вівторок, 21 червня 2016 р.

Недописані сповіді, які опалила війна

22 червня  в Україні  - День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

22 червня 1941 року, рівно 75 років тому, досвітню тишу раптово розірвали вибухи, ревіт снарядів. Так почалася війна. Тоді ще ніхто не знав, що в історію людства вона увійде як найбільш кровопролитна.

Вранці 22 червня, літаки 4-го повітряного флоту Люфтваффе завдали бомбового удару по «об’єкту №12» — Києву. Бомби впали і на мирні квартали, і на промислові об’єкти, і на військові, зокрема, на казарми НКВД та військове училище на Печерську, машинобудівний завод «Більшовик», на електростанції, на авіазавод №43, залізничний вокзал, військові летовища Бориспіль, Гоголів, Гостомель, Жуляни, на київський аеропорт у Броварах (причому будівля аеровокзалу була знищена).
За оприлюдненими даними, вранці 22 червня в Києві загинуло 25 чоловік, 76 було поранено.
Своєрідний пароль про 1941 рік, у пам’яті кількох поколінь назавжди залишились інші, простіші і не такі суворі й патетичні слова:  
                                                                
      «Двадцать второго июня,            
             Ровно в четыре часа,
                      Киев бомбили, нам объявили,
                                   Что началася война»…



(за матеріалами газети «День»)

І саме про те, як вибухи гармат порушили спокій нашої Батьківщини, і  не замовкли до переможної весни 1945 року юним читачам розповів  Ніколаєв Олександр Васильович (учасник Великої Вітчизняної Війни, полковник авіації).  Розповідь ветерана  дітлахи слухали притаївши подих. Адже так чи інакше, війна -  це лихо, незалежно від того, визвольна чи загарбницька, бо страждають прості люди, плачуть матері й вдови, зростають сиротами діти. На фронт вирушило мільйони людей, від яких залежала доля народів Європи і Азії. Багато славних синів України загинуло у битві за мир і спокій на землі.
Та, на жаль, не останньою була  та війна. І сьогодні лунають вибухи і постріли на нашій землі. Скільки життів зникає і скільки калічиться душ!  Тож пам’ятаймо тих, хто завоював нам мир і цінуймо тих, хто зараз стоїть на сторожі його у неспокійні часи сьогодення!








Немає коментарів:

Дописати коментар