середу, 21 січня 2015 р.

«Найчарівніша перлина субтропічного намиста». Співець Криму – Олександр Грін

Крим - це найпишніша медаль,
Яку сам Бог подарував земній кулі
Пабло Неруда 

На усі часи природа наділила Крим неповторною красою і багатствами. Феномен на межі Європи та Сходу. Він завжди приваблював своєю первозданною красою, зачаровував безмежними морськими просторами. 
Саме сьогодні тема Криму актуальна і болюча. Бо це не просто втрата (хай тимчасова) території в плані географічному. Це втрата культурного простору, який своєю історією, ландшафтом, архітектурою, літературою і мистецтвом надихав не одне покоління українських письменників, художників, поетів. 
У День Автономної Республіки Крим читачі нашої бібліотеки ознайомились з книжковою виставкою: "Співець Криму - Олександр Грін". Здійснили віртуальну подорож "Гринівськими" місцями Криму. І недивно, бо для Олександра Гріна джерелом натхнення була саме Феодосія, розташована на чорноморському узбережжі Криму. Блакитне море, химерні обриси гір, кримська рослинність зачаровували письменника. "Містом акварельних тонів" називав він Феодосію. А коли захворів, провів літо у местечку Старий Крим, що розташоване у двадцяти п`яти кілометрах від Феодосії, проте вирізнялося від курортного міста тишею і спокоєм. Там він і проведе свої останні роки життя.

О. Грін завжди уявляв, що перебуває в екзотичних краях. Романтичний мрійник, він умів перетворювати ральне життя на казку. Поступово створив свою фантастичну країну, яку згодом назвуть Грінландією. Саме таку назву має перша кімната "Музея - корабля" в Феодосії.

Одноповерхова будівля привертає увагу своїм дивовижним зовнішнім виглядом. Якщо йти до неї збоку набережної, то перед очима з`явиться стіна приміщення музею, прикрашена величезним пано "Бригантина". Тут, за декілька кроків від моря , здається, що це старовинне вітрильне судно ось - ось вирушить у морські мандри.
Біля входу в музей перед дубовими дверима лежить судовий якір зі штоком, поряд звисає ліхтар.



Наступна кімната -  "Трюм фрегат" 

У кабінеті - фотографії, книжки, робочій стіл



У "Каюті мандрів" є все, що стосується дитинства та юності Гріна



Каюта капітана 



"Кліперна"
                                                                                 
                                                                                                                                
                                                                                 "Розстральна"
                                                        
                                                                          Корабельна бібліотека
А в Старому Криму, де помер і похований О. Грін, діє відділ музею пам`яті письменника




Україна свято шанує ім`я письменника - романтика. Не заростає стежина до його літературно- меморіальних музеїв. Українці читають і перечитують його твори. А на могилі не в`януть квіти.
Наша виставка - подорож - не ностальгія за втраченим, а спосіб, підстава і надія на повернення цього культурного простору в цивілізаційний європейський кругообіг.

Немає коментарів:

Дописати коментар