четвер, 3 жовтня 2024 р.

Новинки жовтня (ч.1)



Аньєс Мартен-Лютер. Очевидне: роман / Аньєс Мартен-Лютер; пер. з фр. Ірини Славінської. - Львів: Видавництво Старого Лева,2024. - 384с.
Рен — талановита дизайнерка, співвласниця успішного піар-агентства. Та сенс її життя — сімнадцятирічний син, якого вона виховує сама. Найбільше Рен боїться тієї миті, коли він закінчить школу і покине родинне гніздо. Не бажаючи ні з ким ділити сина, вона роками приховує від хлопця, хто його батько. Одного разу Рен закохується і з головою поринає в нові почуття. Та чи її таємниця завжди так і залишатиметься таємницею? І чи можна збудувати майбутнє, не звільнившись від минулого?


Голден А. Мемуари Гейші: роман / Артур Голден ; пер. з англ. Д. Островської. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 608с.
Чійо було лише дев’ять, коли її продали до відомого будинку гейш. Там дівчинка з незвичайними сіро-блакитними очима вчиться бути втіленням витонченості: досконало танцювати, вишукано носити кімоно, відточеними рухами наливати клієнтам чай та саке, розважати їх розмовою й плести павутиння натяків, що так збуджують чоловіків і викликають ненависть суперниць.
Із тихого рибальського містечка вона потрапляє у світ, де дівочу цноту продають на аукціоні, а кохання вважають небезпечною ілюзією.
Її шлях до слави не буде легким. Та одного разу дівчина зустріне того, заради кого буде готова порушити всі правила...


Сем'янків Андрій(MED GOblin). Танці з кістками: медичний трилер / Андрій Сем'янків (MED GOblin). - К.: Віхола, 2024. - 368с.
Проста, на перший погляд, історія про патологоанатома-невдаху. Северина не цінують на роботі й мало платять, з особистим життям чоловіка відбувається щось незрозуміле, самооцінка на нулі. Тож перебуваючи практично на дні, він одразу ж хапається за можливість підзаробити. Так, пропозиція не зовсім легальна, так, навряд чи можна чекати чогось доброго від ринку трансплантації органів, але так спокусливо нарешті влаштувати собі забезпечене життя. Зрештою, Северин має забрати в уже мертвих людей якусь дрібничку, те, що їм і так не потрібно. Поки що у мертвих людей, поки що дрібничку.
Крок за кроком, рішення за рішенням патологоанатом змінюється, трансформується — так в усіма зневаженого чоловіка на межі алкоголізму спершу проростає впевненість у собі, а за нею і безпринципність.
Скоївши один злочин, він набагато легше вчиняє інший, а за ним і наступний. Те, що вчора Северин вважав неприпустимим, стає новою нормою. Та й узагалі виникає питання: чи здатен він тепер зупинитися і як далеко може зайти?


Мішо Андре. Пограниччя. Роман / Андре Мішо ; пер. з фр. Р.Нємцев. - Київ : Нора - Друк, 2023.-332с.
Дія роману відбувається в мальовничій місцевості на кордоні між Канадою і США. Це місцина у лісі, з великим озером, куди на літо з’їжджаються дачники. Атмосфера романтична, майже ідилічна. Молодь вечорами розважається у кемпінґу на озері. В центрі уваги завжди перебувають двоє яскравих дівчат-тінейджерок Заза і Сіссі — одна руда, друга — блондинка. Оповідь ведеться від імені молодшої за них 12-річної дівчинки, яка захоплюється двома старшими. І ось в один із днів Заза зникає. Все місцеве населення задіяне в пошуках, врешті її знаходять мертвою: вона потрапила в стару мисливську пастку. Смерть дівчини згуртовує громаду, чоловіки розчищають ліс від пасток, щоб зробити його безпечним для дітей, жінки влаштовують спільні обіди, кожен намагається виявити симпатію до сусідів. Але коли знаходять мертвою другу дівчину, атмосфера в селищі стає гнітючою. Тоді як смерть Зази могла бути нещасним випадком, смерть Сіссі — безсумнівне вбивство. Загострюється і конфлікт на мовному ґрунті — між франкомовними й англомовними жителями, всі підозрюють усіх. Розв’язка цієї драми стає повною несподіванкою як для поліції, так і для членів громади Пограниччя.


Мастєрова В. Осіннє танго: роман / Валентина Мастєрова. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 288с.
Як жити, коли найрідніші виганяють із власної хати та власного життя? Де душа може знайти прихисток, коли навколо тебе зовсім чужий світ? І що робити з несподіваним почуттям, що заполонило тебе попри всі сумніви, заборони й умовності світу?
Ксені, як і багатьом українцям, добре знайомі відчуття втрати і щемкої туги за рідним краєм. Але їй не звикати боротися - і нести іскру тепла всюди, де б не опинилася. Але й любов ще довго блукатиме сиротою по світах, знаходячи тимчасовий притулок у ще не спалених серцях…


Андрій Кириченко. Домбейко. /Андрій Кириченко. - Київ: Видавництво "Білка", 2024. - 248с.
Гра — лейтмотив збірки новел «Домбейко». Дехто вважає, що все наше життя — гра. Якщо так, тоді війна — це гра, піднесена в абсолют, адже ніде більше ви не проживете настільки різні, іноді діаметрально протилежні за емоційним забарвленням ситуації, не зустрінете особливі та яскраві характери, не стикнетеся з настільки жахливими чи героїчними вчинками й водночас не зазнаєте таких непередбачуваних, раптових змін.
Новели висвітлюють життя пересічних людей, діалоги та події, які траплялися з героями від початку війни на сході в 2014-му році й до сьогодення. У деяких текстах присутні містичні елементи, які ніби вимагають ставитися до оповіді легковажніше, але лише доки не приходить усвідомлення, що підставою та натхненням для написання цих новел стали реальні події, бо життя зазвичай вигадливіше за будь-яку фантазію.
Воно вправний круп’є і завжди примушує грати за своїми правилами. Навіть коли ставкою в цій грі є життя. І лише вам обирати, ким бути: гравцем із правом вибору та повнотою відповідальності за нього чи пішаком, який сліпо кориться алгоритмам долі.
А, до речі, чи є в долі алгоритми? Чуєте? Кубики покотилися по столу.
Гра продовжується…


Чайковська Наталія. Мовчазна згода : роман / Наталія Чайковська ; передм. Альберт Венгер. - Київ: Нора - Друк, 2024. - 310с.
Головні героїні роману Наталії Чайковської «Мовчазна згода» Клара й Ольга працюють медсестрами у психіатричній лікарні. Коли Київ окупували німецькі війська, перед жінками постає питання: кинути напризволяще своїх пацієнтів і піти, чи виконувати накази окупаційної влади, але намагатися хоч когось урятувати? Авторка не робить однозначних висновків, залишаючи їх на розсуд читача. Спираючись на архівні матеріали і свідчення очевидців, Наталія Чайковська намагається відтворити атмосферу, в якій жили люди під час німецької окупації, віддає шану жертвам злочину, скоєному нацистами в Горіховій діброві, та в притаманній їй манері протиставляє людяність і надію абсолютному злу.
Засновано на реальних подіях.


Тільє Франк. Запаморочення. Роман / пер. з фр. О. Колеснікова. - Харків: Вид-во "Ранок" : Фабула, 2023. - 288с.
Одного разу Жонатан Тув’є прокинувся і виявив себе прикутим до скелі в ущелині, сповненій крижаного холоду. Поряд він побачив свого вірного пса і двох незнайомців. Троє чоловіків розпочали люту боротьбу за виживання, поступово втрачаючи людську подобу. Та найстрашнішим з усього став тягар особистої таємниці кожного з них, ретельно прихованої глибоко всередині…
Бездоганно, як завжди у Франка Тільє.


Товкайло О. Натурниця : роман / Олександра Товкайло. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2024. - 384с. 
1842 рік. Художник Дмитро Олександрович Вільгенштейн приїздить до Кам’янця-Подільського, аби робити замальовки з подорожей імператора Миколи І. У місті він зустрічає чарівну панну Ксеню - вишукано вбрану, освічену, рішучу українку, обличчя якої нагадує митцю лик янгола, баченого в дитинстві над входом до церкви. Вільгенштейн прагне, аби дівчина стала його натурницею.
2016 рік. Уляна Томаш вирушає до Кам’янця, аби отримати спадщину, яку покійний дядько чомусь вирішив залишити саме їй - доньці брата, з яким давно вже перестав спілкуватися. Роззнайомившись ближче з Тімером - прийомним сином покійного, - Уляна дізнається, що незрячий уві сні бачить себе художником у старовинному місті, а ще - справді малює картини, які не здатен побачити…


Джордж Алекс. Паризькі години. Роман / пер. з англ. І Шевченко. - Харків : ВД "Фабула", 2022. - 304с.
Атмосферний роман молодого британського письменника Алекса Джорджа розповідає про один день із життя чотирьох парижан восени 1927 року. Перед нами постають віддана служниця, вірменський біженець-лялькар, талановитий закоханий художник і популярний журналіст. Примхлива доля зводить їх між собою, а ще з Марселем Прустом і Морісом Равелем, Гертрудою Стайн, Жозефіною Бейкер та Ернестом Гемінґвеєм. Та блиск зірок тодішнього Парижу геть затьмарений драматизмом «звичайних» людських доль, бо кожна з них сповнена таких утрат, що заслуговує на окрему розповідь. Захоплива зворушлива історія, яка вражає і створює неповторний настрій.

Немає коментарів:

Дописати коментар