вівторок, 12 травня 2020 р.

«Що святкує Європа: національні свята країн-членів ЄС»

В кожної країни є свої традиційні свята. Для кожного вони особливі, навіть якщо коли свято святкують по всьому світу одночасно, будь то Новий рік, Пасха чи інше святкування.
Італія
31 грудня – 1 січня Новий Рік (Сapodanno). Традиційно прийнято в це свято викидати все непотрібне, старий мотлох з вікон на вулицю. Січень – лютий в Італії – сезон карнавалів.
21 квітня відзначає свій День народження Рим. Святкування триває близько трьох днів з масовими гуляннями, барвистими ходами і феєрверками.
Найбільше християнське свято – Пасха. У ці весняні дні всі прагнуть з‘їздити до себе на батьківщину, до батьків або до близьких родичів. 
У травні у Флоренції проводиться фестиваль «Музичний травень» (Маggio Musicale), що триває до початку липня. Це самий старовинний і престижний фестиваль опери, балету і театральних вистав.
2 червня – день проголошення республіки, що відзначається військовим парадом в Римі на вулиці via dei Fori Imperiali.

24 червня наголошується особливо популярний День Сан Джованні. До нього приурочено багато обрядів, пов‘язаних з днем літнього сонцестояння. Це свято особливо широко наголошується в Римі в районі Сан Джованні, де на відкритому повітрі смажать і їдять молочних поросят.
5 серпня в Римі, в базилиці Санта-Марія-Маджоре, під час святкової служби на тих, що моляться обсипається снігопад з пелюсток троянд. Це відбувається на згадку про снігопад, що стався цього дня в 352 р. на Еськвілінськом горбі, що було розцінене як вказівка місця для будівництва Храму на честь Святої Деви.
Щорік влітку в Сієні проходить грандіозне середньовічне свято Паліо (Palio). Кожен міський квартал – «контрпекла» – виставляє на перегони коня і вершника в костюмі епохи.  Змагання практично без правил: навіть кінь без наїзника може закінчити перегони з виграшем.
Вересень. У перше воскресіння вересня у Венеції, на Великому каналі, проводиться Історична регата. Між собою змагаються наймайстерніші гондольєри і проходить парад човнів. В цей же час на венеціанському острові Лідо проводиться один з найбільших в світі кінофестивалів – «Золотий Лев».
У жовтні в багатьох гірських районах, а особливо в Пьемонте проходит вшановування рідкого і дорогого гриба – трюфелі. Пьемонтський місто Альба – столиця трюфелезбирачів. Наголошується свято змаганнями в зборі трюфеля з гончаками і дегустаціями цього гриба.
1 листопада – найбільше осіннє свято в Італії – День всіх святих (Ognissanti). Наступний за ним день – 2 листопада – сумна дата, це День всіх покійних.
25 грудня – Різдво. Мабуть, різдвяне свято в Італії – найбарвистіше. До 25 грудня навіть тротуари прикрашають червоними килимовими доріжками і ялинками у великих горщиках.

Франція
Як і майже всюди в Європі, у Франції святкують Різдво (25 грудня) та Новий рік, а також Великдень. Різдво багато хто проводить з родиною за святковою вечерею, а ось в Новий рік, який також називають Днем святого Сильвестра, французи воліють веселитися в ресторанах чи кафе. В першу неділю січня святкують Епіфанію – день, коли 3 волхва принесли подарунки новонародженому Ісусу. В цей день у багатьох сім’ях печуть пиріг, який розрізають на стільки частин, скільки людей сидить за столом. У пирозі запікається маленька фігурка або біб, і той, кому дістався шматочок з сюрпризом, оголошується «королем».
1 травня французи відзначають День Праці.
В цей день профспілки влаштовують демонстрації на вулицях, і всюди продаються букетики конвалій, які прийнято дарувати на щастя родичам і друзям.
8 травня Франція святкує День Перемоги у другій світовій війні, а 11 листопада – День Перемир’я в першій світовій війні. У ці дні по всій країні відбуваються урочисті офіційні церемонії, до підніжжя пам’ятників загиблим покладають квіти.
Одним з найулюбленіших свят французів є 14 липня – День взяття Бастилії. 
Крім того, багато французів святкують Вознесіння Христове , Духів день (23 травня), Трійцю , а також Успіння Богородиці (15 серпня) і День Всіх Святих (1 листопада).
Варто бути уважним 1 квітня – Франція відзначає День Дурнів.
Місцеві свята відзначають не менш весело і розкішно, ніж національні.

Іспанія
По-іспанськи свято - це фієста. У Іспанії в кожному місяці як мінімум десятка два фієст. 
Близько 200 свят і фестивалів в Іспанії мають туристичне значення, а деякі з них популярні у всьому світі.
 У лютому по всій Іспанії святкують карнавал. Особливо він цікавий в Кадісе і Тенеріфе.
 У березні у Валенсії особливе свято - день Святого Іосифа, заступника теслярів, який наголошується 19 березня по всій Валенсії. Цього дня багато століть тому міські теслярі і червонодеревники спалювали на вогнищах стружки, що накопичилися за зиму, і тріски, а вже потім з відходів почали робити забавні фігурки. 
Святий тиждень - весняне свято з великою кількістю хресних ходів, традиційних і барвистих релігійних процесій. Найоригінальніші і значніші з них проводяться в Кастілії (Вальядолід, Куенка і Самора) і в Андалусії (Севілья і Малага).
У квітні відкривається ярмарок в Севільї. Територія ярмарку, обладнана щороку заново, перетворюється на якесь місто в місті. 
У травні проводиться свято Богородиці Росіо: традиційна андалузька процесія, що складається з вершників і піших людей, які прямують до обивателі в Аямонте, недалеко від парку Доньяна, де знаходиться зображення Богородиці.
У Памплоне з 6-го по 14 липня проводиться знамените свято св. Ферміна, під час якого молодь біжить попереду биків по вулицях міста.
Щорік в Іспанії проводяться крупні фестивалі. Найбільш відомі:
Червень - липень: міжнародний музичний фестиваль в Гренада. 
Вересень - жовтень: міжнародний музичний фестиваль в Барселоні.
Друга половина липня - перша половина серпня: міжнародний музичний фестиваль в Сантандере. 
Кінець червня - початок серпня: театральний фестиваль в Меріде. 
Вересень - національний фестиваль класичного театру в Альмагро. Класичний іспанський і світовий театр, міжнародний кінофестиваль в Сан-себастьяне.
Середина вересня - початок жовтня: осінній фестиваль в Мадриді 
Жовтень - міжнародний тиждень кіно у Вальядоліде. Тиждень релігійної музики в Куенке проводиться за тиждень до Святого тижня.
Фальяс - так називається свято, що проходить щорічно з 16 по 19 березня в місті Валенсія. Він присвячений до дня св. Йосипа, що вважається заступником тесль і столярів. 

Латвія
Рига – Латвія святкує одне з найулюбленіших національних свят – «Ліґо». Святкування 23 червня присвячене поганському богові веселощів Ліґо, який у давньолатиському пантеоні був богом пісень. Тому обов’язковим атрибутом цього свята є ліґовські пісні, яких нараховується понад тисяча.
А 24 червня – Янів день, присвячений богові родючості Янісові. Традиції святкування «Ліґо» відповідають концепції про культурну спадщину. 
Традиційно «Ліґо» починається ще 22 червня. Цей день називається Трав’яним. Із трав, польових квітів та листя дуба плетуть вінки, якими прикрашають голови чоловіків на ім’я Яніс та жінок на ім’я Ліґа.
«Ліґо» – селянське свято. Зазвичай, щоб його відзначити, мешканці міст виїздять до родичів на хутори. Святкують на природі: запалюють вогнище, перестрибують через нього, п’ють пиво, їдять кминний сир і веселяться. Обов’язковим атрибутом свята є пошук квітки папороті та купання голяка.
Ці вінки вважають оберегами, тому ними прикрашають також домівки й автомобілі.

Хорватія
У Хорватії, незважаючи на досить невелику її територію, проводиться величезна кількість фестивалів та свят, які переросли у традиції країни і стали її візитною карткою.
У Загребі проводяться фестивалі на будь-який смак: у квітні - «Музичне Бієнале», в червні - фестиваль мультфільмів і фестиваль Святого Марка, в липні - міжнародний фестиваль нового театру «Евроказ» та міжнародний фольклорний фестиваль.
Є в Хорватії такий район - Далмація. Там один раз на рік у селі Радошіч проводиться «Далматинська корида», на якій б'ються бики. Дуже складно потрапити на це свято, оскільки для цього потрібно знати дату його проведення (а вона завжди різна) і маршрут. Це свято є унікальною місцевою традицією і проводиться виключно як національний, без елементів шоу.
5 серпня - День перемоги та подяки Вітчизни і День Збройних cил
У 1995 році хорватська армія увійшла до Книну - столицю самопроголошеної Республіки Сербська Країна. Ця дата для хорватів стала днем ​​перемоги у вітчизняній війні. Серби ж розглядають дії хорватів як акт етнічної чистки. Державне свято відзначається з усіма притаманними таким днях заходами - народне гуляння, парад пошани, демонстрація досягнень збройних сил і феєрверк.
11 листопада - День святого Мартіна
Багато країн у листопаді відзначають свято, що присвячене збору виноградного врожаю. У Хорватії торжество на честь молодого вина отримало назву «Мартіні» - на честь Святого Мартіна, покровителя виноробів і виноградарів. На стіл цього дня прийнято подавати запеченого гусака і багато вина. Головним місцем святкування Мартін є Загребський регіон, а саме міста Самобор, Светі-Іван-Зеліна, Велика-Гориця, Ястребарско і Дуго-село, покровителем яких є сам святий Мартін.

Джерела:

Немає коментарів:

Дописати коментар