вівторок, 14 квітня 2020 р.

Німецька слобода

Про те, коли ж саме з'явилася в Києві німецька колонія, єдиної думки немає. Одні вважають, що ще при Речі Посполитії, проте сумнівно .Так що, праві скоріше за все ті дослідники, які відносять заснування Німецької слободи до часів «дорогого гера Пітера» (Петра I), який, як відомо, мав до німців теплі почуття. 


Німецька колонія в Києві ніколи не була численною, але завжди дуже знаковою і активною. Мало хто знає, наприклад, що знаменита Подільська аптека початку XVIII ст. (Та сама, в якій зараз музей) належала німцю Георгу Бунге. Напочатку аптека служила так само ... церквою, до побудови неподалік першої дерев'яної кірхи св.Катерини. 
Благополучне проживання німців на Подолі закінчилося після пожежі 1811р. Дбайливі жителі слободи вирішили перебратися подалі від перенаселеного, пожежонебезпечного Подолу і викупили на Графській горі велику ділянку землі. 
Гора незабаром стала називатися Німецькою, а головна вулиця слободи - Лютеранською. Саме «лютеранський» період на початку XIX ст був для київських німців золотим часом - громада обжилася на Німецькій горі, з'явилася нова кам'яна кірха, а також школа, богадільня, Німецьке кладовище (між Лютеранської і Бессарабкою). 
Однак, у другій половині XIX ст компактна громада потихеньку починає розосереджуватися по місту. Багаті німці вважали за краще жити в прибуткових будинках престижних районів. Так що, до моменту забудови нижніх Липок, Німецька слобода стала швидше історією. Що ж до Лютеранської громади - її в добровільно-примусовому порядку ліквідували в1935г (відновлена ​​в 1991р) 

Немає коментарів:

Дописати коментар