неділю, 17 травня 2020 р.

Українська «квітка на камені»

Книга з полиці бібліотеки"Солом'янська"

Квітка на камені – саме так свого часу називала це місто Леся Українка. Подільський Акрополь – цю назву дали сучасні історики і мистецтвознавці. Кам’янець впродовж багатьох століть знаходився в епіцентрі військових і політичних змагань, і тим його історична доля надзвичайно подібна до долі самої України. Місто завжди приваблювало своїм вигідним розташуванням на перехресті торгових шляхів, красою і багатством навколишніх земель, і тому ніколи не мало спокою від навколишніх сусідів.
Офіційна версія науковців стверджує, що Кам’янець-Подільський був заснований у другій половині XVI століття, хоча свідчення про його існування можна вже знайти в старовинних літописах ХІІ століття. Насправді ця місцина має безліч старовинних пам’яток,.

Стара Фортеця.
Сім веж неприступної цитаделі охороняли колись неприступне Старе місто, розташоване практично на острові, «випиляне» стрімкими водами річки Смотрич. Єдиний шлях у місто пролягав через найвужчу частину ріки, де був споруджений Замковий міст. Місцеві розказують, що саме на цьому мості був страчений свого часу Юрась Хмельницький – жорстокий нащадок великого гетьмана Богдана.
Нині територія Старого Міста оголошена архітектурним заповідником, який входить до переліку спадщини ЮНЕСКО. Ця частина Кам’янця зберігає у своїх спорудах пам’ять про тих, хто колись був присутній тут – поляків, вірменів, татарів, турків і, звичайно, українців.

Найбільший слід по собі полишили поляки, завдяки яким туристи можуть подивитися:

• Домініканський костел 1370 року;
• Францисканський монастир XVI століття;
• Церкву Святої Трійці XVIІІ століття.

А кафедральний собор Петра і Павла, збудований у XVI столітті, під час навали турків був перетворений на мусульманську мечеть – для цього до споруди добудували 36-метровий мінарет. Коли турків вигнали, мінарет вирішили не чіпати, а просто увінчали собор статуєю Мадонни. Такого симбіозу католицької і мусульманської архітектури ви однозначно не знайдете у всьому світі. До речі, по вуличці до собору ви неодмінно мусите пройти через Арку бажання. Щоб збулося все задумане, треба доторкнутися правою рукою до старого каміння арки – принаймні, так стверджують мешканці Старого міста.
Практично навпроти собору знаходиться ратуша – колишній кам’янецький магістрат; зараз там розміщено музей з цінними експонатами. Далі можна пройти на площу Польський Ринок, яка була колись одним з найбільших торгових майданчиків Поділля. Ще далі є Вірменські склади – архітектурна споруда XVIІІ століття, яка залишилася тут завдяки вірменській громаді. А через Руську браму можна пройти на Фільварки. Друга її назва – Вітряна, бо навіть у найспокійніший сонячний день там завжди гуляє вітер.
До речі – кажуть, що вітряні потоки над містом якісь унікальні. Можливо, саме тому, уже другий десяток літ в Кам’янці відбуваються змагання з повітроплавства на кулях, і обов’язково – парад цих «літальних апаратів». Зазвичай така подія приурочується до дня міста, яке проходить в останню неділю травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар