четвер, 14 травня 2020 р.

Тисячолітній Ромен




КНИГИ З ПОЛИЦЬ БІБЛІОТЕКИ "СОЛОМ'ЯНСЬКА"

Одним з найбільш старовинних міст Сумської області є Ромни. Колись на місці сучасних Ромен знаходилося місто-фортеця, побудована, ймовірно, Володимиром Святославовичем. Це місто відоме як місце загибелі козаків війська Івана Мазепи, також Ромни були відомі однією з найбільших на території регіону єврейською громадою. Найдивнішим фактом про Ромни, мабуть, є те, що на честь міста назвали породу гусей, вона так і називається Роменська порода гусей. 
Згідно з даними археологів, місцевість, на якій розташовані Ромни, люди заселяли дуже давно в епоху палеоліту (близько 30-10 тис. років тому). Однак перша згадка про місто датується 1096 роком, коли Володимир Мономах захищав кордони Київської Русі від половців. В літописі йдеться про місто-фортецю Ромен, яка охороняла північні рубежі Русі. У 1239 році місто було розорено військами хана Батия. Також одним з найтрагічніших моментів в історії Ромен вважають руйнування міста військами Петра I після перемоги над шведами і військами гетьмана Івана Мазепи. Тоді російський цар наказав знищити ставку козаків, яка розміщувалася в місті, і самі Ромни разом з нею. Проте місто відродився, а завдяки вигідному географічному розташуванню на перетині торгових шляхів, почав активно розвиватися в XVIII - XIX століттях.
Про довгу і багату історію Ромен свідчать старовинні споруди і різноманітні культурні пам'ятки.
Собор Святого Духа. Найстаршим кам'яним спорудженням Ромен є Святодухівський собор. Він був побудований в 1738 - 1746 роках на місці більш старого храму, заснованого в 1689 році. Собор Святого Духа знаходиться на найвищій точці міста Ромни - Базарній площі, тому верхівки хрестів собору видно, практично з будь-якої точки міста. У храмі збереглися фрагменти старовинних розписів.
Вознесенська церква. Ще одним старовинним храмом Ромен є церква Св. Вознесіння. Вона була побудована на рубежі XVIII-XIX століть за межами міського валу, на місці дерев'яного храму, заснованого у 1700 році. У 1895 році була прибудована дзвіниця, а через рік відкрилася церковно-парафіяльна школа. У радянські часи храм був закритий, будівля використовувалася не за призначенням. Відродження почалося в 1996 році.

Файл:Пам'ятник Свині у Ромнах на Сумщині.jpg
Пам'ятник свині. У Ромнах є оригінальний пам'ятник. У 2000 році в міському парку встановили пам'ятник свині з написом подяки: "Від вдячних українців". На місці давньоруського городища археологи знайшли кістки свиней. Вони вирішили, що свині врятували тутешніх жителів від голодної смерті, оскільки монголи не вживали їх в їжу, тому й не відбирали поросят у місцевих. Варто зазначити, що роменська бетонна свинка, що сидить на задніх лапах, стала четвертим у світі пам'ятником свині.

Немає коментарів:

Дописати коментар