четвер, 30 квітня 2020 р.

Місто на семи пагорбах і трьох китах

Книга з полиці бібліотеки "СОЛОМ'ЯНСЬКА"

У Житомирській області знаходиться цікаве і старовинне місто Радомишь. Широку популярність Радомишь отримав завдяки своїй папірні, а також замку, побудованому на її місці. Сьогодні туристів в Радомишль привертає музей ікони, створений Ольгою Богомолець, а також неймовірно красивий парк навколо замку. Що ще цікавого варто побачити в Радомишлі читай в нашому матеріалі.

Вперше Радомишь згадується літописі в 1150 році під назвою Мичеськ. Відзначимо, що кілька перших століть місто називалося саме Мичеськ або Микгород, взявши назву від річки Мики. Вперше з назвою Радомисль місто згадується в 1569 році, а сучасне Радомишль – з 1946 року. Згідно з археологічними знахідками, територія міста була заселена ще 30 тисяч років тому, також в місті знайшли залишки ранньослов'янських та давньоруських поселень. За свою історію місто перебувало в складі Великого князівства Литовського, Речі Посполитої, Російської імперії. На початку XIX століття в місті функціонували кілька невеликих підприємств: кам'яний і пивний заводи, млини на річці Тетерів, велася торгівля в 49 дерев'яних і 8 кам'яних лавках.

Хоч Радомишль і є популярним серед українських туристів, багато хто обмежує вивчення міста тільки замком Радомисль. Що цікавого варто побачити в замку Радомисль і в місті Радомишль?
Замок Радомисль. Будівлю водяного млина в стилі неоготики було зведено в кінці XIX – на початку XX століття на основі паперової фабрики XVII століття. Відзначимо, що фабрика, яка існувала на цьому місці, була заснована архімандритом Єлесеем Плетницьким для забезпечення папером друкарні Києво-Печерської Лаври. Фабрика була зруйнована під час козацьких повстань. Млин функціонував до 1960-х років, потім довгий час був покинутим. У 2011 році з ініціативи Ольги Богомолець будівлю було відреставровано і в ній відкрито історико-культурний комплекс "Замок Радомисль". В експозиції музею 5 тис. ікон XVII – XXI ст. з усіх регіонів України, старовинні фотографії, колекція старовинних карт, речей домашнього вжитку і меблів. Всі бажаючі можуть спробувати свої сили у виробництві паперу за старовинним методом. Поруч з замком розбитий ландшафтний парк.
Консисторія. У 1746 році, після того як митрополит А.Шептицький обрав Радомишь містом митрополицької резиденції, тут був зведений комплекс будівель консисторії. Тут розміщувалися керівні, адміністративні та судові органи, діяла духовна семінарія, проводилися церковні збори і синоди, на які з'їжджалися сотні делегацій з усіх єпархій. Консисторія діяла до 1795 року. Митрополитські палати збереглися до наших днів в перебудованому вигляді – з радянський часів тут розміщується загальноосвітня школа. До речі, у дворі школи знаходиться Радомишльська вежа – неформальний символ міста.

Миколаївська церква. Свято-Миколаївський храм у Радомишлі закладений в 1864 році. Передбачається, що храм частково розписаний по ескізах розписів Володимирського собору в Києві. Існує думка, що Миколаївська церква в Радомишлі була використана як своєрідна творча майстерня, в якій відпрацьовувалися художні прийоми, реалізовані потім в Києві. У радянський період храм використовувався як зерносховище. Зараз Миколаївська церква діюча, проведена реставрація.

Немає коментарів:

Дописати коментар