суботу, 21 березня 2015 р.

Вода – це кров Землі

22 березня - Всесвітній день води 
   
         «Не можна сказати, що вода необхідна 
           для  життя:  вона і є життя»                                                                                                                                                                                   
                                  Антуан де Сент-Екзюпері
Вода є однією з найважливіших складових життя людини та всього живого на Землі. Вона перетворює спекотні пустелі в квітучі оази, засушливі степи в родючі поля. Завдяки воді наповнюється колос пшениці, зеленіють луки, ліси та поля.
Усім нам треба пам'ятати про те, що ресурси води не безмежні, і наше здоров'я й життя прямо залежать від її кількості та якості. Не кажучи  вже про духовне значення річок, озер, взагалі води для нашого самопочуття. Чиста вода - глобальна проблема людства, тому, відзначаючи День води, ми разом з учнями школи №115 провели в нашій бібліотеці екологічно-інформаційний марафон.


Зустріч почалась зі  знайомствомства з книжковою - виставкою «Вода – це кров землі».
Наш гість - науковий співробітник Академії Наук України Олександр Савицький зробив презентацію на тему «Біоіндикація як метод дослідження екологічних систем». Присутні  дізналися  про екологічні проблеми водойм Києва, побачили  наочні зразки біоіндикаторів, провели ряд дослідів, спробували за допомогою методу  біоіндикації визначити  якість і характер забруднення води з Совських озер.
.











Наступним етапом нашого марафону було проведення екологічної гри «Аукціон екологічних помилок». Спочатку учні поділилися своїми спостереженнями про те, що відбувається з природою сьогодні, про помилки людини по відношенню до тварин, рослин, води, повітря ... Але однією з умов аукціону було розповісти про те, що б ТИ ОСОБИСТО зробив, або що ТИ ВЖЕ зробив, щоб виправити вже скоєні помилки. Наприклад, під час чищення зубів потрібно використовувати склянку для води та вимикати кран. Читачі прийняли рішення намагатися виправити помилки, які сьогодні опинилися у віртуальному смітнику, привести до ладу свій район, двір, будинок і розповісти іншим, для чого це необхідно. Що ж, непоганий початок! Екологічну культуру потрібно починати з себе!











А на завершення в бібліотеці відбувся еко – квест. Розв'язавши багато завдань і отримавши за це відзнаку «Н20», учасники квесту знайшли відповіді на цікаві питання, пов’язані з актуальними питаннями збереження води як джерела життя на Землі. А в кінці цікавої подорожі – пошуку самостійно здійснили цікаві досліди з водою. Переможці отримали корисні призи.


















Прокинутися, вмити обличчя, заварити чай, полити квіти - буденний ритуал для мільйонів європейців, зокрема й українців. І водночас - нездійсненна мрія для мільярдів мешканців планети. Як стверджують спеціалісти, кількість чистої води на планеті постійно зменшується.
Ми - спільнота людей, які хочуть пити чисту та корисну для здоров'я воду! Ми хочемо, щоб чиста вода в Україні була доступною для кожного.


Немає коментарів:

Дописати коментар