понеділок, 29 липня 2024 р.

Рідна мова – то великий дар, тож шануй її й оберігай

 "Мова – це великий дар природи, розвинутий і вдосконалений за тисячоліття з того часу, як людина стала людиною. У кожного народу своя мова. Це великий скарб, який треба шанувати , берегти і розумно збагачувати, не причиняючи йому ніякої шкоди", - писав К. Крапива. Мова - запорука існування народу, найважливіший засіб спілкування між людьми. Захист рідної мови - найприродніший і найпростіший, найлегший і водночас найнеобхідніший спосіб національного самоутвердження і діяльності в ім’я народу. Володіння рідною мовою – не заслуга, а обов’язок патріота. Пропонуємо відгадати вікторину, а заодно,  дізнатись цікаві фразеологізми.

                    

понеділок, 22 липня 2024 р.

Залізнична колонія

18 липня в нашій бібліотеці відбулась краєзнавча лекція за участі києвознавця Олександра Михайлика. На лекції всі присутні почули багато цікавої інформації про одне із перших поселень подібного типу в Україні - Залізничну колонію. Про вулиці та провулки, про будинки, майстерні, та їх призначення, про розташування їдальні, притулку для дітей - сиріт, училища, театру, про архітекторів, які проектували побудови та про відомих мешканців колонії. 



вівторок, 9 липня 2024 р.

Повість із жіночого життя

 Наприкінці 1894 року, після тривалого листування між письменницею та редакцією, в журналі "Зоря" була надрукована повість Ольги Кобилянської "Земля". Цьогоріч виповнюється 130 років з появи цієї повісті. Багато хто її читав, а багато хто і перечитував, тому пропонуємо перевірити свої знання відгадавши вікторину.


               

Батиєва гора

Батиєва гора - історична місцевість розташована на схилі пагорба над річкою Либідь і залізницею між Протасовим і Кучминим ярам. Вперше назва була зафіксована як Батієві могили ( походження назви до сьогодні не встановлено). Саме селище Батиєва гора виникло у 1898 році, як поселення робітників-залізничників, також збереглась частина старої забудови; майже 15 вулиць і провулків - Локомотивна, Кондукторська, Докучаєвська... В 1935 році, для дітей робітників - залізничників,  була побудована робітнича школа №1 ( на даний час це школа №60). Про ці та інші історичні відомості наші читачі дізнались 4 липня відвідавши краєзнавчу лекцію за участі провідного бібліотекаря з краєзнавчої роботи бібліотеки імені Григорія Сковороди, києвознавця Олександра Михайлика.