четвер, 23 березня 2023 р.

Дивовижна та небанальна Львівщина (Частина 2)

 Стільське городище


В кінці I тисячоліття нової ери на теренах Наддністров’я існувала країна слов’ян, відома як Велика або Біла Хорватія. Про неї повідомляв імператор Візантії Костянтин Багрянородний у X столітті в своїй книзі “Про управління імперією”. Згадуються також хорвати і в “Повісті временних літ”.

У селі Стільсько-Миколаївського району львівським археологом Орестом Корчинським була виявлена ​​унікальна пам’ятка археології – Стільське городище, столиця Білої Хорватії. Під час археологічних розкопок знайдені залишки житлових, ремісничих будівель, предмети побуту, господарський інвентар, елементи зброї, обладунки вершника і верхового коня, жіночі прикраси. Частина знахідок відкрита для огляду і зберігається в місцевому етнографічному музеї.

Ведмежий притулок “Домажир”

В Яворівському районі, поблизу села Домажир, в 20 км від Львова, знаходиться ведмежий реабілітаційний центр, метою якого є допомога і порятунок ведмедів з пересувних зоопарків, цирків, готелів і ресторанів.
Площа притулку 20 га, тому умови для утримання тварин тут максимально наближені до природних. Кожен ведмідь має свій особистий вольєр площею мінімум 1 тис. Квадратних метрів. Зараз у притулку перебуває 6 ведмедів.

Між вольєрами побудовані спеціальні туристичні доріжки, тому всі бажаючі можуть спостерігати, як живуть бурі ведмеді в живій природі. Для охорони і надійного утримання звірів по периметру огорожі встановлена ​​система електричного захисту.

Ведмежий притулок Домажир – це не тільки місце, де живуть врятовані ведмеді, а й велике освітньо-рекреаційний простір, де можна взяти участь в цікавих освітньо-розважальних заходах для дітей та дорослих, смачно поїсти в кафе, приємно і корисно провести час з друзями та сім’єю.
Грот Прийма

Урочище Прийма розташоване всього в двох кілометрах від міста Миколаєва Львівської області, але знайти пам’ятник, який загубився серед великого лісу, до недавнього часу було не так вже й просто. Але воно того варте! Кам’яне утворення вражає своєю фантасмагорією – здається, ніби воно побудовано з кісток фантастичних істот.

Грот складається з декількох печер, саме тут вперше на Львівщині були знайдені останки неандертальця. Урочище Прийма вважається найдавнішим поселенням мисливських таборів в печерних умовах материкової України, його вік – понад 45 000 років.

Жовква

Жовква – це дивовижне місто, яке місцеві переконливо називають Винники, а карта Нестеров. У Жовкві основний засіб пересування – це велосипед, який місцеві акуратно залишають на головній площі, поспішаючи помолитися мармурову статую Божої матері перед входом в замок.

Чудово виглядає ренесансний ансамбль забудови історичного центру Жовкви, яка задумувалася як «Ідеальне місто». Збереглося багато історичних пам’яток. Відреставрована ринкова площа, по периметру якої розташовані торгові доми з аркадні галереями.

Перлина Львівщини, в минулому – колиска королів, сьогодні тиха і провінційна, але не позбавлена свого шарму, Жовква привітно чекає гостей в будь-яку пору року.

Кам’янецький водоспад

Найвідоміший водоспад Львівської області – Кам’янецький водоспад. Назва цього красеня походить від гірської річки Кам’янка. Перепад висот падіння води в ньому досягає 6 м. Водоспад Кам’янка складається з одного каскаду, який скельним виступом ділиться на два потоки. Як і більшість водоспадів Карпат, неймовірним Каменецький є навесні і після дощів влітку, тоді він стає повноводним.

Справжнім природним чудом є долина річки Кам’янка. В її околицях можна милуватися цілою низкою природних об’єктів, а саме: водоспади, печери, скелі, мінеральні джерела та ін. Долина стане цікавою як в плані туристичної прогулянки, так і наукової.

Немає коментарів:

Дописати коментар