понеділок, 25 січня 2021 р.

Залізним кроком у віки Герої Крут ідуть

Студенти, молодь - це, завжди, активна рушійна сила в боротьбі за волю нашої України. Молоді люди, в яких попереду довга дорога життя, не вагаючись виходять на захист незалежності, незважаючи на те, що ця боротьба може бути коштом власного життя. Так, і в далекому 1918 році, коли нависла загроза окупації більшовицькими військами, на зборах студентів молодших курсів Київського університету Святого Володимира і Українського народного університету було ухвалено створення студентського куреня Січових Стрільців. У київських газетах з'явилось звернення до студентів: 


"Прийшов грізний час для нашої Батьківщини. Як чорна гайворонь, обсіла нашу Україну російсько-„большевицька“ грабіжницька орда, котра майже щодня робила у нас нові захвати, і Україна, одрізана звідусіль, може врешті опинитись в дуже скрутному стані. В цей час Українська фракція центру Університету св. Володимира кличе студентів-українців усіх вищих шкіл негайно прийти на підмогу своєму краєві і народові, одностайно ставши під прапор борців за волю України проти напасників, які хочуть придушити все, що здобуто нами довгою, тяжкою героїчною працею. Треба за всяку ціну спинити той похід, який може призвести Україну до страшної руїни і довговічного занепаду. Хай кожен студент-українець пам'ятає, що в цей час злочинно бути байдужим… Сміливо ж, дорогі товариші, довбаймо нашу скелю і йдімо віддати, може, останню послугу тій великій будові, яку ми ж самі будували — Українській державі! Записуйтесь до „Куреня Січових Стрільців“, який формується з студентів Університету св. Володимира та Українського Народного Університету, звідки, мабуть, ми будемо розподілені серед декотрих українських військових частин, для піднесення культурно-національної свідомості та відваги…"

 Завдяки відвазі та сміливості студентів, які не маючи навичок вступили в бій із ворогом та затримали його, чим виграли дорогоцінний час для укладання миру між урядом Української Народної Республіки і державами Четвертого союзу.

Напередодні  103 річниці бою під Крутами та вшанування пам'яті героїв Крут, ми підготували виставку "Залізним кроком у віки Герої Крут Ідуть" де можна переглянути книги та отримати більше інформації. 
 
Використана література: 
  • Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідж., кіносценарій/ Іст.-культурол. т-во "Герої Крут"; упоряд. Я.Гаврилюк. - К.: Вид. центр "Просвіта", 2010
  • Тур-Коновалов К. Крути 1918: роман/ К. Тур-Коновалов. - Харків "КСД", 2019
  • Крути:Збірка у память героїв Крут/ Упоряд. ЗінкевичО, Зінкевич Н. - К.:Смолоскип, 2008
  • Українські визвольні змагання 191701921 рр. - К.: Видавничий дім "Альтернативи", 1999
  • Сорока Ю.В. Бій під Крутами/Ю.В.Сорока. - К.: Золоті Ворота, 2013
  • Шкільнюк М. Україна у боротьбі за державність в 1917-1921 рр. Спомини і роздуми/Упоряд. Владислав Верстюк. - К.: ТОВ"Видавництво "Кліо", 2016

Немає коментарів:

Дописати коментар