середу, 26 квітня 2017 р.

Чорним лихом, чорним смутком в ніч квітневу став Чорнобиль

Кожне покоління бажає принести користь прийдешньому – нащадки мають жити краще. І це, певною мірою, є двигуном наукового прогресу. Але її величність Людина , яка нібито давно на «ти» з Природою, ніколи не може передбачити наслідків, які можуть бути після чергового сплеску науково-технічного прогресу. Згадаймо роман – пересторогу Г. Уеллса "Острів доктора Моро" та інших письменників – фантастів, які застерігали про небезпеку, яка постійно чатує на людство. 31 рік назад так само світило сонце і дарувало на щасливий травень. Але..

Біда, як кажуть, за бідою,
О наша воле молода…
Де Прип’ять славилась водою
Тепер чорнобильська біда.
    ( В. Матвієнко)


І наразі там живуть люди . І ворота мертвого міста, де продовжує хазяйнувати радіація, вже не здаються такими зловісними. Навіть плануються екскурсії до Прип’яті( охочих є багато), щоб пригадати, що ж трапилося, саме головне, над чим необхідно замислитися, щоб більше такого не повторилося.



Користувачам нашої бібліотеки презентована книжкова виставка «Чорним лихом, чорним смутком в ніч квітневу став Чорнобиль». Зокрема, у фотоальбомі «Чорнобиль: час подолання» представлено хроніку подолання наслідків цієї найбільшої в історії людства катастрофи, документальні матеріали та документи тих часів, а також художні твори про нас, землян, історію яких розділив Чорнобиль.

Уся країна стиснута в кулак,
І в хащі відступає вовкулак. 
Цей саркофаг, потвора ця бетонна 
Чи розповість нащадкам, в чому суть? 
Потужні вентилятори гудуть… 
О земле, не розбуркай фараона!

                                            (Рауль Чілачава)

Немає коментарів:

Дописати коментар