понеділок, 27 квітня 2020 р.

Київські фонтани Термена

Талановитому інженеру Олексію Термену було що передати у спадок киянам. Підприємець, промисловець і громадський діяч, добре відомий наприкінці 19 століття, залишив про себе хорошу згадку, бо й донині Київ прикрашають ошатні фонтани, виготовлені у ливарному цеху його машинобудівного заводу.
Уявімо замріяних панянок з вишуканими мереживними парасольками на алеях Маріїнського парку чи Царського (тепер Міського) саду, біля Золотих воріт чи Царської (тепер Європейської) площі. Ось раптом на прогулянці, в ореолі «фонтанного бризу» – дивовижна чавунна квітка (а, може, й ваза для фруктів?!) і приємний відпочинок у літню спеку.
Перший із фонтанів Термена з'явився на початку 70-х позаминулого століття (проект архітектора Олександра Шиле). Через кілька років Київське товариство водопостачання замовило ще шість подібних. Навколо опори кожного розміщувався поділений на чотири фрагменти напис: Завод / Термена / у Києві / рік встановлення. Деякі з фрагментів можна роздивитися й зараз. 
Нижній ярус фонтанів прикрашали голови чотирьох левів, із пащ яких струменіла вода. А згори споглядали дивні створіння – чи то леви, чи то люди. 
Маскарон у вигляді людського обличчя. 

Любителі легенд із століття в століття переповідають історію про те, що майстер цеху, в якому виливали фонтани, був брутальною людиною й не стидався міцного слівця. Це набридло підлеглим і вони, маючи на увазі майстра, надали людських рис левовим пащам верхнього ярусу. «Нехай краще з вуст ллється чиста вода, аніж брудні слова», – так пояснили вони свої дії, закарбувавши навіки зневагу до нечемного слова.
Допитливі туристи і закохані у місто кияни завзято відшукують на прогулянках і п'ять збережених великих, і два малі фонтани Термена, а ще – мініатюрний, створений скульптором Сергієм Галенком на згадку про славетного інженера. 

Один фонтан знаходиться в сквері біля Золотих Воріт, другий - в сквері імені Чкалова по вулиці Гончара, третій і четвертий - в Маріїнському і Хрещатому парках, п'ятий - на площі Івана Франка. 
Фонтан Термена біля Золотих Воріт 

Перший фонтан був встановлений ще в 1872 році на Царській (нині Європейській) площі, але до наших днів не зберігся. Не зберігся також фонтан на Караваєвської (зараз пл.Льва Толстого). А ось фонтан, який перебував раніше на Софійській площі, був переміщений в сквер імені Чкалова на вулиці Гончара. 


Два малих фонтана Термена розташовані в сквері біля Михайлівської площі і в Поліцейському скверику на вулиці Івана Федорова. 
Мало хто знає, що колись фонтани були не лише окрасою парків і площ. З них напували коней і брали воду для господарських потреб. Їх використовували як резервуари для води під час гасіння пожеж. Біля них зупинялися на відпочинок втомлені від сотень пройдених кілометрів прочани, що звідусіль прямували до Лаври чи Михайлівського золотоверхого монастиря. Згодом біля фонтанів залишилася тільки декоративна функція, яку вони з успіхом виконують, радуючи киян і гостей столиці красою і прохолодою в жаркий день. 

Немає коментарів:

Дописати коментар