четвер, 16 липня 2015 р.

"Не вибореш волю - то не знайдеш долю" Україна суверенна

     На долю української держави випало чимало найтяжчих випробувань, відбувалось багато вікопомних подій, які залишили свій відбиток і сформували підґрунтя для утвердження й розбудови національної ідеї.  Однією з таких значущих історичних дат є 16 липня 1990 року, коли Верховна Рада УРСР прийняла документ великої історичної ваги – Декларацію про державний суверенітет України, що відповідала споконвічним прагненням усього українського народу на самовизначення.
 Декларація проголошувала державний суверенітет України, невід’ємне право української нації на самовизначення, верховенство і самостійність, повноту і неділимість влади республіки в межах її території, підкреслювалась економічна самостійність України. В документі  була визнана самостійність України у вирішенні питань, пов’язаних з освітою, наукою, духовним і культурним розвитком української нації. Майбутня зовнішня політика держави вбачалась як нейтральна, першочерговим її завданням визначалось забезпечення національних інтересів.
Однак Декларація не мала статусу конституційного акту, тому залишилась планом на майбутнє, побажанням для майбутньої зовнішньої та внутрішньої політики. Проте беззаперечним фактом є те, що даний історичний документ став провісником проголошення незалежності України і вагомим чинником у єдності політичних сил і народу. У ньому було закладено правові засади української держави і зроблено перший крок на шляху до розбудови вільної та самостійної, суверенної та незалежної української держави. В основі Декларації лежать демократичні традиції українського народу, які розвивались протягом століть.                                       Сьогодні українство відзначає 25-річницю з дня ухвалення  Декларації про державний суверенітет України. До вищезазначеної дати у читальному залі нашої бібліотеки діє книжкова виставка-огляд «Не вибореш волю – то не знайдеш долю», яка ознайомлює відвідувачів з історією та передумовами проголошення Декларації, її суспільно-політичним  значенням і наслідками для української національної ідеї, розкриває проблеми становлення й розвитку суверенної України. 























Немає коментарів:

Дописати коментар