пʼятницю, 17 квітня 2020 р.

Фонтан Самсон


Про цей фонтан в двох словах і не розкажеш - міф, легенда, святиня, символ нашого міста. Навіть не віриться, що все це про невелику скульптуру під навісом. Хоча, знаменитий Самсон завжди був у центрі уваги...
Про ранню історію фонтану відомо небагато. Тільки те, що в XVII ст. площа біля магістрату (майбутня Контрактова) мала атрибути східноєвропейського міста - монастир, університет, базар, ратушу з годинником, і, звичайно ж, центральний фонтан - водозабір.  
Не відомо яким був перший басейн і яка скульптура його прикрашала. Але, в середині XVIIIст. при перебудові водогону басейн було розширено. Архітектор І. Григорович-Барський побудував розкішну ротонду в стилі бароко. На даху споруди височіла статуя одного з київських покровителів - апостола Андрія з хрестом із міді з позолотою. 
Сам фонтан прикрасила дерев'яна скульптура ангела з чашею. Мабуть скульптурний ангел мав надзвичайно милостивий і повчальний вид, чому був прозваний студентами Феліціаном (по імені римської богині чесноти Феліціати). В кінці XVIII ст. на даху фонтану з'явилися ще й сонячний годинник виготовлений професором Києво-Могилянської академії французом Бульйон, до речі, схожі годинники, авторства того ж Бульйона, знаходяться на території самої академії.
У 1808р. напівзогнилого ангела замінив біблійний богатир Самсон. Ставний богатир швидко прижився на Подолі, як і ратуша з годинником він став символом процвітання міста, а так само - старовинної київської магдебуриї (самоврядування), яке в XIX ст, на жаль, стискалося як шагренева шкіра ... Відповідно, Самсон брав участь у всіх міських святах - воду фонтану урочисто освячували на Водохреще - з парадом, хресним ходом і стріляниною з усього, що стріляє. На Трійцю ротонду прикрашали березовими віниками, а на Свіччине весілля (1 вересня) - вінками з багульника.
Так само «фонтан Лева» користувався особливим шануванням паломників - важко сказати чому, але фонтанний богатир став мало не головним київським чудотворцем. Кожен зачарований мандрівник, залишаючи Київ, прагнув захопити з собою «цілющої» води з фонтану і повісити Самсону на шию хрестик. Нове ХХ ст. стало для фонтану не кращим часом. Спочатку в 1914р. скульптури св.Андрія і Самсона відправили в музей, замінивши копіями. А за радянської влади (в 1934 році) фонтан і зовсім знесли.
Самсон (на цей раз бетонний) тріумфально повернувся в 1982р. після реконструкції в честь 1500лет Міста. Нині старенький Лев - заслужений туристичний об'єкт номер один на рідному Подолі, на зразок йому нічого не загрожує, хіба що, який ні-будь новий Постишев захоче побудувати торговий центр ...

Немає коментарів:

Дописати коментар