вівторок, 28 квітня 2020 р.

Античне місто та невідома фортеця України

Деякі населені пункти України починають свою історію ще до нашої ери.



Острови Чорного моря представлені в Україні в одиничних екземплярах, і острів Березань (Миколаївська область), якраз одне з таких винятків. 

Острів є унікальним природно-географічним об’єктом, оскільки разом зі Зміїним відноситься до двох справжніх материкових островів, розташованих у всій північній частині Азово-Чорноморського басейну, в основі острову лежить масивна вапнякова плита. 

Поверхня Березані має помітний нахил на північ. У південній частині острова висота берега досягає 21 метра над рівнем моря. 

Острів Березань славиться не тільки природними красотами, а й масою цікавих фактів, які пов’язані з цим місцем. Згідно з історичними довідками, в античні часи Березань був півостровом, і саме тут розташовувався знаменитий давньогрецький Борисфен. 

Крім того, під час археологічних розкопок тут були знайдені фрагменти рунічного каменю, на якому були написи на древньошведському, а пізніше на острові виявили хрест-енколпіон. Цілком ймовірно, що Березань служив охоронним пунктом на шляху з варяг у греки. 

Існує дві версії походження назви острова.


Згідно з першою, стародавні греки називали сучасний Березань, який був тоді ще півостровом, Борисфеном, як Дніпро. Тюрки, які захопили його, назвали співзвучним словом «Бюрюзень-Ада» – «острів вовчої річки», можливо, тому що в долині сусідньої річки жили цілі зграї вовків. 

Однак більш імовірним є інше пояснення: назву острову дали скіфи, воно походить від іранського «березант», що означає «високий». Пізніше українці переосмислили цю назву як більш зрозуміле слово, похідне від кореня «береза». Острів дав назву лиману і річці, що впадає в нього. 

У середньовіччі острів носив назви Дольський, Білий і Буян, а візантійці називали його островом святого Еферія (Евферія).За часів Кримського ханства турки називали острів Озібек.

Казки про царя Салтана 

А ось інші дослідження твердять, що знаменитий острів з «Казки про царя Салтана» – це саме Березань! І під назвою «Буян» ховається саме чорноморський острівець. 
Сьогодні Березань вважається частиною заповідної зони «Ольвія», в якій постійно ведуться археологічні розкопки. Острів люблять туристи, що пояснюється його мальовничими краєвидами та історичною значимістю. 

Скільки ще таємниць зберігає в собі острів Березань, можна лише здогадуватися…



Немає коментарів:

Дописати коментар