понеділок, 13 березня 2023 р.

Архітектурні, історичні памятки Кременця (Частина 1)

Маленьке містечко на Волині завжди вабило туристів. З початком повномасштабного вторгнення, Кременець постійно наповнюється переселенцями. Ці люди змушені були покинути рідні домівки і відправитись у невідоме. Та, попри це, вони продовжують життя та планують його далі.
Для знайомства з Кременцем, чи Маленькою Швейцарією, як ще його називають, потрібно мати кілька вільних днів.


Замкова гора Бона

Ну, звісно, ж розпочинати знайомство із містом потрібно саме із Замкової гори. На самій горі залишилися руїни замку, в’їзна брама, мури, а основне, відкривається яскрава панорама вигляду на місто. Десь вдалині, за хорошої погоди, можна роздивитися навіть куполи Почаївської Лаври. Внизу, усю частину “Старого міста”, та архітектурний ансамбль Єзуїтського колегіуму.

На горі можна випити келих шампанського і загадати бажання. Усі подружні пари з міста та його околиць влаштовують тут фотосесії та мріють про щасливе подружжя.

Тут збираються любителі сакральних місць. Адже Бону вважають енергетично сильним місцем. Не дарма, це найвища точка Волині.

Комплекс споруд Єзуїтського колегіуму

Архітектурний комплекс споруд Єзуїтського колегіуму, одне із найгарніших місць Кременця, знаходиться по вулиці Ліцейній. Сам архітектурний комплекс складається з двох навчальних корпусів, які прилягають до Собору Преображення Господнього. Це другий об’єкт, де варто побувати у Кременці, коли ви тут вперше. У внутрішньому дворику потрібно зробити кілька пам’ятних фото. Камінні стіни, сходи та балюстрада додають екзотики та навіюють чогось середньовічного.
Катакомби – колишні каменоломні

Далі пропонуємо трішки екстриму. Місцеві катакомби – колишні каменоломні. Хоча вони знаходяться на маловідомій для приїжджих горі Сичівка, але шукати їх – це вже приємне задоволення. Гора з катакомбами знаходиться навпроти Богоявленського монастиря. Для подорожі варто запросити когось із місцевих, до того ж з ліхтариком і теплим одягом. Катакомби – одноярусні, приблизно 100 метрів завширшки і понад 70 метрів довжини. Тут небезпечно, бо можна заблукати, прохолодно навіть у спекотні літні дні, але цікаво. Особливо сподобається тим, хто любить печери.
П’ятницький цвинтар. Козацькі могили

Далі мандруємо на П’ятницький цвинтар (Козацькі могили). Його історія починається ще з XVI століття. Козацькі могили на схилах Чернечої гори, місце легенд та давніх історій. Збереглися навіть кам’яні надгробки у вигляді кобзи. За легендою, це місце поховання козаків.

Дівочі скелі

Дівочі скелі, теж легендарне місце. Легенда про дівчат, котрі сплелися косами і впалим із гори донизу додає цим скелям загадковості. Це місце, яке вабить туристів. Важко повірити, що це все природні утворення, до яких не докладала рук людина. Величезні кам’яні брили та стрімкі вершини нагадують місцями Карпати. Дівочі скелі випробовують навіть місцеві скелелази.

Немає коментарів:

Дописати коментар