неділю, 10 травня 2020 р.

Подорож по древньому Іскоростеню...

Книга біб-ка"СОЛОМ'ЯНСЬКА"

Офіційним роком заснування Коростеня (на той момент Іскоростеня) вважається 705 рік. До речі, існує дві версії походження назви: перша і найбільш ймовірна говорить про те, що назва міста походить від імені язичницького бога Корс (Хорс). Згідно з другою версією, столиця древлян була побудована вся з дерева з необтесаної кори і назва злилося з слів з кори стіна - Іс-коро-стень. Зазначимо, що друга версія активно поширювалася в 1980-і роки для того, щоб не згадувати про язичницьку версію. Коростень відомий як місце жорстокої розправи над князем Ігорем, а також горем, яке принесла помста його дружини княгині Ольги. За всю свою історію Коростень перебував під владою київських князів, Великого князівства литовського, Речі Посполитої, Московії. Після бурхливих подій на території Коростеня, життя в місті почала оживати лише після будівництва залізниці Київ – Ковель. На початку XX століття в Коростені постановою Центральної ради був затверджений тризуб Святого Володимира як герб УНР.
Парк ім. Островського. У Коростені на схилах гранітної скелі лежить неймовірно красивий парк. Зазначимо, що парк розбитий на тому самому місці, де в VIII – XIII століттях була столиця древлян – стародавнє місто Іскоростень. На місці городища зведено макет дерев'яних укріплень стародавнього міста, встановлено пам'ятник древлянському князю Малу, а на березі річки біля підніжжя скелі – пам'ятник княгині Ользі, яка, за легендою, провела останні роки життя в зруйнованому нею Іскоростені. На протилежному березі встановлено пам'ятник Добрині Микитовичу, якого вважають уродженцем Коростеня, а також пам'ятник древлянской княжні Малуші і її синові, майбутньому князю Володимиру Великому.
Об'єкт "Скеля". Це далеко не найстаріша споруда Коростеня, проте не менш цікава. Об'єкт "Скеля" – це колишній укріплювальний район, побудований в 1936 році на основі системи природних і штучних печер в гранітній скелі. Незважаючи на дуже якісну споруду (всі системи вентиляції, водопостачання, автономного електроживлення, зв'язку досі перебувають в робочому стані) об'єкт за призначенням не використовувався. До 2005 року "Скала" перебувала під грифом секретності, і тільки після туди стали проводити екскурсії. Наразі, досліджено один з передбачуваних трьох рівнів коридорів і печер.
Оригінальні пам'ятники. У Коростені є два оригінальних пам'ятника: деруну і тризубу. Обидва ці пам'ятника встановлені в Коростені не випадково. Деруни – це традиційне поліське блюдо. Пам'ятник тризуба встановлений в невеликому сквері біля залізничного вокзалу, саме в тому місці, де в штабному вагоні урядового поїзда керівників УНР у 1918 році тризуб був затверджений державним гербом країни. 

Немає коментарів:

Дописати коментар