четвер, 9 квітня 2020 р.

"Таланти без національних обмежень"

Чарлі Чаплін, Ронні Вуд, Ерік Кантона – у жилах цих відомих особистостей біжить ромська кров. Аби зруйнувати негативні стереотипи про ромів, ми зібрали короткі відомості про знаменитостей ромського походження. Список, звісно, не є вичерпним. Однак кожна з цих історій доводить: талант не має національних обмежень, а інтелект та індивідуальність – це те, що належить не певній національності, а конкретній людині.

Фламенко, фламенко! 
Фламенко – музичний, пісенний і танцювальний стиль, який став символом Іспанії, зародився в Андалусії наприкінці 18-го сторіччя. У його джерел стояли саме роми. Завдяки їм світ насолоджується глибоким співом, пристрасними та полум'яними звуками гітари. 
Серед найбільш відомих танцівників фламенко - Кармен Амайя (1913-1963 рр.). "Королева фламенко", як її називають, почала свою кар'єру з ресторанів у Барселоні, щоб пізніше завоювати великі театри Парижа, Лондона та Нью-Йоркського «Карнегі-холу». Легендарна танцівниця-ромка була особисто запрошена виступати в Білому домі для президентів США Франкліна Рузвельта та Гаррі Трумена. 
Інший відомий виконавець фламенко ромської крові - Хоакін Кортес (1969 р.н.). Народився в Кордові. Служить у Національному балеті Іспанії та підкорює сцени рівня «Метрополітен-опера». В якості сольного виконавця і хореографа подорожує по всьому світу зі своїми виступами у Лондоні, Пекіні, Токіо та інших. У 1999 році брав участь у церемоніях нагородження преміями «Оскар» та «Греммі». ​​Його талан сяє у фільмах режисерів Карлоса Саури та Педро Альмодовара. 
Господар шести струн Пако де Лусія (1947-2014 рр.) є одним з найвідоміших фламенко-гітаристів світу. Франциско Санчес Гомес (саме таким є його справжнє ім'я) записав низку альбомів, в яких змішані ритми джазу, сальси та поп-музики. Грав у складі найвідомішого в світі тріо - разом із зірками цього жанру Аль Ді Меолою і Джоні Маклафліном записав 3 альбоми і гастролював по всьому світу. Пако де Лусія є автором музики до кількох фільмів, зокрема до стрічок «Кармен» та «Новий Дон Жуан». Ці роботи були номіновані на премію «BAFTA»— британський аналог голлівудського «Оскара», щорічна нагорода, яка присуджується Британською академією телебачення та кіномистецтва. 
Теж фламенко, але у французькому стилі - це група «Gypsy Kings». Виконавці є нащадками сімей Рейес і Баліардо, які ще під час громадянської війни покинули Іспанію і переїхали до Франції. Вже перший однойменний альбом цієї групи приніс їй почесну нагороду «Греммі». ​​«Gypsy Kings» стали найвідомішим гуртом, що прославив фламенко і румбу численними світовими турне. 

Ох уж цей джаз!
Із Францією пов'язана і творчість великого Джанго Рейнхардта (1910-1953 рр.). Народився він у Бельгії. Цей гітарист і композитор створив абсолютно новий стиль джазу - джипси суинг. Разом зі скрипалем Стефаном Грапеллі брав участь в квінтеті «Hot Club де Франс», гастролював по всій Європі. Дізнавшись про його неймовірну техніку гри, легенданий Дюк Еллінгтон запросив його попрацювати разом в Америці. Самоучка Джанго є автором декількох найвідоміших джазових стандартів, а таємниця його «повторюваних акордів» і досі зачаровує аудиторію. 

Класика жанру 
Самоучками є й музиканти унікального колективу з Будапешту - «100 ромських скрипок». Оркестр утворений 1985 року. Не маючи перед собою нот, музиканти віртуозно виконують твори Брамса, Штрауса, Монті, Чайковського і, звичайно, угорський фолк. Дивовижні імпровізаторі стали національним надбанням Угорщини і бажаними гостями на найкращих музичних сценах світу. 
Яскравим представником класичної музики є і ромський композитор Янош Біхарі (1764-1827 рр.). Його мелодії натхненні такими класиками як Ліст, Бетховен і Пабло Сарасате. Угорський скрипаль є автором 84-х робіт і творцем стилю «вербункош», з якого, як вважається, зароджувався чардаш. Разом зі своїм оркестром він грав під час Віденського Конгресу 1814 року, що відбувся після розгрому наполеонівської Франції. 
Польська поетеса Броніслава Вайс (1908-1987 рр.) є однією з найвідоміших поетес ромського походження. Їі ромське імя – Папуша. Очолила табір, який осів після 1949 року в Польщі. Автор збірки віршів «Пісні Папуши» (1956 р.). Своє натхнення знаходила у традиційній ромській пісні, її вірші відображують нелегку долю ромського народу. Твори Папуші - чарівні і земні, барвисті та близькі до природи. Її роботи переведено на німецьку, англійську, французьку, іспанську, шведську та італійську мови. Збірник 25 разів видавався в Польщі; там же, в місті Гожув-Великопольський, їй встановлено пам'ятник. Біографія Папуші лягла з основу сюжету вистави «Циганська муза», поставленої театром «Романс». Її ім'ям названо одну з премій ромоязичной літератури. 
В мистецтві пластики відкриваємо ще один ромський талант – це болгарський скульптор Васко Василів (1961 р.н.). Майстер вчився творити з каменю у вітчизняній школі в Куніно, потім у Національній академії, а зараз живе і працює в США. З 2009 року є членом декількох найпрестижніших міжнародних організацій в області скульптури, таких як Національні Центри скульптури у Гамільтоні, Нью-Йорку і скульптурна мережа в Мюнхені. Його роботи виставлялися по всій Європі, США і Японії. В рамках Гільдії творчого галереї в Нью-Джерсі брав участь у кількох виставках, його роботи є експонатами всесвітньо відомого Музею «Метрополітен». 

Рок-н ... ром 
Про свої ромські корені не раз зізнавався в інтерв’ю я англійський гітарист рок-титанів «Rolling Stones» Ронні Вуд (1947 р.н.). Крім того, що він є учасником знаменитої групи, майстер гри на гітари працював у декількох музичних ансамблях з такими артистами як Джефф Бек, Ерік Клептон, група «Faces» з Родом Стюартом, а також в численних сольних проектах. 

Наука і життя 
Ромська культура, безумовно, значно вплинула на мистецтво: літературу, музику, драму, кіно. Але є ромське ім’я, тісно пов'язане з наукою! 


Софія Ковалевська (1850-1891 рр.) - російська математик, журналістка і письменниця. Вона була першим професором-жінкою в Росії і Північній Європі і вважається першою жінкою-професором математики в світі. У своїх мемуарах вона згадує, що її бабуся мала ромське походження. Софія Ковалевська отримала визначні світові нагороди за науково-дослідні роботи з математичного аналізу, механіки та астрономії. 

Кінохроніка
Сер Чарльз Спенсер Чаплін (1889-1977 рр.) - король комедії і символ німого кіно. У той час, коли обличчя багатьох знаменитостей звукового кінематографа стерлися з пам’яті поколінь, Чаплін – завжди в тренді. Його «Великий диктатор», «Малюк» і «Золота лихоманка» стали вічною класикою, їх люблять та інтерпретують до сьогодні. Навколо родоводу унікального актора і режисер вирує багато міфів, але в своїй автобіографії Чаплін сам вказав, що його бабуся була наполовину ромкою.



Ромська кров тече і в жилах голлівудського актора Боба Хоскінса (1942-2014 рр.) – ромкою була і його бабуся. Ім'я Хоскінса асоціюється з такими фільмами як «Ворог біля воріт», «Бразилія» Террі Гілліама, і «Довга Страсна п'ятниця» Джона Маккензі, де він знявся з Хелен Міррен. У 1987 році за гру в кримінальній драмі «Мона Ліза» отримав «Золотий глобус» і премію «BAFTA» за кращу чоловічу роль, був номінований на «Оскар».

                


Ромом є французький режисер Тоні Гатліф (1948 р.н.), родом він з Алжиру. Широкій аудиторії знайомий за фільмом на ромську тему «Гаджо Діло» (1997 р.). Ця стрічка - про дивного чужинця з Румунії. А в 2004-му, в Каннах, його фільм «Вигнанці» отримав нагороду за кращу режисуру. 

Го-о-ол! 
З кіно пов'язаний і французький футболіст ромського походження Ерік Кантона (1966 р.н.). Покинувши спорт, великий нападник знявся у таких стрічках як «Елізабет» з Кейт Бланшетт, «Французьке кіно» і «В пошуках Еріка». Футбольна кар'єра Кантона пов'язана головним чином з командою «Манчестер Юнайтед», де він грав з 1992 по 1997 роки. У 2004-му Кантона отримав приз Премьєр-ліги як кращий іноземний гравець останнього десятиліття, і FIFA зарахувала його до 100 найбільш видатних футболістів сучасності. 

Королі рингу 
Зірка боксу 20-30-х років 20-го століття Йоганн Тролльман (1907-1944 рр.) - німецький боксер ромського походження, чемпіон Німеччини 1933 року в напівважкій вазі. Відомий також як «Циган» Тролльманн. Мав також «світське» ромське ім'я - «Рукелі» (ромською – дерево). Серед уболівальників він прославився своїми спортивними досягненнями і оригінальною роботою ніг під час бою, названу «танцем Тролльмана». Серед жінок - ще і надзвичайною галантністю та вишуканою зовнішністю. 
Йоганн, як і тисячі інших ромів, став жертвою геноциду. Нацисти позбавили його спортивних регалій і ув’язнили в концтаборі Нойенгамме. Там талановитого боксера вбили – йому було лише 36 років. Його трагічну долю описав у своєму романі "Циганська раса" відомий італійський письменник, драматург нобелівський лауреат Даріо Фо. Автор розповів про життєвий шлях спортсмена від його перших дитячих боїв в 8-річному віці на навчальному рингу до загибелі в нацистському концтаборі. У Ганновері на честь Тролльмана названа невелика вулиця. 2007 року німецька режисерка Сабіна Нойман зняла про боксера короткометражний фільм «Рукелі», а 2013 року вийшла повнометражна стрічка німецького режисера Эйке Бесудена «Циган - боротьба за життя Рукелі Тролльмана». 
Чинний чемпіон світу в професійному боксі у надважкій вазі - британець Тайсон Ф'юрі (1988 р.н) має ромське походження, що він особисто підтвердив ЗМІ. У своїй кар'єрі має 25 перемог із 25-ти зустрічей на ринзі. А 28 листопада 2015 року Тайсону Ф'юрі після 12-рацндового бою поступився за очками легендарний Володимир Кличко, після чого втратив свої чемпіонські пояси за версіями IBF, IBO, WBO і WBA. 

Свобода і фантазія 
Ці історії про видатних ромів підтверджують, що більшість із них залишили слід саме в мистецтві. Адже мистецтво є синонімом свободи. Саме духом свободи сповнені й вигадані, літературні образи ромських героїв. В епоху романтизму прагнення свободи надихнуло багатьох митців звернутися до загадкового світу вільних кочових племен. Так, приміром, народилася серія яскравих персонажів у поемі Пушкіна «Цигани», а також образ пристрасної Кармен у новелі Проспера Меріме, яка потім стала ще й героїнею однойменної опери Жоржа Бізе. 

Джерело:http://legalspace.org/ru/romski-poseredniki-u-sferi-okhoroni-zdorov-ya/item/6632-znamenyti-romy-talanty-bez-natsionalnykh-obmezhen
У статті використані матеріали з болгарського порталу Spisanie8.

Немає коментарів:

Дописати коментар