитання, а нові - дізнались багато цікавого. Про початок виникнення поселення залізничників поблизу новозбудованого Київського вокзалу (1860-70 - ті роки), залізничних майстерень та житлових забудов. Який вигляд мали будинки, коли їх  почали видозмінювати (добудовувати поверхи), про видатних людей в честь яких названі прилеглі вулиці та багато іншого. 



З нетерпінням чекаємо наступну лекцію 25 вересня о 17.00!!!

вівторок, 10 вересня 2024 р.

Новинки вересня!

                                                  

Відсидівши п’ять років у в’язниці за трагічну помилку, Кенна Ровен повертається в місто, де все й полетіло шкереберть, — і сподівається знову стати частиною життя своєї чотирирічної доньки. Однак відбудувати спалені мости Кенні не до снаги. Опікуни її доньки щосили пнуться не допустити Кенну до дівчинки. Єдиний, хто не закриває перед нею дверей — Леджер Ворд, власник місцевого бару. Він — одна з небагатьох ниточок, що веде до доньки Кенни… Між Леджером і Кенною спалахують почуття, та що сильніше вони розгораються, то більшають ризики: ніхто не має дізнатися про їхній зв’язок, адже надто багато стоїть на кону. Кенна мусить здобути прощення за минулі помилки, ставши на шлях зцілення і надії…

«Спогади про нього» від авторки бестселерів Коллін Гувер — відверта історія про вибір, відповідальність і любов, що долає всі перешкоди.

Бакман, Фредерік. Тривожні люди: роман Фредерік Бакман; пер. зі швед. Софії Волковецької. - Київ : Книголав, 2024. - 360с. 
Роман всесвітньовідомого шведського письменника Фредріка Бакмана «Тривожні люди» очолив найвідоміші книжкові рейтинги і став світовим бестселером. Це зворушлива комедія, а водночас психологічний роман про злочин, який ніколи не відбувся. Грабіжник-невдаха бере випадково в заручники вісьмох надзвичайно стурбованих незнайомців, які оглядають квартиру, виставлену на продаж. Під час перебування у цьому помешканні вони поступово починають відкриватися одне одному – і виявляється, у них чимало спільного. Подружжя, яке щойно вийшло на пенсію, директорка банку, старенька пані, яка вже не боїться, коли на неї наставляють пістолет, молода пара, яка очікує дитину, агентка з нерухомості – усі вони розкривають одне одному свої найглибші таємниці…


Джулія Куїнн. Бріджертони. Герцог і я.
Історія зосереджена навколо Дафни Бріджертон, четвертої з восьми братів і сестер Бріджертон. Незважаючи на те, що Дафна прекрасна та добре вихована, їй важко знайти відповідного чоловіка на конкурентному шлюбному ринку Лондона. З’являється Саймон Бассет, загадковий герцог Гастінґс, який нещодавно повернувся до Лондона після того, як успадкував свій титул. Саймон сповнений рішучості ніколи не одружуватись і не мати дітей через своє неспокійне минуле та клятву зловити свого жорстокого батька.… Що ж буде далі????

Мак-Каллоу К. Ті, що співають у терні.
Бестселер «Ті, що співають у терні» австралійської письменниці Коллін Мак-Каллоу — справжня перлина світової романтичної прози. Сумарний наклад книжки — 10 млн примірників, а серіал за мотивами цього роману вже кілька десятків років посідає друге місце у рейтингу найпопулярніших кінотворів усіх часів та народів. Коли ж на зламі тисячоліть австралійці обирали Національний живий скарб, ним стала велика жінка і велика письменниця Коллін Мак-Каллоу…
Єдина дівчинка у багатодітній родині працьовитих австралійських фермерів, Меґґі змалечку почувається зайвою. Лише одна людина щиро співчуває її дитячим бідам - католицький священник Ральф де Брікассар. У самотньому дівочому серці оселяється любов, здатна кинути виклик самим небесам…
Як маленька пташина, що співає у терні свою першу й останню пісню, Меґґі нестиме своє кохання до Ральфа крізь життя, страждання, розлуки і втрати. Вкраде у Бога найдорожче. І зазнає поразки, коли її суперниками стануть не чернечі обітниці й самозречення, а людські амбіції й марнославство. Та від троянд залишається попіл, пташиний спів стихає - лише кохання продовжує жити…
Матолінець Наталія. Керамічні серця.
Їхня зустріч випадкова. Канре — служка без надзвичайних вмінь, Жаррак — спадкоємець одного з наймогутніших родів чаротворців. Країною шириться смертельна хвороба, із південного кордону погрожують війною, на півночі снують змови — і саме на тлі цього їхні долі переплетуться. Цей роман — сповнена магії історія, яка розгортається на тлі епохи раннього модерну. Але на перше місце тут стає людяність, яка дається героям важкою ціною. Чи повстануть вони проти жорстокої соціальної нерівності, адже у Франі пригноблюють усіх, хто не володіє чаром? Ризикнуть вступити у битву з часом чи вимушені будуть йому підкоритися?



Стейсі Віллінгем. Світло в темряві.
Події роману розгортаються в епоху раннього модерну. Магічна країна Фран потерпає від усіх бід: на півночі плетуться змови, з півдня готується військове вторгнення, а в самій країні лютує смертельна епідемія. Але до всіх випробувань закоханим додається ще одне — щоб бути разом, Жаррак та Канре вимушені іти проти всіх та всього — власних родин, звичаїв, суспільних заборон та традицій. Чи вийде у них змініти світ, принести у нього промінь людяності та стерти різницю між Вищими й Нижчими?

Дженніфер Вайнер. Кого ти кохаєш.
Вечір у лікарні, доленосна зустріч. Восьмирічні Рейчел та Енді випадково стикаються в коридорі. Дівчинка має вроджену ваду серця й уже звикла до цих палат, а от хлопчик збентежений, бо в лікарні він сам, без батьків, з переломом руки. Вони й не сподівалися побачитися знову. Такі цілком різні: вона виросла в затишній заможній родині, а його виховувала небагата мати одиначка. Через хворе серце їй не до занять спортом, а він — один з найкращих атлетів. Але їхні зустрічі та розставання не припиняються, поки кожен з них закінчує школу, бере шлюб і розлучається, будує кар’єру… Колись Рейчел та Енді таки доведеться визначитися, кого ж вони кохають і чи варто їм бути разом.
Дессен Сара. Віднині і довіку.
Мати і хрещений батько Луни спеціалізуються на організації весіль уже багато років, тому дівчина виросла в оточенні кохання та розмов про вічність. Однак коли трагедія забирає в неї Ітана, перше справжнє кохання, Луна більше не чекає на своє «віднині й довіку». Її цинічні погляди на любов спантеличують нового знайомого Амброуза, якого мати дівчини найняла на літо в агенцію. Хлопець має намір повернути Луні віру в кохання, але у свій дивний спосіб. Вдасться це Амброузу чи дівчина назавжди залишиться із власними переконаннями?
Фенні Флегг. Вітаємо в цьому світі, Крихітко!
У невеличкому затишному містечку Елмвуд-Спринґз жила маленька чарівна дівчинка Дена, яку ніжно прозвали Крихіткою. Але одного дня їй разом з мамою довелось терміново поїхати з міста - про причини їхньої втечі так ніхто й не дізнався.
Тридцять років по тому красуня Дена будує блискучу кар’єру на телебаченні. Неймовірний успіх та, здавалось, омріяне життя майже у неї в руках… але трагічні таємниці минулого не дають спокою Крихітці.