вівторок, 5 травня 2020 р.

Через Пробій, Слона й Дівочі Сльози до скарбів Довбуша

























Книга представлена на полицях нашої бібліотеки. Бібліотека "СОЛОМ'ЯНСЬКА"

В Івано-Франківській області, в долині річки Прут, на площі 114 кв/км, розкинувся мальовничий курорт Яремче. Він є низькогірним, красується на висоті 585 метрів вище рівня моря. Тут знаходяться приголомшливі пам'ятки і цікаві місця, які не залишать байдужими.

Низькогірний курорт Яремче розкинувся в неймовірно красивою, що радує погляд туриста, місцевості, на березі річки Прут. Населений пункт щорічно відвідують тисячі людей, охочих насолодитися чарівною панорамою Карпатських гір, подихати чистим гірським повітрям, оздоровитися, спробувати страви традиційної гуцульської кухні, побачити місцеві природні пам'ятки, культові споруди - старовинні церкви, каплиці. Яремче є чим здивувати мандрівника!
Головною визначною пам'яткою Яремче, його «візитною карткою» є каскадний, повноводний водоспад Пробій", розташований в самому «серці» міста. Води річки Прут з величезною силою перекочуються по кам'яних брилах і з гуркотом падають вниз з восьмиметрової висоти.
В Івано-Франківській області, на висоті 984,5 метрів вище моря, красується гора Маковиця. В даній місцевості протікає стрімка водна артерія Карпат – Прут. Туристи, приїхавши на відпочинок в Яремче, можуть відвідати унікальну пам'ятку, розташовану на західному схилі гірського масиву маковиця (на правому березі Прута) - оголені "Готичні складки" або»скелю Слон". Структура складок у багатьох людей асоціюється з готичною архітектурою (звідси і пішла назва природної пам'ятки). Флішові (шаруваті) виходи гірських порід (осадового походження) здалеку нагадують силует слона, що характеризується гігантськими розмірами. Вчені припускають, що Яремчанські складки утворилися в міоценовий період. Також є версія, що природне диво виникло приблизно 60-75 мільйонів років тому.
В місті Яремче, поблизу автомобільної траси і залізничного мосту через річку Прут, недалеко від водоспаду Пробій, працює найбільший і найпопулярніший в українських Карпатах сувенірний ринок - центр народних промислів Карпат.
Унікальна пам'ятка Івано-Франківщини- чоловічий монастирь під назвою Манявський скит, заснованого в селі Манява в 1611-му році ченцями-послушниками, в тому числі Іовом Княгиницьким. Монастир був чинним аж до 1785-ого року. Святиня красується на височині і своїм зовнішнім виглядом частково нагадує фортецю з могутніми стінами. Монастир у народі називають українським Афоном. 
Манявський скит оповитий легендами. Існує переказ, що в XIII столітті в дану місцевість прийшли ченці, що рятувалися від татарських набігів. Вони зупинилися біля каменю величезних розмірів, з якого било джерело, щоб вгамувати спрагу.
Одним з найвищих і найкрасивіших водоспадів Карпат - є Манявський. Він знаходиться в ущелині гори, на річці Манявці, між обривчастими скелями. Вода спадає з двадцятиметрової висоти декількома каскадами. Зверху, перед головним водоспадом розташувалися уступи (приблизно півтора-два метри), що утворюють свого роду ванни. Біля підніжжя природної пам'ятки знаходиться озеро невеликих розмірів. Якщо вірити переказам, вода в ньому має омолоджуючі властивості. Пам'ятка є важкодоступною для туристів.
На околиці міста Яремче, в селі Дора, розташована унікальна, споруджена з деревини в 1844-му році, Михайлівська церква. Сьогодні храм є духовним центром курортного населеного пункту. Святиня красується на пагорбі і добре видно в будь-якому куточку села. Над проектом Михайлівської церкви працював свого часу архітектор В. Гнишик. На її місці раніше знаходився храм XVII століття, побудований також з дерева. У XIX столітті прихід збільшився, тому було прийнято рішення розширити і перебудувати храм.
В Яремче, біля самої дороги, красується багатоярусна церква Святого Пророка Іллі, що представляє собою класичний зразок дерев'яного зодчества гуцульського краю. Вона була споруджена в 1937-му році. Над її будівництвом працював майстер І. Яворський. Святиня належить комплексу Іллінського монастиря студитів. Йому протегує святий Ілля. Церква вражає погляд унікальним інтер'єром. У храмі можна побачити чудовий іконостас, на якому випалені орнаменти і вирізані ікони.
На околиці міста Яремче, поблизу місця, де річка Багровець впадає в річку Жонка, по вулиці Грушевського, працює міні-зоопарк. Вольєрне господарство знаходиться на території Карпатського природного національного парку. Тут мешкають представники дикої фауни. Господарство виникло в 1992-му році. Головна мета його створення - збереження диких тварин, розмноження їх і отримання нового потомства. На території зоопарку, що характеризується площею 5,3 гектара, є шість секцій. Вона характеризується красивим оформленням. Тут розташовані будиночки, споруджені з деревини, альтанки і містки.
В місті Яремче можна подивитися ще одну природну пам'ятку - невисокий, повноводний і надзвичайно мальовничий водоспад під назвою «Дівочі сльози». Він розташований на гірській річці Жонка. Водоспад, з усіх боків оточує буковий ліс.

Однокаскадний водоспад «Дівочі сльози» характеризується незначними розмірами.
Стежка Довбуша.

Нагромадження кам'яних брил з пісковика характеризуються химерними формами. 
Скелі, що досягають у висоту вісімдесяти метрів, вважаються найзагадковішими, овіяними легендами, туристичними об'єктами Українських Карпат. Містичний скельний комплекс розташований не тільки в Яремче. Він знаходиться також на межі двох областей Івано-Франківської та Львівської, поблизу села Бубнище (від міста Болехів його відокремлює одинадцять кілометрів, якщо слідувати в південно-західному напрямку). Також на незначній відстані від кам'яних гігантів розташоване село Труханів.
 Скелі Довбуша займають площу 100 гектарів. У XVII-XVIII століттях вони служили укриттям від негоди, місцем складування награбованих скарбів, веденням боїв проти ворожих військ опришками – учасниками повстанського руху під проводом Олекси Довбуша. В даній місцевості можна побачити печери, характеризуються чіткими геометричними формами, сліди колодязя, сходи, витесані в кам'яних брилах, фрагменти оборонного валу. Основний скельний масив оточують кам'яні статуї, які отримали чудові назви - "Тюльпан",» лялька«,» Колобок«,» Книга " (висотою три метри). Туристи також зможуть побачити «масив Відьми», «Парус величезних розмірів», «Броню», «Шуршун», «Поцілунок собаки-барабаки», «Чемодан Сальвадора Далі», «Зловмисників з космосу», «Веселого Роджера», «Бурчання ягнят» і т. д.
В Яремче, на березі річки Жонка, на території Карпатського природного національного парку, знаходиться цікава пам'ятка – парк-музей «Карпати в мініатюрі». Відвідавши його, гість зможе споглядати: точно відтворені, крихітні макети пам'ятників архітектури, об'єктів культурної спадщини гірського краю – релігійні споруди, церкви, монастирі природні пам'ятки в мініатюрі, в тому числі «візитну картку» Яремче – водоспад Пробій, розташований на річці Прут. Гості зможуть вивчити географію, історію українських Карпат, побачити реалістичну копію, нині діючої, залізниці, легендарні віадуки (кам'яні мости) Ворохти, тунель, залізничну станцію в населеному пункті Татарові (в мініатюрі).
В місті Яремче, при монастирі Святого Андрія, розташована церква святих Петра і Павла. Монастирський комплекс є досить молодим, розкинувся в оточенні букового лісу. Він споруджений в горах, на березі водної артерії Кам'янки (урочище товстий Дол). Засновником місіонерської конгрегації Святого Андрія є місіонер, греко-католик Я. Свищук. Петропавлівський храм зведений з дерева, згідно з канонами традиційного зодчества гуцульського краю. Сьогодні він також виконує роль музею митрополита Андрея Шептицького.
Відома культова пам'ятка Яремче - церква Успіння Пресвятої Богородиці - розташована в самому «серці» міста, недалеко від залізничного переїзду. Храм збудували в 1884-му році з дерева, але, незважаючи на термін давності, святиня збереглася до наших днів у первозданному вигляді, практично без змін. Їх зазнали лише купола і дах. . Сьогодні Успенська церква, скоріше є пам'яткою архітектури, ніж храмом. Її відкривають лише для літургій.

Немає коментарів:

Дописати коментар