суботу, 24 вересня 2016 р.

ОБЛИЧЧЯ УКРАЇНИ. МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ


“Він писав нам нашу історію і творив нам нашу історію”
“Обов’язок кожного з нас пізнати всю невсипущу працю Грушевського для нашого народу, зазнайомитися з життям великого українця”
І. Крип’якевич 

Кожний народ має своїх національних героїв, які в найкритичніший момент історії втілюють найкращі його риси, піднімають на боротьбу інших і беруть на себе відповідальність за майбутнє нації, ведучи її за собою. Однією з таких особистостей, без перебільшення, був МИХАЙЛО СЕРГІЙОВИЧ ГРУШЕВСЬКИЙ (1866 – 1934). 
Видатний історик України, вчений світового рівня, творча спадщина якого вражає своїм тематичним діапазоном, енциклопедичністю та фундаментальністю. З-під пера Грушевського вийшло найгрунтовніше дослідження минулого українського народу – багатотомне видання « Історія України-Русі» - і, власне, він став творцем нової концепції української історії. Виняткову роль М. Грушевський відіграв у становленні української науки. Протягом багатьох років він був незмінним очільником Наукового товариства ім. Т.Шевченка. 
В новітній історії України Грушевський постає видатним громадським діячем, творцем державності. Саме йому було доручено вельми почесні та відповідальні обов’язки Голови Української Центральної Ради, саме він був ініціатором і безпосереднім втілювачем проголошення Української Народної Республіки, її повного суверенітету. 
Михайло Сергійович Грушевський поклав все своє життя на вівтар справи українського національного відродження, створення незалежної Української держави. Доки жива Україна - житиме з нею в наших серцях талановитий і самовідданий її син - Михайло Грушевський. 
З нагоди 150 – річчя від дня народження великого українця в бібліотеці представлено книжково-ілюстративну виставку – портрет «Титанічна постать на ниві української історії».




 
 

 



Немає коментарів:

Дописати коментар