понеділок, 8 травня 2017 р.

Японія: зблизька і здалеку

2017 рік за ініціативою Президента України оголошено роком Японії в Україні. Цього року виповнюється 25-ліття часу визнання Японією незалежності України та встановлення дипломатичних стосунків між нашими країнами.
На початку ХХ ст.. французький учений Андре Бельсер писав: "Жоден народ не надавав такого значення дивовижній красі природи і не спостерігав за нею так уважно й зблизька, як японці, і жоден народ не насолоджувався більше за японців мовчазною принадою мрії і самозосередженням на своїх думках".
У будинках японців усе сповнене поезії. Вірші можна знайти скрізь – і на картинах(какемоно), на дерев'яних ляльках, і просто на предметах побуту( рушниках, серветках тощо) .Поезія японців дуже незвична. Вона сповнена натяків, іносказань. Щоб полюбити такі вірші, треба вміти тонко сприймати природу, насолоджуватися розквітлою трояндою чи туманом, що прозорим серпанком огортає гори.
Український народ також має дуже чутливе ставлення до природи, оспівує її божественну красу і тому розуміє та захоплюється японською культурою. Цікаво, що із давніх – давен у Японії існувала традиція вішати при вході у своє помешкання невеличкі дзвіночки, до яких кріпилися папірці з написаними на них віршовими рядками. Вітер погойдував дзвіночки, а вони відповідали йому тоненьким дзвоном і шелестом папірців, які господарі берегли як зіницю ока. 
У межах заходів до Року Японії в Україні користувачам нашої бібліотеки запропоновано ознайомитися з тематичною книжково – ілюстративною виставкою: "Японія: зблизька і здалеку" представлену добірками кращих зразків японської художньої літератури, книгами про філософію життя, книжкою – альбомом про творчість Мауо Басьо, журналами про цю дивовижну країну. Серед експонатів – речі (надані користувачами бібліотеки), які дають яскраве уявлення про Країну Сонячного Сходу: жіноча сумочка, капелюх, палочки, якими користуються японці за обіднім столом та автограф гостя з Японії, який люб'язно поставив свій підпис аж на 9-ти мовах.

  

  


Протягом поточного року в Україні планується проведення численних заходів, присвячених японській культурі, символом якої є японська сакура. Японія — країна контрастів. Чим вона здивує українців? Насамперед, своїми давнішніми традиціями, яких чітко дотримуються й досі.
Насправді, є чому повчитися, і є що показати, чим можна і треба пишатися на своїй рідній землі.

Немає коментарів:

Дописати коментар