четвер, 2 березня 2023 р.

УЖГОРОД – МІСТО З ІНТЕРНАЦІОНАЛЬНИМ ШАРМОМ (Частина 2)

Закарпатська обласна філармонія



Будівлю на набережній Ужа, в якій сьогодні царює мистецький дух філармонії, оминути не можна. Вона приваблює своїми незвичними формами і навіть кольоровим рішенням фасаду. Синагога була зведена в неомавританському стилі в 1904 р. Призначалася вона для молитов євреїв, тож і збудована була, відповідно, на кошти меценатів з їх числа.
Будівля має багату на трагізм історію, вона навіть була переоблаштована під конюшню для німецьких та угорських військ за часів Другої світової війни! Доведена до аварійного стану, споруда вже ніколи не повернулася до свого первісного призначення. Євреї в Ужгороді були фактично знищені, а радянська влада не забарилася віддати синагогу міністерству культури. Так і народилася Закарпатська обласна філармонія, яка й розміщена тут сьогодні.

Пішохідний міст і річка Уж

Напевно, найкращі краєвиди Ужгорода можна побачити саме тут. Помилуватися прозорими хвилями давнього Ужа, загадати бажання, простуючи пішохідним мостом зі Старого міста в Нове, закріпити декоративний замок «на щастя» на перилах мосту – це основний перелік тих дій, які ви маєте виконати, підкорившись туристичним традиціям Ужгорода.

Міст має давню історію: згадки про переправу через Уж датуються ще XVII ст. А вже у 1896-1897 рр. міст був підсилений металом і став придатним для перевезення вантажів.
Зовсім поруч з мостом, на поручнях огорожі вздовж набережної Ужа, можна побачити найменшу у світі статую Свободи, вага якої – лише 4кг! Цей витвір мистецтва був тут встановлений у 2011р., але вже отримав шалену популярність серед туристів!
Варто завважити, що Ужгород багатий на міні-скульптури. Часто туристи тішаться, змагаючись у їх пошуку, – спробуйте і ви, а раптом натрапите на унікальний телефон, пам’ятник Джону Леннону, цікавих їжачків, Б. Бартока, чи й щось інше?

Вулиця Корзо


Вулиця Корзо в Ужгороді є найдавнішою і відмінною від інших не лише старовинними будівлями та статусом «пішохідної». Тут спостерігається відсутність звичного для міста озеленення, і здається, що таки вдалося потрапити в абсолютно інший, казковий світ.
Назва вулиці Корзо навіть у перекладі з італійської свідчить про її справжнє призначення: «вулиця, де прогулюються». Свого часу тут прогулювалися Другети та інші аристократи, а простим людям вихід на її територію був заборонений. Сьогодні ж будь-які обмеження скасовані. Але вулиця так і є місцем аристократичного духу. Тут царюють невисокі, максимум в три поверхи, будівлі.
Найвідомішою будівлею вулиці Корзо вважають колишню корчму «Білий корабель», яка зараз є житловим будинком із низкою крамниць та кав’ярень на першому поверсі.

Ця споруда розташована на перехресті вулиць Корзо і Волошина, що носить символічну назву «Хрест». Будівля істинної корчми тут проіснувала до пожежі 1902 р., а потім була відбудована у 1909-му. І хоча про справжню корчму свідчить лише назва, «Білий корабель» не втратив своєї знаковості, а Хрест є незмінним місцем зустрічі людей, які прагнуть знайти одне одного в Ужгороді.
А ще, прогулюючись вулицею Корзо, можна здибати пам'ятник ліхтарнику дяді Колі й помилуватися видом на чудовий костел Святого Юрія, розташований на сусідній вулиці Волошина.

Горянська ротонда

Ротонда, яка гордо споглядає життя Ужгорода з його околиці, є пам’яткою архітектури не лише України, але й загальноєвропейського значення. Достеменно про її вік не знає ніхто – вчені й досі намагаються розгадати таємницю її походження. Проте, деякі дослідження угорських вчених датують цю унікальну шестигранну будівлю Х-ХІ ст. Дослідники всього світу стверджують: таких храмів лишилися одиниці по всій планеті!

Тут і досі можна побачити неповторні фрески з 10 сантиметровим шаром фарби, всотаної в поверхню при створенні цих шедеврів. Здебільшого фрески ілюструють Новий Заповіт.

Ходять легенди, що специфіка шестигранності споруди здатна захистити людину від темних сил. Ймовірно, тому споруда змогла крізь усі випробування пронести своє сакральне значення, щоб уже за незалежної України повернути собі звання храму. Горянська церква у різні часи належала римо-католикам та православним прихожанам, а потім ще й побула філією краєзнавчого музею за радянської влади. Тепер ротонда належить Мукачівській єпархії греко-католиків.

Ужгородський ботанічний сад


Ботанічний сад в Ужгороді був заснований у 1948 р. Сьогодні це – пам’ятка садово-паркового мистецтва всеукраїнського значення. Парк за площею порівняно невеликий – лише 4,5га. Проте, його наповнення незвичними рослинами дає розуміння, що це саме той випадок, коли якість в рази цінніша від кількості! Парк налічує майже 4 тис. видів рослин, здатних зростати на відкритому ґрунті, та понад 1000 – тепличних. Серед них – вавилонська верба, магнолія, софора японська, і навіть – папайя, бананові дерева, евкаліпти, пальми тощо. Одних кактусів у ботанічному саду близько 250 видів!
Прогулянка ботанічним садом дасть змогу у затишку небачених досі дерев та квітів зібрати докупи враження від споглядання міста, насолодитися цнотливою тишею і просто помріяти. А для непосидючої малечі зовсім поруч з ботанічним садом облаштована видовищна дитяча залізниця, нещодавно оновлена з урахуванням вимог сучасності!
Можна годинами розповідати про Ужгород, але найкраще, без сумніву, самому побачити всі його дивовижні туристичні принади в прогулянках.

Немає коментарів:

Дописати коментар