четвер, 9 березня 2023 р.

Мальовничі куточки Мукачева

У 40-ка км на південний схід від Ужгорода простягається місто Мукачево. Мукачево розташоване на березі річки Латориця. Після Ужгорода це друге за величиною місто в Закарпатті. Через Мукачево проходять великі автомобільні та залізничні магістралі міжнародного значення.
З перших днів війни Мукачево стало «до бою»: людей, які тікали від бомбардувань, зустрічали на вокзалі, годували й скеровували в ЦНАП чи везли на КПП. Або ж поселяли в Мукачеві. До допомоги стали звичайні мукачівці, ЦНАП, Центр громадськості та національних культур (колишній Центр гуманітарної допомоги), управління соцзахисту, Мукачівський державний університет та цілий ряд волонтерських організацій.
Тут багато цікавих пам'яток. Що відвідати в Мукачеві, як не знаменитий замок «Паланок»? У місті збереглася резиденція князів Ракоці - «Білий палац», Свято-Миколаївський монастир часів Київської Русі, будівля міської ратуші початку ХХ століття та ін.

Замок «Паланок»

Мукачівський замок «Паланок» - давня військова фортеця в місті Мукачево Закарпатської області. Це один із найчастіше відвідуваних туристами об'єктів. Замок «Паланок» добре видно здалеку - підґрунтям йому служить пагорб, а точніше - згаслий вулкан, що досягає у висоту близько 68 метрів. Цей пагорб називають Замковою горою. 


Мукачівська ратуша

На центральній вулиці Мукачева височіє красива велична споруда. Місцеві русини називають її «вариською хижею». Це - міська ратуша, пам'ятник архітектури початку ХХ століття, визначна пам'ятка Мукачева. Тут розміщуються органи влади міської ради.


Кафедральний костел Святого Мартіна

Всі, хто приїжджає до Мукачева, звертають увагу на церковну споруду з трьома високими шпилястими вежами в центральній частині міста, на перехресті вулиць Миру та Духновича. Це кафедральний костел Святого Мартіна, одна з визначних пам'яток Мукачева. Костел оформлений у світло-коричневих тонах. Його найвища головна башта прикрашена годинником, а портал входу декорований склепінчастою аркою та колонами.






Немає коментарів:

Дописати коментар