середу, 15 березня 2023 р.

Архітектурні, історичні памятки Кременця (Частина 2)

Кременецький ботанічний сад

Далі можна прогулятися Кременецьким ботанічним садом. Найцікавіше у саду навесні, коли цвістиме алея магнолій. Історія Кременецького ботанічного саду є не менш цікавою. Адже він найстаріший в Україні. Заснований ще у 1806 році. Основну його частину було вивезено в Київ в університет св. Володимира (Національний університет ім. Т. Шевченка) та ботанічний сад Фоміна.
Проте любителям садово-паркового мистецтва ще є на що подивитися, в ботанічному саду більше тисячі видів рослин.

Санна траса

Санна траса, чи не єдина діюча в Україні. Протяжність траси 1000 метрів. Кілька із 12 віражів можна спробувати будь-кому, хто виявить таке бажання. Цікаве і місце розташування санної траси. Урочище “Гниле озеро”, це місце не тільки для спорту, а й для відпочинку. Тут проводять міжнародні змагання із санкороликів.
Кременецькі музеї

Дізнатися про Кременець можна значно більше, відвідавши Краєзнавчий музеї та родинну садибу Словацьких, нині – обласний літературно-меморіальний музей Юліуша Словацького.
Фонди краєзнавчого музею налічують понад 50 тисяч експонатів. Тут проводять майстер-класи з народних промислів, можна придбати сувеніри. У літературно-меморіальному музеї Юліуша Словацького є вісім кімнат-залів, кожна з яких присвячена певному періоду життя відомого поета. Цей музей, єдиний в Україні, присвячений життю драматурга.

Костел Святого Станіслава

Костел Святого Станіслава. Велике враження справляє не лише інтер’єр храму, а й оригінальне звучання органу, який створений ще у 1886 році у Вільно. Орган у Костелі Святого Станіслава у Кременці, залишається одним із небагатьох діючих в Україні. Храм розташований по головній вулиці міста – вул. Шевченка. Привертає увагу здалеку мармуровою чашею з барельєфом Богоматері. В костелі є пам’ятник відомому польському поету Юліушу Словацькому.

Кременецькі трампліни

Кременець славиться спортивними досягненнями. Окрім санної траси, у цьому містечку є аж три діючих трампліни. Тут проводять міжнародні змагання. Кременецьким трамплінам надали статусу олімпійської тренувальної бази. Тут можна побачити змагання спортсменів будь-якої пори року, а все тому, що трампліни обладнані штучним покриттям.

Немає коментарів:

Дописати коментар