четвер, 3 жовтня 2024 р.

Новинки жовтня (ч.2)


Долгоновська Л. Залізний генерал. Уроки людяності / Людмила Долгоновська. - Х.: Віват, 2024. - 208с.

24 лютого 2022 року Валерій Залужний, віддаючи накази, промовив слова, що стали символом українського спротиву: «Ця країна тримається на наших плечах».
Залізний генерал, легендарна постать, Герой України, Головнокомандувач Збройних Сил України (2021—2024), воєначальник, якого історія запам’ятає людиною, яка зламала план російського «бліцкригу» й розвінчала міф про непереможність російської армії, один зі 100 найвпливовіших людей 2022 року за версією журналу Time.
Який він насправді? Якою є історія становлення великого воєначальника, відомого загалу як залізний, а близьким — як щирий, скромний, вимогливий і водночас турботливий? Книжка Людмили Долгоновської дозволить зазирнути за лаштунки доленосних подій, почути голоси тих, хто стояв пліч-о-пліч із Валерієм Залужним. Як очевидиця й радниця Головнокомандувача зі стратегічних комунікацій авторка розповідає, хто підтримував генерала та що додавало йому наснаги просто «робити свою роботу», — а насправді керувати й уособлювати легендарне українське військо, кожного воїна, який тримає оборону й звитяжно виборює для України можливість бути.


Грегерсен Г. Змінюй питання / Знаходь відповіді. Генеруй інновації та знаходь рішення / гел Грегерсен; пер. з англ. О. Дятел. - Київ: Форс Україна, 2020. - 368с.                                Гел Ґреґерсен, виконавчого директор Центру лідерства Массачусетського технологічного інституту, коуч-тренер, який працював з «Adidas», «Chanel», «Coca-Cola» і «Disney», пропонує книжку «Змінюй питання / Знаходь відповіді», у якій описує революційний підхід до вирішення найболючіших проблем на роботі та в повсякденному житті. Прочитавши цю книгу, ви навчитесь формулювати питання, які змінять ваш підхід до роботи і особистого життя, дізнаєтесь, як створити для цього ідеальну атмосферу, знайти час і налаштувати мозок. На ідеями, навеженими в книжці «Змінюй питання / Знаходь відповіді» автор працював понад 10 років. За методикою Ґреґерсена створюють проекти в Pixar. Тож книгу корисно прочитати усім: від власників бізнесу до студентів.

Голт В. Манфрея вранці : роман / Вікторія Голт 4 пер. з англ. А.Івахненко. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 368с.                                                 На корнуоллському узбережжі височіє замок Менфрея, який завжди здавався Гаррієт осередком щастя та спокою. Там мешкає її найкраща подруга Ґвеннан Менфрі з давнього шанованого корнуоллського роду. Гаррієт вважає себе не надто привабливою і тому, коли закохується в старшого брата Ґвеннан, упевнена, що в неї немає жодного шансу побудувати з ним стосунки. Коли у Менфреї влаштовують бал-маскарад, дівчата, попри застороги, йдуть у занедбане крило замку, де, за чутками, живе привид коханки одного з Менфрі, яка колись дуже давно померла під час пологів. Подруги одягають знайдені там старовинні сукні, й Гаррієт уперше бачить себе іншою, набагато привабливішою. На балу це помічають не тільки гості, а й той, у кого вона, здавалося б, так безнадійно закохана.

Кемерон Б. З любов'ю від Кленсі : щоденник хорошого собаки : роман / Брюс Кемерон ; роман / Брюс Кемерон ; пер. з англ. О. Фурси. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 352с.
Добрий і життєрадісний лабрадор Кленсі змінив кількох господарів, перш ніж потрапив до ідеального - Джей Бі. Вони залюбки проводять час разом. Кленсі бере участь у багатьох сферах життя свого господаря - наприклад, у налагодженні стосунків з дівчиною. А ще Кленсі веде щоденник, в якому розмірковує про щастя. Його життя було б зовсім безтурботним, якби не заклятий ворог - кішка на ім’я Келсі. Зрештою Кленсі приймає важке рішення - позбутися кішки. Із цього моменту на пса чекає круговерть подій, які розгортатимуться у несподіваних напрямках. Чи вдасться йому позбутися свого ворога й чи не втратить пес при цьому довіру господаря? Адже Келсі також домашня улюблениця Джей Бі…


 Їлмаз Кемаль. Елефтерія зі Стамбула. Роман / Кемаль Ілмаз ; пер. з турец. Людмила Глава. - Київ : Нора - Друк, 2023. - 192с. 
Мало кому випадає пережити таке велике кохання, про яке оповідатимуть із покоління в покоління, яке перетвориться на легенду. Але що станеться, якщо покохають одне одного турок і грекиня у такому величному та багатому на історію місті, як Стамбул, ніби створеному для того, щоб у ньому закохувались?
Історія Елефтерії зі Стамбула — це історія кохання, яка розпочалася до трагічних подій 6-7 вересня 1955 року і це кохання не згасло після того, як було перегорнуто сторінку, на якій закарбовано жахіття тих вересневих днів.
Кемаль Їлмаз вражає поціновувачів літератури своїми оповідями. А історія Елефтерії зі Стамбула ще раз підтверджує силу його слова та майстерність пера.


Сенекаль Патрік. Пасажир. роман. / Переклад з французської ростислава Немцева. - Львів: Видавництво Анетти Антоненко, 2024. - 176с.
Етьєну Сеґену немає й тридцяти. Родом із Друмонвіля, він уже кілька років мешкає в Монреалі. Етьєн щойно отримав посаду викладача літератури в коледжі свого рідного міста. Хай там як, на роботу й з роботи він їздитиме по двадцятому шосе, поїздка в один бік — близько години, завдяки цьому він слухатиме радіо, а найголовніше — забуде про нещодавнє розлучення! Незабаром Етьєн помічає автостопера, завжди на тому самому місці й у той самий час, коли він проїжджає мимо. Чому б не підвезти його, щоб дорога не здавалася такою монотонною? Відразу ж хлопець розуміє, що пасажир знав його ще в дитинстві, але Етьєн страждає на амнезію, і зовсім не пам’ятає свої дитячі роки. В нього виникає запитання: то хто ж цей пасажир, якого він узяв за звичку підвозити? І що вони разом робили у свої юні роки?


Павичич Юріца. Червона вода. Роман. Переклад з хорватської Наталії Хороз. - Львів: Видавництво Анетти Антоненко, 2023. - 288с.
У вересні 1989 року в маленькому хорватському містечку під час рибальського фестивалю зникає сімнадцятилітня Сільва. Розслідування по гарячих слідах не дає жодних результатів. Тим часом бурхливі політичні події у Хорватії — падіння системи, соціальні зміни та війна — починають затьмарювати цей трагічний випадок, про нього всі згодом забувають, окрім Сільвиних родичів, які продовжують пошуки.
Роман «Червона вода» — це двадцятисемирічна історія однієї сім’ї, пошуку відповідей, доль людей, так чи інакше пов’язаних із Сільвією та її зникненням. Водночас це й майже тридцятилітня трагічна історія Хорватії, на тлі якої розвиваються події роману.
Роман Юріци Павичича «Червона вода» нагороджений французькою премією як найкращий перекладений кримінальний роман 2021 року.


Пономаренко Сергій. Оманливе коло: / Сергій Пономаренко.  - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 336с.
Подорож до Індії з коханою Анітою не допомогла кіносценаристу Оресту подолати творчу кризу. Ба більше: знайомство з похмурим культом богині Калі спровокувало повернення кошмарів, у яких гине він або його дівчина. Ще й, коли ворожка пропонує колоду Таро, він витягає "Похмурого Женця" - карту смерті чи переродження...
У пошуках сюжету для нового сценарію Орест за порадою друга звертається до штучного інтелекту на ім’я Пандора. Спілкування з ШІ, а також телефонний дзвінок від таємничої незнайомки допомагають йому скласти канву сюжету: убито дівчину письменника, тож до розслідування той долучає ворожку та штучний інтелект. Але роботу над сценарієм доведеться перервати: налякана і схвильована Аніта повідомляє, що за нею стежать ще з Індії.
Подробиці вигаданої історії починають втілюватися в життя, й Орестові доведеться з’ясувати, що це - попередження долі чи диявольська злочинна схема.

Коррі Джейн. Дружина мого чоловіка. Роман. / Джейн Коррі ; пер.з англ. Аліни Акуленко. Київ : Нора-Друк, 2019.- 432с.
Молода юристка Лілі починає нове життя. Вона щойно вийшла заміж, переїхала в нове помешкання й отримала нову роботу. Та чи все так безхмарно? Чоловік приховує родинну таємницю, клієнт може виявитися жорстоким убивцею, навіть дев’ятирічна сусідка Карла має свої приховані інтереси…
Роман Джейн Коррі «Дружина мого чоловіка» — для тих, хто любить психологічні трилери, сімейні драми і цікавиться функціонуванням британської судової системи.


Тведт Кріс. За браком доказів. Роман / Кріс Тведт ; пер. з норв. Н. Іваничук. _ Киїі : Нора - Друк, 2020. - 368с.
На хуторі Саннторв вбито цілу родину. Усі знають, хто вбивця, адже Маґнус Саннторв у той день втік з психіатричної лікарні і знайдений на місці злочину.
Не має сумнівів і адвокат Мікаель Бренне, призначений захисником підозрюваного. Хоча справа і трагічна, вона не має юридичних проблем, є лише кілька дрібниць, які потрібно вирішити до того, як суд закінчиться, вважає Мікаель. Але що більше він запитує, то менше відповідей отримує. І коли відповіді нарешті починають надходити, те, що видавалося простою справою, перетворюється на суцільний жах.

Новинки жовтня (ч.3)


Веа, Рут. Та дівчина: роман / Рут Веа; пер. з англ. Катерина Сайко. - Київ : ВИДАВНИЦТВО РМ, 2024. - 480с. 
Ейпріл Кларк-Клівден — перша, кого Ганна Джонс зустріла в Оксфорді. Ця життєрадісна, яскрава, часом уїдлива, але так чи інак «та сама» дівчина швидко затягнула Ганну на свою сяйну орбіту. Уже в першому семестрі сусідки-нерозлийвода насолоджувались товариством вірних друзів — Вілла, Г’ю, Раяна та Емілі. А наприкінці другого Ейпріл померла.Тепер, через десять років, коли Ганна та Вілл чекають на першу дитину, звинувачений у вбивстві Ейпріл чоловік, колишній черговий Оксфорду Джон Невілл, помирає у в’язниці. Спершу Ганна відчуває полегшення: нарешті можна залишити минуле позаду. Та вже скоро все змінюється: в її життя вривається молодий журналіст і надає нові докази невинуватості Невілла. Зустрічаючись зі старими друзями й дедалі глибше занурюючись у таємницю вбивства Ейпріл, Ганна усвідомлює: люди, яких вона, здавалося б, добре знала, мають що приховувати… І хтось із них — убивця.
 

Стрелекі Дж. Новий відвідувач кафе на краю світу / Джон П. Стрелекі ; пер. з англ. Я. Лебеденка. - Х.: Віват, 2024. - 208с.     
                                                                                                      Ханні п’ятнадцять, але вона вже багато пережила. Їй завжди бракувало батьківської уваги, тож мусила піклуватися про себе самотужки. Дівчина почувалася непотрібною. Була переконана, що світ — небезпечний і недобрий. Чимало речей у цьому кафе видалися їй дивними, а питання на звороті меню схвилювали: Хто ви? Звідки ви будете? Чому ви тут? Ханна почала обговорювати їх із привітним персоналом і відкрила для себе світ нових можливостей. Так, ніби вона потребувала окулярів, щоб побачити те, про що навіть не підозрювала. Хай як складається життя, ми завжди маємо вибір і вирішуємо, яким воно буде. А ви готові замовити власну реальність?

Жослін Сосьє. Дощило птахами. Роман / Пер. з фран. Івана Рябчія. - Львів: Видавництво Анетти Антоненко, 2017. - 160с.                                                                                                                Навіщо жінка-фотограф прямує до таємничого лісу? Хто такий Тед Бойчук? Як йому вдалося вижити під час жахливої катастрофи? Цього фотограф так і не дізналася, адже Бойчук помер якраз перед її прибуттям до маленького хутору посеред хащ. Два літні мешканці хутору — Том і Чарлі — ще не знають, що поява фотографа повністю змінить їхнє життя. Так само, як і поява іншої старенької леді... «Дощило птахами» (2011) — не лише масштабна історична драма, а й лірична оповідь про маленьких людей, які втекли від гомінкого світу у праліс. Надзвичайно зворушливий роман Жослін Сосьє відзначено премією «П’ять континентів Франкофонії» (2011), Літературною премією колежів, премією ім. Ренґе Літературної академії Квебеку, преміями «Франція-Квебек» та читачів «Радіо Канада», а також читацькою премією Книжкового салону у Монреалі (2012). Роман перекладено німецькою, шведською, англійською та нідерландською мовами.


О.Л. Терещенко. Життя після 16.30. - Миколаїв : Видавництво Ірини Гудим, 2018. - 140с. Зібрані в книгу нотатки олександра Терещенка - внутрішній монолог сильної, міжньої і мудрої людини. Автор - учасник боїв у Донецькому аеропорту, один з тих, кого назвали "кіборгами". Отримавши тяжке поранення, втративши руки, пройшов через неймовірні випробування , він зміг повернутися до активного повноцінного життя. Книга О. Терещенка, позбавлена штучного пафосу та моралізаторства,  - урок патріотизму, мужності і людяності.


Сергій Карюк. Голота. Справа осавула / Карюк Сергій. - К.: Гамазин, 2023. - 252с.
Київ... 1768 рік... Богуслав Голота — ліценціат Болонського університету повертається до міста разом з коханою Сташкою Басаврейк. У, на перший погляд, спокійному Києві все як завжди, але зненацька низка загадкових пожеж та вбивств прокочується столицею, жахаючи містян.
Чи зможе Голота врятувати Київ та знайти вбивцю й палія? Чи кияни мають рацію і це справа рук зовсім не людини?


Сергій Карюк. Голота. Нечиста кров / Карюк Сергій. - К.: Гамазин, 2024. - 192с.                      18 століття. Таємничі смерті неподалік Острога жахають усю округу. Люди вірять, що у південну Волинь прийшла зловісна пошесть, до якої приклав руки сам Диявол, тож оголошують кривавий хрестовий похів проти нечисті. У вирі подій опиняється жебрак Голота, що мандрує на схід. Аби вижити в страхітливій круговерті, злидар мучить розплутати клубок із загадок і містичних жахів. Однак він і не підозрює наскільки далеко це його заведе.


 Спрінгер ненсі. енола Голмс. Справа про таємничі букети : повість / Ненсі Спрінгер ; перек. з англ. Ю. Садохи. - Харків : ВД "ШКОЛА", 2024. - 176с.
Коли за дивних обставин зникає друг і партнер Шерлока Голмса, шанований лікар Джон Ватсон, юна спритниця Енола не може залишатися осторонь і одразу береться за розслідування. Вона дізнається, що до будинку Ватсонів доставили химерний букет, який мовою квітів символізує смерть. Тож діяти треба швидко, поки з доктором Ватсоном не сталося найгірше.
Для дітей середнього шкільного віку.


Спрінгер ненсі. енола Голмс. Справа ліворукої леді : повість / Ненсі Спрінгер ; перек. з англ. Ю. Садохи. - Харків : ВД "ШКОЛА", 2024. - 224с.
Пригоди Еноли Голмс тривають! Цього разу сестра славнозвісного детектива Шерлока Голмса береться розплутати таємниче зникнення леді Сесілії Алістер, яка раптом покинула затишний батьківський маєток і безслідно щезла. Розслідування приводить Енолу в найтемніші Лондонські нетрі, де чи не на кожному кроці на неї чатує небезпека. Чи вдасться їй знайти леді-втікачку? Чи омине Енола пастки, розставлені її братом Шерлоком, який прагне повернути сестру-бунтарку в лоно сім’ї?

Спрінгер ненсі. енола Голмс. Справа про зникнення маркіза : повість / Ненсі Спрінгер ; перек. з англ. Ю. Садохи. - Харків : ВД "ШКОЛА", 2024. - 216с.
У першій книзі серії розповідається про дивне зникнення маркіза, спадкоємця старого герцога. Про це говорять по всіх усюдах, та розшукати його, як виявилося, не так і легко. Подія обростає новими деталями, зачіпками й темними загадками... Аж ось у пригоду, мов у пастку, раптово потрапляє Енола Голмс і зараз же береться до справи. Чи розплутає вона цей клубок? Чи знайде «кінці» такої хитрої плутанини?

ЛАМАРШ Каролін. День пса. Роман - Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2017. - 96с.
Каролін Ламарш є авторкою кількадесяти романів, повістей, есе і радіоп’єс. Вона є членом Королівської академії французьких мови і літератури Бельгії.
Роман Каролін Ламарш «День Пса» (1996) отримав найвизначнішу літературну премію Бельгії — імені Віктора Росселя. Це була перша книжка авторки, якій судилося закласти канон сучасного бельгійського роману в новелах. Події у творі обертаються навколо начебто банальної ситуації: посеред автостради жене ошалілий собака. Однак кожен, хто це бачив, сприйняв образ через призму власних життя і проблем. Священик, далекобійник, гомосексуал, удова — для кожного Пес став точкою відліку нового самоусвідомлення.

Арт- терапія в дії

Через стрес та тривогу ми шукаємо варіанти допомоги самим собі. Одним з найпоширеніших видів допомоги є малюнок. Через малювання  показуємо почуття та думки, а заодно покращуємо свій емоційний стан. 2 жовтня в нашій бібліотеці відбувся майстер - клас, де кожен із присутніх отримав максимальне задоволення від спільної творчості та результату. А роботи вийшли надзвичайно яскраві та водночас ніжні. 




Новинки жовтня (ч.1)



Аньєс Мартен-Лютер. Очевидне: роман / Аньєс Мартен-Лютер; пер. з фр. Ірини Славінської. - Львів: Видавництво Старого Лева,2024. - 384с.
Рен — талановита дизайнерка, співвласниця успішного піар-агентства. Та сенс її життя — сімнадцятирічний син, якого вона виховує сама. Найбільше Рен боїться тієї миті, коли він закінчить школу і покине родинне гніздо. Не бажаючи ні з ким ділити сина, вона роками приховує від хлопця, хто його батько. Одного разу Рен закохується і з головою поринає в нові почуття. Та чи її таємниця завжди так і залишатиметься таємницею? І чи можна збудувати майбутнє, не звільнившись від минулого?


Голден А. Мемуари Гейші: роман / Артур Голден ; пер. з англ. Д. Островської. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 608с.
Чійо було лише дев’ять, коли її продали до відомого будинку гейш. Там дівчинка з незвичайними сіро-блакитними очима вчиться бути втіленням витонченості: досконало танцювати, вишукано носити кімоно, відточеними рухами наливати клієнтам чай та саке, розважати їх розмовою й плести павутиння натяків, що так збуджують чоловіків і викликають ненависть суперниць.
Із тихого рибальського містечка вона потрапляє у світ, де дівочу цноту продають на аукціоні, а кохання вважають небезпечною ілюзією.
Її шлях до слави не буде легким. Та одного разу дівчина зустріне того, заради кого буде готова порушити всі правила...


Сем'янків Андрій(MED GOblin). Танці з кістками: медичний трилер / Андрій Сем'янків (MED GOblin). - К.: Віхола, 2024. - 368с.
Проста, на перший погляд, історія про патологоанатома-невдаху. Северина не цінують на роботі й мало платять, з особистим життям чоловіка відбувається щось незрозуміле, самооцінка на нулі. Тож перебуваючи практично на дні, він одразу ж хапається за можливість підзаробити. Так, пропозиція не зовсім легальна, так, навряд чи можна чекати чогось доброго від ринку трансплантації органів, але так спокусливо нарешті влаштувати собі забезпечене життя. Зрештою, Северин має забрати в уже мертвих людей якусь дрібничку, те, що їм і так не потрібно. Поки що у мертвих людей, поки що дрібничку.
Крок за кроком, рішення за рішенням патологоанатом змінюється, трансформується — так в усіма зневаженого чоловіка на межі алкоголізму спершу проростає впевненість у собі, а за нею і безпринципність.
Скоївши один злочин, він набагато легше вчиняє інший, а за ним і наступний. Те, що вчора Северин вважав неприпустимим, стає новою нормою. Та й узагалі виникає питання: чи здатен він тепер зупинитися і як далеко може зайти?


Мішо Андре. Пограниччя. Роман / Андре Мішо ; пер. з фр. Р.Нємцев. - Київ : Нора - Друк, 2023.-332с.
Дія роману відбувається в мальовничій місцевості на кордоні між Канадою і США. Це місцина у лісі, з великим озером, куди на літо з’їжджаються дачники. Атмосфера романтична, майже ідилічна. Молодь вечорами розважається у кемпінґу на озері. В центрі уваги завжди перебувають двоє яскравих дівчат-тінейджерок Заза і Сіссі — одна руда, друга — блондинка. Оповідь ведеться від імені молодшої за них 12-річної дівчинки, яка захоплюється двома старшими. І ось в один із днів Заза зникає. Все місцеве населення задіяне в пошуках, врешті її знаходять мертвою: вона потрапила в стару мисливську пастку. Смерть дівчини згуртовує громаду, чоловіки розчищають ліс від пасток, щоб зробити його безпечним для дітей, жінки влаштовують спільні обіди, кожен намагається виявити симпатію до сусідів. Але коли знаходять мертвою другу дівчину, атмосфера в селищі стає гнітючою. Тоді як смерть Зази могла бути нещасним випадком, смерть Сіссі — безсумнівне вбивство. Загострюється і конфлікт на мовному ґрунті — між франкомовними й англомовними жителями, всі підозрюють усіх. Розв’язка цієї драми стає повною несподіванкою як для поліції, так і для членів громади Пограниччя.


Мастєрова В. Осіннє танго: роман / Валентина Мастєрова. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 288с.
Як жити, коли найрідніші виганяють із власної хати та власного життя? Де душа може знайти прихисток, коли навколо тебе зовсім чужий світ? І що робити з несподіваним почуттям, що заполонило тебе попри всі сумніви, заборони й умовності світу?
Ксені, як і багатьом українцям, добре знайомі відчуття втрати і щемкої туги за рідним краєм. Але їй не звикати боротися - і нести іскру тепла всюди, де б не опинилася. Але й любов ще довго блукатиме сиротою по світах, знаходячи тимчасовий притулок у ще не спалених серцях…


Андрій Кириченко. Домбейко. /Андрій Кириченко. - Київ: Видавництво "Білка", 2024. - 248с.
Гра — лейтмотив збірки новел «Домбейко». Дехто вважає, що все наше життя — гра. Якщо так, тоді війна — це гра, піднесена в абсолют, адже ніде більше ви не проживете настільки різні, іноді діаметрально протилежні за емоційним забарвленням ситуації, не зустрінете особливі та яскраві характери, не стикнетеся з настільки жахливими чи героїчними вчинками й водночас не зазнаєте таких непередбачуваних, раптових змін.
Новели висвітлюють життя пересічних людей, діалоги та події, які траплялися з героями від початку війни на сході в 2014-му році й до сьогодення. У деяких текстах присутні містичні елементи, які ніби вимагають ставитися до оповіді легковажніше, але лише доки не приходить усвідомлення, що підставою та натхненням для написання цих новел стали реальні події, бо життя зазвичай вигадливіше за будь-яку фантазію.
Воно вправний круп’є і завжди примушує грати за своїми правилами. Навіть коли ставкою в цій грі є життя. І лише вам обирати, ким бути: гравцем із правом вибору та повнотою відповідальності за нього чи пішаком, який сліпо кориться алгоритмам долі.
А, до речі, чи є в долі алгоритми? Чуєте? Кубики покотилися по столу.
Гра продовжується…


Чайковська Наталія. Мовчазна згода : роман / Наталія Чайковська ; передм. Альберт Венгер. - Київ: Нора - Друк, 2024. - 310с.
Головні героїні роману Наталії Чайковської «Мовчазна згода» Клара й Ольга працюють медсестрами у психіатричній лікарні. Коли Київ окупували німецькі війська, перед жінками постає питання: кинути напризволяще своїх пацієнтів і піти, чи виконувати накази окупаційної влади, але намагатися хоч когось урятувати? Авторка не робить однозначних висновків, залишаючи їх на розсуд читача. Спираючись на архівні матеріали і свідчення очевидців, Наталія Чайковська намагається відтворити атмосферу, в якій жили люди під час німецької окупації, віддає шану жертвам злочину, скоєному нацистами в Горіховій діброві, та в притаманній їй манері протиставляє людяність і надію абсолютному злу.
Засновано на реальних подіях.


Тільє Франк. Запаморочення. Роман / пер. з фр. О. Колеснікова. - Харків: Вид-во "Ранок" : Фабула, 2023. - 288с.
Одного разу Жонатан Тув’є прокинувся і виявив себе прикутим до скелі в ущелині, сповненій крижаного холоду. Поряд він побачив свого вірного пса і двох незнайомців. Троє чоловіків розпочали люту боротьбу за виживання, поступово втрачаючи людську подобу. Та найстрашнішим з усього став тягар особистої таємниці кожного з них, ретельно прихованої глибоко всередині…
Бездоганно, як завжди у Франка Тільє.


Товкайло О. Натурниця : роман / Олександра Товкайло. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 384с. 
1842 рік. Художник Дмитро Олександрович Вільгенштейн приїздить до Кам’янця-Подільського, аби робити замальовки з подорожей імператора Миколи І. У місті він зустрічає чарівну панну Ксеню - вишукано вбрану, освічену, рішучу українку, обличчя якої нагадує митцю лик янгола, баченого в дитинстві над входом до церкви. Вільгенштейн прагне, аби дівчина стала його натурницею.
2016 рік. Уляна Томаш вирушає до Кам’янця, аби отримати спадщину, яку покійний дядько чомусь вирішив залишити саме їй - доньці брата, з яким давно вже перестав спілкуватися. Роззнайомившись ближче з Тімером - прийомним сином покійного, - Уляна дізнається, що незрячий уві сні бачить себе художником у старовинному місті, а ще - справді малює картини, які не здатен побачити…


Джордж Алекс. Паризькі години. Роман / пер. з англ. І Шевченко. - Харків : ВД "Фабула", 2022. - 304с.
Атмосферний роман молодого британського письменника Алекса Джорджа розповідає про один день із життя чотирьох парижан восени 1927 року. Перед нами постають віддана служниця, вірменський біженець-лялькар, талановитий закоханий художник і популярний журналіст. Примхлива доля зводить їх між собою, а ще з Марселем Прустом і Морісом Равелем, Гертрудою Стайн, Жозефіною Бейкер та Ернестом Гемінґвеєм. Та блиск зірок тодішнього Парижу геть затьмарений драматизмом «звичайних» людських доль, бо кожна з них сповнена таких утрат, що заслуговує на окрему розповідь. Захоплива зворушлива історія, яка вражає і створює неповторний настрій.

середа, 2 жовтня 2024 р.

«Честь і Слава!!!»

1 жовтня в Україні відзначають декілька важливих свят для нашої країни -  День захисників і захисниць, День українського козацтва, Міжнародний день людей похилого віку. В нашій бібліотеці зібрались люди похилого віку, щоб вшанувати наших захисників та захисниць. З шаною говорили про військових, які боронять нашу державу та дають змогу збиратись та спілкуватись, читали патріотичні вірші, співали козацькі пісні та вшанували хвилиною мовчання загиблих героїв, які назавжди залишаться в нашій пам'яті.


 

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Вперше в бібліотеці

30 вересня, до Всеукраїнського дня бібліотек, до нас на гостину завітали вихованці дитячого садочка №624. Перше знайомство з бібліотекою, перше перебування серед великої кількість книг та перша можливість помандрувати загадковими лабіринтами поміж стелажів. Щирі посмішки та здивування дітей - це найбільше задоволення та привітання для нас, бібліотекарів, адже, сьогодні - екскурсія, а завтра - активний читач бібліотеки. 



Обов'язковий етап нашої екскурсії - ретро- кімната, де діти побачили книги початку ХХ століття, та мали змогу спробувати подрукувати на старенькій друкарській машинці.
Особливі дарунки для нас - розфарбовані книги!!!