середу, 6 травня 2020 р.

ОНЛАЙН ПРОГУЛЯНКА ДЛЯ ЦІНИТЕЛІВ ПРИРОДИ...






















Книга представлена на полицях нашої бібліотеки. 


Парк «Софіївка» в Умані

«Софіївка» – національний дендрологічний парк України, пам’ятка краєвидного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII — першої половини XIX століть і одни з переможців всеукраїнської акції «7 чудес України». 
Заснував «Софіївку» у 1796 році власник міста Умані, магнат Станіслав Щенсний Потоцький і назвав його на честь дружини красуні-гречанки Софії Вітт-Потоцької. А подарований парк був у день її янгола в травні 1802 року.
Портрет Софії Вітт-Потоцької, австрійський художник Лампі, Іоганн Баптист Старший 1785 р.
Ідея створення парку в романтичному стилі з використанням римської і грецької міфологій належала самій Софії. На площі майже 180 га, на безлісій місцевості, розділеній річкою Кам’янкою, з’явились дивовижні пейзажі, екзотичні рослини, античні скульптури і фонтани. Автором проекту і керівником будівництва парку було призначено військового інженера Людвіга Метцеля, а мармурові статуї грецьких богів, філософів та поетів виготовили скульптори з Італії та Франції.
У «Софіївці» були висаджені місцеві та екзотичні рослини, завезені з різних країн світу. По всій території парку прокладені алеї з містками, альтанками, фонтами, гротами, водограями, водоспадами (один з них 14 м висотою). 
У парку є багато цікавих родзинок. Однією з них є грот Венери. Грот має вестибюль, що складається з чотирьох колон. Вони утримують на собі гранітну плиту та напівкругле вікно. Середину гроту прикрашає скульптура Венери. Ліворуч від гроту Венери знаходиться круглий павільйон, який називається Фазанником. Цей павільйон збудований з круглих дубових колон, а посеред павільйону влаштовано невеликий басейн з фонтаном у центрі.
Грот Венери у парку «Софіївка»

Ще одним дивовижним місцем у парку є фонтан «Змія» – посеред Нижнього ставу з широко роззявленої пащі змії, що звивається на камені, б’ється стовп води. Особливість цього фонтану є те, що у ньому немає насосів, вода надходить до фонтану по самопливному підземному водогону, викладеному з гранітного тесаного каменю вздовж дороги, яка веде від академії та оранжереї до павільйону Флори.
Фонтан «Змія» на фоні Павільйону Флори 

Павільйон Флори у парку «Софіївка»

Наступний шедевр парку – це Острів кохання з павільйоном у стилі епохи Відродження, обсадженим екзотичними рослинами. Він створений ще в період будівництва парку в розширеній частині Верхнього ставу, або Чаруючого моря. До речі, кріпаки насипали острів вручну. Нинішній павільйон — висока споруда, яка логічно вписалася в загальний ансамбль острова з його деревами, кущами і є центральною архітектурною точкою на острові. Його ще називають «Рожевий павільйон» за відповідний колір стін.
Острів закоханих у дендропарку «Софіївка»

У парку навіть зберігся дуб, віком біля 400 років, – німий свідок багатьох подій, що відбувалися у цих місцях. За народними переказами, саме під цим дубом збиралися на наради з козаками легендарні українські ватажки Максим Залізняк та Іван Гонта.
В Софіївському парку є ще багато різноманітних цікавинок, які варто побачити: Фонтан «Семиструмінь», павільйон «Флори», міст «Венеційський», Китайська альтанка, розарій, у якому зростає понад 5000 екземплярів 150 сортів троянд.
Водоспад у дендропарку «Софіївка»

Романтична історія створення національного дендрологічного парку залишила по собі безліч загадкових міфів та легенд:
Туристи, спускаючись по річці, просять човняра починати маршрут з кінця – згідно давньогрецьких міфів, початок ріки – це життя, а кінець – смерть. Розпочинаючи шлях з кінця ріки, ви повертаєтесь до життя, залишивши позаду всі незгоди та переживання. 
Якщо побувати біля Венери і випити води з її джерела, тіло покинуть всі недуги та хвороби. 
У людини, на котру не впаде жодна краплина води під час проходу під Великим водоспадом, здійсниться найзаповітніша мрія.

Цікаві факти 
Софіївка є другою за площею в Україні (179,6 га) і поступається тільки Олександрійському парку (400,61 га). 
У свій час тут відпочивали Тарас Шевченко, Олександр Пушкін, Максим Рильський та Володимир Сосюра.
Ідея створити парк у стилі римських та давньогрецьких міфів належала особисто Софії. 
У 1996 році оригінали мармурових скульптур перенесли до музею, а на їх місці установили копії з гіпсокартону.
У 1980 році частина об’єктів була зруйнована паводком, однак були оперативно проведені ремонтні роботи, що повністю відновили попередній вигляд пам’яток.

Немає коментарів:

Дописати коментар