субота, 24 серпня 2024 р.

З Днем Незалежності, українці!!!

З Днем Незалежності, українці!
33 роки Незалежності України – це покоління людей, які виросли вільними, незалежними та відповідальними.
33 роки державності – це демократичні перетворення, верховенство закону та права й рух до країн цивілізованого світу.
33 роки – це безумовна гарантія захисту прав та свобод кожного громадянина, бо людина, її життя та здоров’я є найвищою цінністю в Україні    

                        

неділя, 18 серпня 2024 р.

Вулиця Василя Липківського

14 липня в нашій бібліотеці відбулась зустріч із краєзнавцем Олександром Михайликом. Тема лекції - історія вулиці Митрополита  Василя Липківського. Сама вулиця виникла у 80-х роках ХІХ століття та мала декілька назв - Велика, Ігнатьєвська, Січневого повстання, вулиця Залізняка, Урицького. І тільки у 2012 році вулицю перейменували на честь видатного українського діяча, церковного реформатора, педагога, публіциста, письменника і перекладача, з 1905 по 1910 р. настоятеля Собору Покрови Пресвятої Богородиці (на Солом'янці) - Василя Липківського.  З 1960  по 1970 році було проведено реконструкцію вулиці. На вулиці зберігся будинок №29, школа імені Івана Огієнка, яка була збудована у 1930 роки, будинок №40, де знаходилась книгарня в якій був розташований книжковий магазин. Повністю реконструкція завершилась наприкінці 70-х років ХХ ст. та  закінчується Солом'янською площею і парком імені Миколи Зерова, видатного поета та перекладача.



понеділок, 12 серпня 2024 р.

Видатні псевдоніми

Сьогодні ми з вами зануримося у світ української літератури, а саме – розберемо найвідоміші псевдоніми українських письменників. Псевдонім – це вигадане ім’я, яке використовується в публічній діяльності. Часто це пояснюється тим, що люди бачать своє нове ім’я більш відповідним своєму соціальному статусу, своїй творчості та своїм думкам. Іноді псевдонім беруть для того, щоб замінити довге ім’я або не підкреслювати свого походження.