четвер, 7 травня 2020 р.

Крутий і таємничий Смородинський узвіз

Кияни та гості міста, як правило, для прогулянок по Києву вибирають стандартні маршрути - центральні вулиці або парки, де за роки "променадів" вже вивчений кожне дерево і кущ. Тому ми вирішили пошукати такі місця, які городяни зможуть взяти на замітку в якості цікавих маршрутів для своїх прогулянок.
Наш сьогоднішній варіант - Смородинський узвіз на Подолі. Старовинна дорога, що з'єднує "верхній" і "нижній" Київ, обросла цікавими фактами та легендами.
Початок спуску: коти, квіти і меморіал жертвам Чорнобильської аварії. 
Меморіал жертвам Чорнобильської трагедії. До слова, атмосфера тут зовсім не важка, а навіває швидше смуток.
Через дерев визирає купол церкви Миколи Чудотворця.
Тут же, праворуч від спуску, в місцевих двориках живуть доброзичливі кияни , які показали свої власні пам'ятки - виводок симпатичних кошенят, чудо-дуб і старовинний ліхтар.
Старовинний ліхтар на стіні вулиці Овруцької, поруч зі Смородинським узвозом.
Спускаємося! Саме ця дорога- дуже давня, однак більш-менш пристойний вигляд і назву узвіз отримав лише на початку XX століття. Втім, крім назви "Смородинський", яке пов'язують з купецьким родом Смородинових, вживалося і паралельне – Диківський узвіз, винуватцем якого став місцевий багатий домовласник, який носив таке прізвище.
Казкова атмосфера панує в околицях узвозу.
Траса Смородинського узвозу вельми круто петляє, про що нам говорять відповідні дорожні знаки, а в одному місці і зовсім є поворот мало не на 180 градусів. Загальна довжина дороги - близько 900 метрів. Частина покриття - бруківка. Кажуть, що десь тут, в Смородинських печерах, погубив свій скарб Змій-Горинич.
Щодо скарбу не знаємо, а ось печери дійсно є. Уздовж узвозу- сліди зсувів землі. Зелень уздовж спуску буяє. Відчуття, ніби знаходишся не в столиці-мільйоннику, а серед заміських сільських пейзажів.
Колись Смородинський узвіз в народі називали "хрущовською дорогою". Пов'язано це з тим, що після вигнання німців з Києва Микита Хрущов оселився в резиденції на Лук'янівці, званої по сей день Дачею Хрущова, внаслідок чого узвіз, який був на той час єдиним коротким шляхом з Татарки на Куренівку, помітно облагородили. Правда зараз стан дорожнього покриття на Узвозі дуже поганий .
Закінчується Смородинський узвіз впираючись у вулицю Кирилівську. Дорога тут зовсім "нікудишня". Зате природа все ще вражає.
Як дістатися: маршрути для спуску і для підйому
Якщо хочете спуститися вниз по Смородинському узвозу, то вам підійде тролейбус №18, або маршрутні автобуси номер 6, 6к, 18 і 18 + 7, що йдуть від метро "Лук'янівська". Виходити на зупинці "Подільський узвіз".
Якщо ж ви спортсмен і хочете піднятися по крутому Смородинському узвозу, тоді вам підійдуть трамваї №11, 12, 19 або маршрутки №219, 587, що йдуть від станції метро "Контрактова площа".

Немає коментарів:

Дописати коментар