середу, 20 травня 2020 р.

Перлина біля моря


Місто Одеса розташоване на території Північно-Західного Причорномор’я. Люди тут селилися ще з часів палеоліту і неоліту. Дві тисячі років тому тут жили скіфи, кіммерійці і сармати, а також предки давніх слов’ян. Сьогодні ж Одеса – це місто зі своєю власною історією, своїми пам’ятками та цікавими та унікальними місцями, величезною кількістю туристів зі всього світу, тому прямуючи до Одеси, ніколи не забувайте забронювати заздалегідь готель, а краще всього це робити з сервісом Одеса готель.
Всі жителі міста знають Преображенську вулицю, однак, мало кому відомо, що вона була перейменована цілих сім разів. Були часи, коли вона називалася Серединної і вулицею Троцького. На певному етапі вона іменувалася в честь короля Міхая і Радянської армії, однак, все повернулося на круги своя, і вулиця отримала первинну назву.
Всім відомо про існування двигунів внутрішнього згоряння, які встановлюються на автомобілях. Факти свідчать про те, що перша подібна машина з’явилася саме в Одесі, на дворі йшов 1891 рік. Примітно, що перші штрафні санкції за перевищення швидкості також були виписані у цьому місті
Неймовірно, але Єврейська вулиця прославилася завдяки появі специфічного одеського говору, адже саме їй приписують цю заслугу. Суржик з’явився завдяки багатонаціональності міста і міцно прижився на основі слов’янсько-єврейського колориту.
Однією з визначних пам’яток міста є потьомкінські сходи, яка отримала свою назву завдяки Ейзенштейном. Він зняв стрічку «Броненосець Потьомкін» і включив туди знамениті сходи, завдяки чому і з’явилася назва. Сходи визнана однією з найкрасивіших у Європі, а її довжина становить трохи менше ста п’ятдесяти метрів. Нагору ведуть сходи в кількості 192. Потрібно зазначити, що підстава сходів практично в два рази ширше, ніж верхня частина.
Існує величезна кількість версій щодо походження назви самого міста. Один з найбільш оригінальних варіантів свідчить, що слово Одеса походить від французького виразу «достатньо води», а це вельми іронічно з тим урахуванням, що живлющої вологи місту постійно не вистачало.
Є версії і більш правдоподібні, оскільки існує думка, що в четвертому столітті до н.е. була утворена колонія, яку назвали «Одесос». І тільки в кінці вісімнадцятого століття за наказом імператриці Катерини другої місто було перейменовано в Одесу. Називаючи місто, Катерина керувалася тим, що назва повинна залишитися еллінським, однак, в жіночому роді.
Коли війська російської армії взяли Париж був заснований Священний Союз монархів. Він передбачав проведення зустрічей європейських керівників. Від Франції у форумі брав участь голова уряду герцог Дюк Рішельє, підтриманий російським царем. Примітно, що до свого призначення Дюк був градоначальником Одеси.
На початку дев’ятнадцятого століття примітний ринок Одеси «Привоз» був лише частиною «Старого» ринку. Свою назву він отримав від того, що торгівля здійснювалась з транспортних засобів різного типу.
Забавно, але в ті часи жителі Одеси називали питні джерела фонтанами. Згодом райони міста отримали відповідні назви. У результаті з’явилися великий, малий і середній фонтани.
У 19 столітті жінки, приходячи на ринок, пробували воду, і якщо її якість розчаровувало покупців, вони застосовували ємне вираз «не фонтан!». У результаті слово міцно прижилося в російській мові, даючи зрозуміти про не кращі характеристики чого-небудь.
Необхідно пам’ятати і про трагічну сторінку історії Одеси. Починалося все досить невинно і знатний поміщик Теутул проживає в садибі, яка перебувала на пагорбі, вирішив розпалити багаття. Моряки, бороздившие водні простори, побачивши світло вогню, прийняли його за навігаційний орієнтир з-за чого і зазнали аварії.
Неприємний інцидент потряс до глибини душі широку громадськість, і було вирішено звести маяк, названий згодом Воронцовським.



Книга знаходиться в фонді нашої бібліотеки.



Немає коментарів:

Дописати коментар