понеділок, 20 березня 2023 р.

Дивовижна та небанальна Львівщина (Частина 1)

У Львові та Львівській області офіційно зареєстрована 251 тисяча переселенців. Міська влада, волонтери та благодійники з перших днів повномасштабної війни активно допомагають переселенцям.
Якщо Київ – столиця України, то Львів – її серце і душа. Старовинне середньовічне місто, що веде свою історію з 13 століття, назване так на честь сина Данила Галицького, що не втратив свого культурного значення і сьогодні.



Золочівський замок

Золочівський замок збудований у першій третині 17 ст., як оборонна фортеця. В`їздова вежа, Китайський палац, великий житловий палац творять прекрасну ренесансну гармонію. Впродовж віків замок — фортеця, королівська резиденція, панська садиба, тюрма, навчальний заклад. Нині Золочівський замок — музей-заповідник, відділення Львівської картинної галереї.
Сьогодні в стінах відреставрованого і відкритого для відвідувачів у 2009 році палаці розміщена експозиція з фондів Львівської галереї мистецтв. Тут можна ознайомитися з цікавими зразками стилізованих предметів інтер’єру XVII-XVIII ст., мальовничими копіями творів провідних європейських художників, регаліями лицарських орденів, цікавою колекцією мисливських трофеїв.
Олеський замок

Відновлений з попелу та руїн Олеський замок сьогодні залишається найстарішим зі збережених замків Львівської області. З XIV століття замок гордо височить на високому пагорбі і є свідком і учасником багатьох подій, що навічно увійшли в історію. Саме тут в 1629 році народився один з найбільших польських правителів – Ян III Собеський. Вважається, що саме після його народження замок почали переслідувати нещастя: землетруси, пожежі, захоплення, шукачі скарбів, які в жадобі наживи трощили все, до чого не дісталися природа і історія.
Сьогодні музей-заповідник налічує близько 1500 унікальних експонатів. У 11-ти залах розміщені унікальні твори живопису, предмети побуту, прикладного мистецтва, гобелени, оригінальні меблі. Музей може похвалитися найбільшим в Україні збіркою дерев’яної скульптури XIV – XIX століть. В цілому це величезне зібрання унікальних творів мистецтва XIII – XIX століть.

Підгорецький замок

Підгорецький замок – справжній рукотворний діамант в «Золотій підкові Львівщини». Велич та красу замку можна одразу помітити неозброєним оком. Будівля варта самих королів. Вона вражає французькою лаконічністю та італійською розкішшю. Без сумніву, Підгорецька фортеця – одна із найкрасивіших в Європі, водночас містична та загадкова. Королівський дім повний справжнісінькими привидами. Екскурсоводи знають, чим полоскотати нерви найсміливішим відвідувачам. Таємниць у будівлі чимало, всіх їх можна дізнатися, тільки побувавши в незрівнянному Підгорецькому замку.

Краса замку полягає в його розкішному екстер’єрі, тому, перше на що потрібно робити акцент – це його зовнішній вигляд. Споглядання фортеці ввечері дуже заворожує, а вдень можна відвідати виставки та презентації всередині, в підвалах побудови. На жаль, внутрішній вигляд не зберігся, але це майже не впливає на магічну атмосферу замку.

Печерний монастир

Печерний монастир в селі Розгірче – нетипова для нашої країни будівля, поява якї датується ще часами язичників. Згодом місце, де проводилися ритуали, було перероблено під монастир, тут займалися своєю діяльністю монахи-відлюдники.

Перша згадка про скельний монастир доводиться на середину 15 століття – вже тоді про монастир з’являються записи, тут селяться ченці. Про те, що вони проживали тут, свідчать келії, які знаходяться на другому поверсі монастиря. Ймовірно, там монахи і проводили своє дозвілля; на другому поверсі також виявлена невелика кімната, що служила коморою. Другий, основний поверх, відведений під храм. Тут можна знайти старовинні написи і зображення святих, які вирізалися на стінах. Біля входу до монастиря стоять дві скелі, які служать своєрідними воротами до нього.
Фортеця «Тустань»
Тустань – це місце де історію можна повернути назад та стати частиною культури Українського Середньовіччя. 
Здалеку місто-фортеця Тустань нагадує гору з фільму Володар кілець або Хоббіт – вона так само загадково видніється в ранковому тумані, і так само велично підноситься у вечірній час.
Тустань приваблює безліч любителів походів – це благодатна місцевість для того, щоб розташуватися і спостерігати за фортецею біля багаття в вечірніх сутінках. Також, Тустань дуже люблять скелелази і любителі екстриму. Неподалік від Тустані є музей, де можна дізнатися цікаві факти про місто-фортеці.

Немає коментарів:

Дописати коментар