середу, 26 квітня 2017 р.

А у нас - знову майстер - клас!

Зі школярами другого класу школи №7 провели майстер – клас( а точніше – цілих три!) дві майстрині, про яких у народі кажуть: «У них золоті руки». Одна з них, Валентина Олексіївна, показала і навчила діток, як виготовляти ляльку – мотанку. Всі старанно намагалися повторювати всі послідовні дії майстрині та при цьому уважно слухали її розповідь.
Отож, мотанки - давні родинні обереги українців. Такі ляльки уособлюють собою єднання сімейних зв’язків поколінь, з’явилися приблизно 5 тисяч років тому. Мотанка – символ добра та благополуччя, символ надії на краще. Всі старалися, і з задоволенням показували готові вироби, адже зовсім немає значення, чи створилася лялька на швидкоруч для забавки дитині, чи як важливий оберіг, чи подарунок до свята.

Щодо святкових сувенірів, то без них також не обійшлося. Валентина Олексіівна познайомила школярів з технікою «скрапбукінг», за допомогою якої вони разом створювали вітальні листівки. Юні користувачі нашої бібліотеки довідалися, що основна ідея скрапбукінгу — зберегти фотографії та інші пам'ятні речі про які-небудь події на тривалий термін . Скрапбукінг перекладається з англійської буквально як «книга з вирізок». Тож включивши свою фантазію, юні умільці наклеювали на підготовлені майстринею поштові листівки вирізані з кольорового паперу фігурки: метелики, квіточки, листочки. Творчий процес проходив у піднесеному настрої – це ж ще не все.
Справа у тім, що в іншому приміщенні працювала ще одна майстриня - чарівниця – пані Ірина. Вона навчала дітей ліпленню з солоного тіста. Вийшли дуже гарні квіти з пелюстками, які знаходилися в імпровізованих кашпо, які, як і квіти, з натхненням і радістю були розмальовані яскравими фарбами. Згодом групи школярів мінялися місцями, і як результат - кожен з них додому ніс власноручно виготовлені три вироби : ляльку – мотанку, квітку з солоного тіста, вітальну листівку. На задоволених обличчях сіяли радісно - гордовиті посмішки, нібито промовляли усім навкруги: «Це ми зробили самі!»

                                         

Немає коментарів:

Дописати коментар