неділю, 26 квітня 2020 р.

ПІД ПОКРОВОМ ТАЄМНИЦІ І БРЕХНІ: АВАРІЯ, ЯКУ НАМАГАЛИСЬ ПРИХОВАТЬ!!!

Чорнобильська катастрофа: жахливі факти!


Чорнобильська аварія - це без перебільшення наймасштабніша подібна катастрофа в історії людства. Приблизну історію цієї жахливої ​​події знає майже кожен:
В ніч з 25 на 26 квітня 1986 року на запущеній в експлуатацію в 1977 році Чорнобильської атомної електростанції в декількох кілометрах від Прип'яті стався вибух, який зруйнував реактор четвертого енергоблоку.

Чорнобильська аварія забрала величезну кількість життів, а її наслідки були жахливими не тільки для України, але і практично для всього світу. Всі ви напевно чули про якісь цікаві факти, пов'язані з цим. Як мінімум про те, що зараз у зоні відчуження водяться жахливі мутанти, а безпосередньо у 4 енергоблоку ще гірше. Але більшість з подібних історій - це не більше, ніж легенди, які пишуть, заради клікабельності матеріалу.
Ось, те що ми зуміли знайти і написати для вас, але від цього вони не стають менш жахливими.
Чорнобильська катастрофа!
Давайте спробуємо розібратися трохи в хронології всіх подій. Як мінімум, не будемо починати з наслідків Чорнобильської аварії, а дізнаємося цікаві факти, які передували самій катастрофі. А виявляється їх чимало.
По-перше: ще до аварії Чорнобильська АС, яку будували ударними темпами, викликала багато питань у інженерів безпеки.

А тепер трохи конкретніше. Чорнобильська АС, як і більшість подібних структур за часів СРСР зводилася дуже швидко і працювала потім "на знос". Володимира В'ятрович був директором архіву Служби безпеки України під час роботи АС. Він розповідав, що вже через два роки після запуску одного енергоблоку в КДБ почали надходити скарги (на секундочку, це за 7 років до самої аварії).
"На окремих ділянках будівлі другого блоку Чорнобильської атомної електростанції зафіксовано факти відходу від проектів та порушення технології ведення будівельних і монтажних робіт, що можуть призвести до аварій й нещасних випадків", - цитував В'ятрович звіт КДБ від 17 січня 1979 року.

У 2006 році були розсекречені дані з архівів СБУ, які за часів СРСР були недоступні навіть багатьом чиновникам. Там було сказано, що за останні два роки роботи станції через неякісні монтажні роботи, недотримання заходів безпеки під час будівництва, порушень технологічної дисципліни, правил радіаційної безпеки на станції сталося п'ять аварій і 63 відмови обладнання. Факт не цікавий, але жахливий - останнє подібне повідомлення було датоване 25 квітня 1986 року.
Як ми бачимо, аварію на Чорнобильській АС можна було не тільки передбачити, але і запобігти їй.
Прямуємо далі, що ж сталося саме в день аварії 26 квітня.
Чорнобильська катастрофа: як це було
1:23 26 квітня 1986 року відбувся перший вибух. Сталося це під час експерименту з вивчення можливості використовувати інерцію ротора турбогенератора для вироблення будь-якої кількості електроенергії, в разі, якщо в майбутньому реактор аварійно зупиниться.

Для проведення цього експерименту потрібна була потужність в 700 МВт, проте перед його початком її рівень впав до 30 МВт. Оператор спробував відновити потужність і почав експеримент в 1:23:04 при нижче планованому показнику в 200 МВт. Через кілька секунд потужність реактора почала зростати і в 1:23:40 оператор натиснув кнопку аварійного захисту.
Після того, як натиснули цю кнопку, відбулося ще два вибухи, які практично повністю зруйнували весь енергоблок.
Саме оператори, які в той час були за пультом в Чорнобильській АС, були визнані винними в цій катастрофі і пізніше засуджені. Анатолій Дятлов був одним з них. За його словами, інженери виконували всі інструкції, які були прописані в правилах безпеки.

Тільки через 20 років всі оператори були виправдані. У звіті, який тоді зробили, було сказано, що більшість дій операторів, які раніше радянська владу назвала порушеннями, насправді відповідали що у той час правилам.
Чорнобильська катастрофа: кількість радіації
З упевненістю можна сказати, що далеко не кожен знає, наскільки жахливими були наслідки Чорнобильської аварії. 50 мільйонів кюрі - саме така кількість радіації тоді потрапила в атмосферу. Щоб зрозуміти масштаб цього, ось невелике порівняння:
Ця сума дорівнює наслідкам вибухів 500 атомних бомб, які в 1945 році скинули американці на Хіросіму.
Чорнобильська катастрофа: герої
Звичайно, як і в будь-якому іншому подібному випадку, і в цій історії є свої герої.  За даними, які є в загальному доступі, 31 з них померли в дуже короткий час,а 600 тис. ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.
Пожежні працювали аж до 9 травня.

А зона ураження, яка утворилася відразу після аварії, розтягнулася на 50 тисяч квадратних кілометрів - 12 областей. Непридатними для проживання стали 150 тисяч квадратних кілометрів навколо станції.

Чорнобильська катастрофа: жертви
Точне число жертв від подібної катастрофи порахувати неможливо. З цифр, які можуть хоча б трохи пролити світло на цю жахливу статистику можна виділити наступні:
250 тисяч чоловік були евакуйовані
134 людини, які були присутні в блоці в момент аварії, отримали променеву хворобу
28 з них померли протягом місяця
2 людини загинуло безпосередньо від вибуху
За різними даними кількість жертв від чорнобильської аварії може досягати 100 тисяч чоловік.



Чи можливе повторення Чорнобиля?
Варто зазначити, що на території колишнього СРСР діє досить багато АС, які побудовані за типом Чорнобильської. Але після аварії в Чорнобилі в усі подібні станції було внесено ряд змін, які виключає подібний розвиток подій.
Чорнобиль зараз: що відбувається в зоні відчуження
За останні кілька років Чорнобиль став досить популярним напрямком для туристів. Подивитися на місто-привид Прип'ять, походити по покинутим будинкам, помилуватися неймовірною природою і подібне. Так, все це зараз там цілком можливо.

Але ось йти до саркофагу і дивитися на величезну кількість військової техніки, яка там залишилася заборонено. І не тільки законом, а й здоровим глуздом. Адже кількість радіації там все ще на небезпечному для людини рівні.

До речі, цікаво, що в селищах, які знаходять навколо Прип'яті, вже живуть люди. Багато з них повернулися в свої старі будинки, а деякі навіть не покидали їх.
Зона відчуження: мутанти
Ну і невеликий бонус для любителів подібного. Є дуже багато досить цікавих, а подекуди навіть страшних фото, які підписані, як "Фото мутантів з Чорнобиля". Вірити в це, чи ні - залежить лише від вас. А наша справа - подати інформацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар