четвер, 9 квітня 2015 р.

"Йде Великдень по землі"

Коли приходить весна в Україну, пробуджується і воскресає природа, відроджується життя і надходять Великодні свята. Пасха – це свято радості для всіх: і для дітей, і для дорослих, і для живих, і навіть для мертвих. Святе (Христове) Воскресіння здебільшого припадає на квітень, наступну неділю після Вербниці. Це є найвеличніше та найсвітліше свято християн. До Великодня печуть обрядовий хліб – смачну паску, фарбують крашанки, розписують писанки. В оселях миють, прибирають, вішають святкові рушники, постять душевно й тілесно. Сам звичай писанок має витоки з символічного значення яйця, яке майже у всіх народів світу вважалося джерелом життя, символом початку життя, символом сонця. Безліч легенд і міфів народів світу пов'язані з культом яйця.
Провідне місце в українській духовній спадщині належить святам, обрядам, звичаям, народній творчості та мистецтву. 

Вже стало традицією із наближенням свята влаштовувати у нашій бібліотеці виставки творчих робіт «Відкриваємо нові імена».
Цього разу особливо цікаві власні роботи представлені нашим працівником - бібліотекарем Якушою Світланою Віталіївною, в які вкладено душу, час і терпіння, і напевне тому, несуть для оточуючих великий позитив.




























Запрошуємо всіх бажаючих відвідати нашу експозицію!
Напередодні світлого свята Воскресіння Христового в читальному залі організовано й книжкову виставку «Да воскресне Бог!», яку відкриває книга книг «Біблія» та «Закон Божий» - підручник для сім’ї та школи. Також на книжковій галереї представлена ілюстрована Біблія для молодих та Біблія для дітей.












Виставка знайомить читачів із традиціями Великодніх свят. Зокрема, в книгах: «Православна й обрядова кухня», « Дідух», «Українські традицій та звичаї», «Дні та місяці українського селянина», «Шкільний словник з українознавства». Мова йде про те, як готувалися і святкували Великдень наші предки, адже кожен українець має бути обізнаний з історією свого народу. Цілий розділ нашої виставки розповідає про давній вид народно - образотворчого мистецтва - розпис писанок: «Українська народна писанка», «Культура і побут населення України». Своїм корінням писанкарство сягає часів язичництва, але дожило до наших днів і є цінним надбанням культурної скарбниці української нації.
Великдень – свято весни, воскресіння землі й природи до нового життя.


Христос Воскрес! Воістину воскрес!

Немає коментарів:

Дописати коментар