неділю, 26 вересня 2021 р.

Єдність у різноманітності

Це Свято відзначається в країнах Європейського Союзу щороку 26 вересня. Ініціаторами його створення в 2001 році виступили Європейська комісія і Рада Європи за підтримки Комісії з освіти ЮНЕСКО, яка нове тисячоліття оголосила століттям поліглотів.

ЦІКАВА ІНФОРМАЦІЯ

В Європейському Союзі функціонують 24 офіційні мови, близько 60 регіональних і мов меншин. Понад 175 мовами розмовляють емігранти. Загалом у світі ж існує близько 7 тисяч мов, більшістю з яких розмовляють в Азії та Африці.

Усі рішення, що приймаються офіційними органами ЄС, перекладаються всіма офіційними мовами, і громадяни ЄС мають право звертатися до органів ЄС та отримувати відповідь на свої запити будь-якою з офіційних мов.

Від народження людина пізнає світ, і робить це за допомогою мови. Лінгвісти називають це "мовною картиною світу". Вивчаючи мови різних народів, ми розширюємо власну картину світу, адже починаємо дивитися на світ крізь призму іншого світогляду.

За даними ЮНЕСКО, у світі щодва тижні "вмирає мова", і ці спостереження змушують замислитися, бо з кожною зниклою мовою людство втрачає колективну пам'ять минулих поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар