вівторок, 26 квітня 2016 р.

І гіркота пече полинна. Свідок згадує

26 квітня 1986 року... Саме  тоді стався вибух на Чорнобильській  АЕС. Щороку в цей день згадають про аварію на Чорнобильській атомній станції. Але скільки життів забрав Чорнобиль? Тисячі, мільйони, а може, значно більше? Скільки часу ще буде нагадувати про себе "чорна квітка полині"?.
 Тривожні трагічні дзвони лунають над Україною, вказуючи точну адресу біди -  Чорнобиль. Саме там вибухнув атомний реактор, і "мирний" атом приніс таке лихо, якого людство ще не знало. І найстрашніше те, що наслідки чорнобильської трагедії ми будемо відчувати довгі роки.
 Сьогодні, в 30-ті роковини Чорнобильської трагедії, говорив з учнями 9-го класу 115 школи герой – чорнобилець, голова Всеукраїнської Спілки ліквідаторів «Чорнобиль - 86» і головний редактор газети «Пост Чорнобиль» – Анатолій Колядін.  Анатолій Федорович розповів учням , яким страшним лихом для всього українського народу стала аварія на атомній станції. Про передумови та причини техногенної катастрофи, про нерівну боротьбу ліквідаторів з атомною радіацією. У ході зустрічі наш гість презентував бібліотеці своє довгоочікуване творіння – перший номер журналу «Чорнобильський архів». На сторінках видання розміщені документи і матеріали з історії Чорнобильської катастрофи, зібрані безпосередніми свідками й очевидцями.  Бібліотека поповнилась цінним виданням, яке не знайдеш у жодній бібліотеці. Тепер кожен читач зможе отримати достовірну інформацію « з перших вуст» очевидців трагедії. А головне, учні дізналися та усвідомили справжні уроки Чорнобиля, а також бачення ліквідатора щодо майбутнього ЧАЕС та перспективи робіт, які проводяться на сучасному етапі.
Чотири «чорні» літери ЧАЕС назавжди стали символом трагедії, яка доторкнулась до мільйонів людей, накрила їх крилом безжалісної радіації. Втім, не дивлячись на минулі роки, Чорнобильська катастрофа однаково хвилює людей – і тих, кого вона безпосередньо зачепила, і тих, хто народився далеко від зараженої землі. Цей тривожний день має об’єднувати всіх живих одним спогадом, однією печаллю, однією пересторогою.
Відвідувачі бібліотеки на Кавказькій мають змогу ознайомитись із тематичною викладкою «Німая печаль на вустах України», підготовленою до цієї сумнозвісної дати.
  


















Немає коментарів:

Дописати коментар