середу, 24 червня 2015 р.

У витоків створення конституції. Пилип Орлик

 28 червня в Україні відзначається державне свято - День Конституції України. Цього дня у 1996 році на ранковому засіданні Верховна Рада України прийняла новий Основний закон країни - першу Конституцію незалежної української держави. Варто зазначити, що прийняття Основного Закону держави – це подія, значення якої в житті кожного громадянина важко й переоцінити. Конституція 1996 року стала новим етапом в українському державотворенні , законотворчості та розвитку правового суспільства. 
                Проте пам’ятаймо, що в різні історичні періоди були спроби юридичного оформлення державності.   Це навряд чи стало можливим без героїзму наших пращурів, які багато століть докладали зусиль для створення і розвитку правової і демократичної держави. Сьогодні майже всім відомо, що зародилась вона на теренах нашої Батьківщини, а автором  її був  Пилип Орлик. Людина, яка все своє життя віддала служінню України, намагаючись створити могутню миролюбну державу. Серед українських героїв це постать, яка для багатьох наступних поколінь українців визначила принциповий поступ незалежності України. Втіленням державницьких прагнень гетьмана Орлика в еміграції стали «Пакти і конституції законів і вільностей Війська Запорізького». Оригінальність і переваги Конституції Пилипа Орлика  полягають у поєднанні загальнодемократичних засад із  козацькими традиціями Запорозької Січі. Документом декларувалось зокрема, що Україна обох боків Дніпра має бути на вічні часи вільною від чужого панування, були окреслені державні закони, передбачалося створення представницького органу – Генеральної Ради, йшлося про права  вільних козаків. Обранням Пилипа Орлика гетьманом за кордоном було започатковано нову сторінку в історії українського визвольного  руху.
То ж пропонуємо усім нашим відвідувачам здійснити історичний віраж «У витоків  створення конституції. Пилип Орлик.» і повернутись на триста років назад, щоб дізнатись про першу в світі Конституцію.
                







 Оцінюючи наслідки та значення прийняття Конституції України 1996 року, варто лише подивитись, що зроблено і чого не вдалося, але й замислитися чого б не відбулося, якби ця подія не сталась. Державні нації мають дбати про те, щоб молоде покоління прилучалось до власної історії. Пам’ятати  її – право й обов’язок кожної свідомої людини.













Немає коментарів:

Дописати коментар