понеділок, 11 травня 2020 р.

Дві Кілії однієї річки!

Книга представлена на полицях нашої бібліотеки. 
Найдавнішим містом України вважається невеликий райцентр в Одеській області - місто Кілія. За найбільш скромними підрахунками йому 2700 років - вік, який можна порівняти з часом утворення Риму.
Найкрасивіша легенда про походження назви міста пов'язана з ім'ям давньогрецького героя Ахілла. За легендою Кілію в IV столітті до н. е. заснував Олександр Македонський і назвав її Ахілія - ​​на честь свого далекого предка Ахілла. За іншою версією ім'я місту дав київський князь Кий. За часів Київської Русі місто було відоме як друга столиця князя Святослава. Незадовго до смерті князь побажав перенести столицю з Києва в Кілію. Але плани не збулися - Святослав загинув від рук половців.
З історією міста пов'язані імена ряду знаменитих історичних діячів. Наприклад, Богдана Хмельницького продали в рабство з невільничого ринку, який був в Кілії під час турецького ярма. Прославився місто і за часів Великої Вітчизняної війни. Поки на всіх фронтах радянські війська відступали, тут ... наступали. 51-я Перекопська дивізія не тільки відбила напад румунсько-німецьких військ, а й перейшла в наступ. Був захоплений плацдарм на березі румунського Дунаю і на дзвіниці румунського міста «Кілія-Столітті» поставили перший переможний прапор.
Кілія, XII століття. Зустріч Генуезької консула місцевими жителями.

Найдивовижніше спорудження в Кілії - церква Святого Миколая. Це єдина в Україні підвальна церква. Зовні будівля невисока і непомітне. Але варто увійти всередину, спуститься по 12 ступеням вниз! і вас чекає справжнє диво. Всередині церква простора і велична. Поглибили храм в землю не випадково, але щоб обдурити турків. 
Церква була побудована в 1485 році, в цей час Кілія входила до складу Османської імперії. Турки заборонили будувати православні храми вище турецького вершника на коні зі списом (2,5 м над землею). Але архітектори придумали, як зробити так, щоб храм був повноцінним: вони поглибили приміщення в землю рівно на ту величину, на яку він не повинен був бути вище мечеті.
Якщо запитати кілійців, чим славиться їх місто, то з великою ймовірністю почуєш - дунайський оселедець, бессарабські вина, ароматна полуниця і жаб'ячі лапки. Місто стоїть на річці Дунай, де водиться дуже смачний оселедець, про який більшість українців навіть не чули. У плавнях річки мешкають жаби, чиї лапки місцеві вживають в їжу. Саме цей вид жаб люблять французи, і якийсь час лапки місцевих жаб навіть возили до Парижа. Зараз цей делікатес можна спробувати в будь-якому кафе Кілії. Місто також славиться винами і полуницею. Місцевий винний завод розливає кілька сортів марочних вин з місцевого винограду. Але самі кілійців воліють домашнє вино. Особливо популярний «Новак». Місцеві стверджують, що такий сорти винограду росте тільки у них. 

У цьому межуючому з Румунією місті живе трохи більше 20 тис. людей. А на протилежному березі Дунаю знаходиться однойменне румунське місто. Ці два населених пункти сотні (а згідно з деякими джерелами - навіть тисячі) років дивляться один на одного. Такі ось дві Кілії однієї річки!

Немає коментарів:

Дописати коментар