четвер, 15 вересня 2022 р.

Вітрила дружби

                             
Сьогодні, 15 вересня, у світі відзначають Міжнародний день демократії, встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 2007 році. ООН запропонувала державам, а також регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям прийняти нове свято як привід звернути увагу на стан демократії у світі.

 Слово «демократія» походить від двох старогрецьких слів, що означають «народ» і «владу», і традиційно перекладається як «влада народу». Під цим терміном мають на увазі політичний режим, в основі якого лежить метод колективного ухвалення рішень із рівним впливом учасників на результат процесу або на його істотні стадії. Механізми демократії засновані на вільному волевиявленні народу, неухильному дотриманні прав і свобод людини, а також тісно пов’язані із забезпеченням правопорядку, стабільності та цілісності її інститутів і її моделі. Що примітно, — на даний момент не існує єдиної моделі демократії, оскільки теорія і практика далеко не завжди співпадають, проте прогресивне міжнародне співтовариство активно виступає на підтримку зусиль держав і урядів щодо заохочення та зміцнення всіх демократичних процесів. Зараз демократію відносять до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Вона є фундаментом для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій, а також лежить в основі Організації Об’єднаних Націй.

 Члени ООН висловили надію, що Міжнародний день демократії стане приводом для просування демократичних ідей у світі, а також для контролю за дотриманням прав і свобод на рівні країн. Станом на кінець XX —початок XXI століття, демократія представляється головним трендом на світовій арені. «Демократія — це не тільки мета, а й процес, і тільки за повної участі та підтримки міжнародної спільноти, державних органів влади, суспільства й окремих громадян ідеали демократії можна здійснити для кожної людини в кожному куточку світу».

Список використаних джерел: 

1. https://www.schools-for-democracy.org/news/urok-demokratiji-v-shkoli-poradnik

 2. https://nubip.edu.ua/node/81055

 3. https://nubip.edu.ua/node/97757 

Немає коментарів:

Дописати коментар