середу, 22 квітня 2020 р.

Біле озеро


Поки що воно мало відоме серед широкого загалу туристів та відпочивальників але люди, які хоч раз ступили на пологі береги цієї чудової водойми, готові повертатися сюди безліч разів.
Приваблює місцевість, де знаходиться Біле озеро, насамперед неповторними краєвидами, сприятливим кліматом, природними багатствами. Головний секрет криється в надзвичайній унікальності та лікувальних можливостях води.
Біле озеро — давнє карстове утворення в басейні р. Стир (правої притоки Прип’яті). Відстань до населених пунктів с Рудка і с Більська Воля менше 3 км. Площа водного плеса — 453 гектари . Офіційно зареєстровані величини глибини 22 і 26 метрів, хоча аквалангісти з турбази зафіксували в 2005 році найбільше значення на позначці 34 м. Живлять Біле озеро теплі та холодні підводні джерела і тримають постійну температуру +8° С нижче десяти метрів від поверхні. Це перешкоджає повному промерзанню взимку.
Береги досить низькі, що дозволяють затишно розташується на піщаному пляжі і поніжитися на сонці. Вода озера відрізняється м’якістю та прозорістю, тому побачити дно, без будь-якого пристосування, можна до 3-х метрів глибини. На просте питання, чи існує біле озеро, подібне Володимирецькому, відповідь однозначна: «Ні, такого більше немає ніде». Купання тут забезпечує величезний спектр позитивних емоцій, користь для організму і, особливо, шкіри. Дрібні хвилі м’яко торкаються тіла, огортаючи оксамитом, бо несуть у собі концентрований розчин гліцерину. Фосфати, калій, інші мінеральні солі насичують воду і, взаємодіючи з сонячним світлом, створюють сприятливе середовище регенерації пошкоджених клітин.
Про чудодійні відновлювальні властивості Білого озера жителі довколишніх територій знали здавна. Користувалися природним цілителем воїни після тяжких поранень. Вояки, партизани лікували себе і понівечених коней. Кількох тижнів проживання в прибережному лісі виявлялося достатньо, щоб загоїлись порізи, опіки, виразки.
Цікаві факти береже історія родини польського правителя Пілсудського. Спеціально для хворої дружини маршала в Польщу по прокладеній вузькоколійці доставляли воду, щоб щоденно влаштовувати лікувальні купелі. Панянки отримували задоволення від розгладжування зморщок обличчя, відсутності тріщин на підошвах, шовку рук.
Глибинні мінерали передали воді Білого озера надзвичайні властивості:
  • · Вона добре впливає на хворі суглоби;
  • · Нормалізує тиск крові;
  • · Покращує функціонування внутрішніх органів;
  • · Зменшує трофічні виразки;
  • · Усуває запалення шкірних та слизових покривів.
Місцевість, де знаходиться Біле озеро, допомагає упорядкувати нервову систему після стресів, депресивних станів.
Рівненська область має чудову низку озерного намиста, але вся Україна може пишатися такою безцінною перлиною, як Біле озеро.

Немає коментарів:

Дописати коментар