четвер, 29 жовтня 2015 р.

Подорожі по Україні : найкрасивіший парк країни




Парк Олександрія входить у 20 кращих парків східної Європи, а в Україні і зовсім може вважатися по праву " самим-самим " : найбільший, найдавніший, з найбільшою різноманітністю рослин. Відвідування парку - хороша ідея для сімейних вихідних або дружньої вилазки на природу в будь-який час року..



Дендропарк Олександрія був заснований у 1780-х роках графом Браницьким і названий, звичайно, на честь його коханої дружини Олександри . Пам'ятник їй був встановлений на території парку рік тому.




На місці теперішнього дендропарку знаходилася резиденція графської родини. Для облагороджування території маєтку був запрошений відомий французький паркобудівельник і архітектор Мюффо, який не тільки працював над ландшафтом, а й встановив по всьому парку скульптури і займався будівництвом житлових приміщень.
жньої вилазки на природу в будь-який час року.



Уже в ті роки парк вважався кращим не тільки в Російській імперії, а й у всій Європі.



Рослини сюди завозилися з Південної Америки, Японії, Китаю, і велика частина з них дивом збереглася до наших днів.


За часів Першої та Другої світових воєн графський маєток і парк загалом понесли серйозної шкоди : будівлі були спалені, зруйновані, винні погреби - розграбовані, скульптури вивезені за межі території.

Уряд УРСР зайнявся реставрацією парку в 1950 -х роках. Були відновлені алеї, скульптури, встановлені нові. Робота над парком ведеться і донині, місцева влада підтримує в ньому бездоганну чистоту , особливо враховуючи кількість відвідувачів.


Від головного входу углиб парку веде широка алея, яка впирається в те місце, де колись стояв графський палац Браницьких. В останні роки з'явилася ініціатива відновити цю будівлю, але поки що процес йде досить повільно.
 Не заблукати в парку допоможуть покажчики.


 Від головної алеї в різних напрямках розходяться стежки. Пройшовши далі, вглиб парку, можна вийти на берег річки Рось. Є легенда, що граф наказав висадити отруйні рослини на одному з берегів , щоб селяни не ловили рибу.




Центром парку є Велика галявина - це територія , рекордсмен по концентрації унікальних рослин .



По ліву руку від Великої галявини бачимо ще одна цікава споруда - це так звані Руїни , споруда напівзруйнована , дворівнева , зі зворотного боку є навіть невеликий водоспад .




Олександрія налічує близько 25 ставків, де водяться качки і лебеді. 



Крім того, на території парку є 7 облаштованих джерел з джерельною водою.

Дістатися до дендропарку, який знаходиться в місті Біла Церква, неважко. Якщо їдете з Києва, потрібно сісти на маршрутку в метро Либідська або Палац України, або Вокзальна. Проїзд обійдеться в 40 гривень і займе трохи більше години. У самому місті краще уточнити у місцевих, як швидше дістатися до парку на міському транспорті.





 Парк чудовий для прогулянок у будь-яку пору року, вхід відкритий з 8:00 до 21:00, дорослий квиток обійдеться в 10 гривень, для школярів і студентів - всього 5.

Джерело:http://ivona.bigmir.net/ 




Немає коментарів:

Дописати коментар