четвер, 21 травня 2015 р.

Бібліотеки та музеї як обереги культурно-духовної спадщини

Близькими колегами по роду діяльності  та друзями по духу бібліотек є музейні установи.  Адже працюють на благо єдиної справи. А саме, збереження національно-історичної пам’яті, високої духовної культури, відродження самобутніх звичаїв і традицій, популяризації вікової мудрості й безцінного досвіду українського народу. Бібліотеки одним із основних засобів досягнення мети вважають передачу неосяжної мудрості й джерела знань через велику силу художнього слова, що живе у книгах, та донесення його до широкого загалу читачів і відвідувачів. Музеї, зокрема, є носіями достовірних фактів, документів, експонатів, наглядно демонструючи відвідувачам про нашу історію, про героїчних і працьовитих українських людей.
Сьогоднішній день спонукає нинішнє покоління все частіше звертатись до духовних цінностей і скарбів, які уособлюють наше минуле, і, відкривають шлях у краще і світле майбуття. У стінах таких закладів можна почерпнути силу і наснагу, поринути у світ прекрасного, пройнятись великим бажанням та вірою у високе покликання людини.
                Тож пам’ятаймо про велич і багатство нашої історії, пишаймося неоціненною культурною спадщиною рідної землі. Долучаймося разом до багатогранного й незвіданого світу доброго, світлого, позитивного і захоплюючого, що є у житті! А незмінними провідниками цього соціокультурного простору  завжди були, є, і будуть культурні заклади, серед  яких бібліотеки та музеї.
                Ці рядки присвячуємо усім працівникам і ентузіастам музейної справи з нагоди їх професійного свята – Міжнародного дня музеїв, який Україна та світ відзначає 18 травня. Приєднуємося до щирих привітань і зичимо безкінечного творчої енергії, дивовижного натхнення, а також розширення аудиторії небайдужих відвідувачів!

Там, за вікном нуртує сьогодення,

А тут, де тиша ніби вкопана стоїть

По-своєму святкові і буденні

«Законсервовані» миттєвості століть.

Щоб ми могли своє вчорашнє знати

Мов книгу знань, щоб погортали час,

Довірливо очима експонатів

Минуле наше дивиться на нас!


Детальну інформацію про музеї і музейну справу ви можете дізнатись із літератури, що представлена в нашій бібліотеці:
1.        В.А. Смолій Енциклопедичний словник-довідник з туризму;
2.        Україна. Путівник /Авт.-упоряд. О.Зінкевич;
3.        Шкільні екскурсії Україною: /Упоряд. В.Серебрій, Н.Муніч;
4.        Путівник. Київська область/ Авт.-упоряд. Б.В. Мефедов;
5.        Т.Доценко, М.Лябах Київ і столиці;
6.        Київ: (Фотоальбом)/Вступна стаття Д.В.Малахова, упоряд. Н.Д. Прибєги;
7.        Киевский музей западного и восточного искусства. Фотопутеводитель. Авт.-сост. В.Е. Афанасьева.

Немає коментарів:

Дописати коментар