вівторок, 21 квітня 2020 р.

ВОНИ СТВОРЮЮТЬ НАШУ ІСТОРІЮ! (частина 1 )

Усі вони досягли успіху в різних сферах, різні за віком та професіями, але об'єднує їх жага до дії та прагнення досягнути мети.

ЛІНА КОСТЕНКО, ПОЕТЕСА ТА ПРОЗАЇК
Мало знайдеться людей, які б не читали її творів. Насичено-образна та часто дошкульна поезія Костенко є відображенням її принциповості (не даремно поетесу називають совістю нації). Вона відмовилась від звання Героя України, бо вважає його “політичною біжутерією”. Остання книга Костенко, “Записки українського самашедшого”, викликала страшенний ажіотаж, на літературні вечори з поетесою були аншлаги. Незважаючи, на свій поважний вік, поетеса продовжує активно відстоювати свої переконання.

СОФІЯ АНДРУХОВИЧ, ПИСЬМЕННИЦЯ ТА ПЕРЕКЛАДАЧ
Донька відомого письменника, яка не побоялась що її порівнюватимуть з батьком. В активі молодої письменниці 5 успішних прозових творів. Її роман “Фелікс Австрія” став одним із найпопулярнішим не лише в Україні, але й був відзначений престижними нагородами за кордоном.

ІРИНА ДАНИЛЕВСЬКА, СПІВЗАСНОВНИК ТА ГОЛОВА ОРГКОМІТЕТУ UKRAINIAN FASHION WEEK
Перш ніж стати законодавицею моди в Україні, вона кілька років очолювала модні глянцеві видання для жінок (“Єва”, L`Officiel Україна). У 1997 році Данилевська організувала перший в країні тиждень моди, який згодом переріс в Ukrainian Fashion Week. Зараз захід проходить двічі на рік та збирає найвідоміших дизайнерів (багатьох з яких Данилевська відкрила для України та світу) та найвишуканішу публіку.

ІРМА ВІТОВСЬКА, АКТРИСА
Останні роки Вітовська є однією з провідних актрис Молодого театру. На її рахунку багато ролей не лише в театральних виставах, але й в серіалах, престижні премії та нагороди. З початком подій на Сході, актриса відмовилась грати в російських проектах. Вона вважає, що актор не може бути непричетним до того, що відбувається з його народом.

ОКСАНА ЗАБУЖКО, ПИСЬМЕННИЦЯ ТА ПОЕТЕСА
Її ім'я відоме не лише в Україні, але й за межами країни. Вона є автором публіцистичних та філософсько-літературознавчих творів. Книжки Забужко перекладено десятками мов, а кожен її виступ на публіці — це знакова подія.

НАТАЛІЯ ЗАБОЛОТНА, ГЕНЕРАЛЬНИЙ ДИРЕКТОР МУЗЕЙНОГО КОМПЛЕКСУ МИСТЕЦЬКИЙ АРСЕНАЛ
Починала кар'єру в ЗМІ: була заступником редактора газети “Губернские ведомости” та заступником шеф-редактора “Президентського вісника”. Пізніше заснувала видавничій дім “Лі-Терра”. У 2010 очолила Мистецький арсенал. Завдяки їй комплекс перетворився на майданчик для знакових подій в сфері культури та мистецтва.

ОЛЕКСАНДРА КОВАЛЬ, ОРГАНІЗАТОР КНИЖКОВОГО ФОРУМУ ВИДАВЦІВ У ЛЬВОВІ
Вона очолює найбільший книжковий ярмарок в Україні (він є одним із наймасштабніших в Європі). Щороку сюди з'їжджаються видавці з усієї країни та за кордону, щоб представити свої напрацювання. Енергії та завзяттю цієї жінки можна лише позаздрити, адже організувати все на такому рівні — це тяжка праця.

ЮЛІЯ МОСТОВА, ГОЛОВНИЙ РЕДАКТОР ВИДАННЯ“ДЗЕРКАЛО ТИЖНЯ. УКРАЇНА
У 1994 році вона разом з батьком заснувала тижневик, який вже багато років є головним аналітичним виданням країни. В її активі багато професійних нагород, а видання є настільним і для політиків, і для простих українців.

КІРА МУРАТОВА, КІНОРЕЖИСЕР
В її послужному списку близько 20 фільмів, кожен з яких є гучною подією в світі кіно. Деякі з них свого часу були заборонені, але майже всі відзначенні на престижних конкурсах та кінофестивалях не лише в Україні, але й за кордоном. Шкода, що кінорежисер після фільму “Вічне повернення” заявила, що більше знімати не буде.

БОГДАНА ПАВЛИЧКО, ДИРЕКТОР ВИДАВНИЦТВА "ОСНОВИ"
Вона походить з відомої письменницької родини: онука Дмитра Павличка та Павла Загребельного, донька Соломії Павличко. У 2011 році Богдана очолила видавництво Основи, та за кілька років перебудувала роботу видавництва за західними стандартами та зробила ставку на художнє оформлення книг, що дозволило підвищити продажі та зробило ім'я видавництву.

АДА РОГОВЦЕВА, АКТРИСА
Знаменита театральна актриса, яка зіграла десятки ролей в театрі та кіно, володарка безлічі нагород та звань. Більше 30 років грала в Київському академічному театрі російської драми ім. Лесі Українки, де створила значну частину своїх яскравих образів.

МАР'ЯНА САВКА, ГОЛОВНИЙ РЕДАКТОР І СПІВЗАСНОВНИК ВИДАВНИЦТВА СТАРОГО ЛЕВА, ПОЕТЕСА.
Савка створила одне з найкращих дитячих видавництв, книги якого відомі оригінальними ілюстраціями. Деякі видання видавництва із задоволенням купують видавці європейських, азійських та американських країн. Крім того Савка є автором поетичних збірок та книжок для дітей, які перекладено десятками мов.

ДЖАМАЛА (СУСАНА ДЖАМАЛАДІНОВА), СПІВАЧКА, КОМПОЗИТОР
Сьогодні ця кримсько-татарська співачка є однією з найяскравіших зірок української сучасної естради. Особливе визнання їй принесла перемога на Новій хвилі в Юрмалі (2009) та Євробаченні (2016). На останньому конкурсі вона виконала пісню про депортацію кримських татар після Другої світової війни, яку присвятила своїй бабусі, що пережила депортацію.

МАРІЯ МУЗИЧУК, ГРОСМЕЙСТЕР, ЧЕМПІОНКА СВІТУ СЕРЕД ЖІНОК З ШАХІВ
Кар'єру в шаховому спорті розпочала ще в 5-річному віці, в 15 — удостоєна звання гросмейстра серед жінок. В 2013-му перемогла в командному чемпіонаті Європи та командному чемпіонаті світу, а за 2 роки стала чемпіонкою серед жінок та отримала звання гросмейстра.

ОЛЬГА ХАРЛАН, ШАБЛІСТКА, 5-РАЗОВА ЧЕМПІОНКА СВІТУ, ОЛІМПІЙСЬКА ЧЕМПІОНКА
Вона є однією з найуспішніших спортсменок в сучасному українському спорті. З 9 років займається фехтуванням, у 15 отримала першу велику перемогу — виграла Кубок світу серед юніорів. Гідно представляла інтереси України на Олімпійських іграх.

Немає коментарів:

Дописати коментар